Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energielabel, dit is wat u moet weten

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien hoe energiezuinig een woning is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu. Vanaf 2024 hangt de hoogte van de maximale hypotheek af van het energielabel van de woning. Hoe zit dat?

Ga snel naar:

energielabel voor verkoop woningen

Wat is een energielabel? 

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. 

'Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo'. Met deze slogan probeerde de overheid burgers duidelijk te maken dat vanaf 1 januari 2008 een energielabel verplicht is bij de verkoop van een woning. In 2015 hebben alle 5 miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit was een inschatting, een indicatie hoe energiezuinig een woning is. Wilt u als eigenaar uw huis verkopen of verhuren? Dan moet u het voorlopige, indicatieve energielabel omzetten in een definitief energielabel, ook wel een geldig geregistreerd energielabel genoemd.

De manier waarop het energielabel wordt bepaald, is per 1 januari 2021 veranderd. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider en duurder is geworden. Sinds 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur.

Wat kost een energielabel?

De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • type woning;
  • beschikbare documenten over de woning;
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel. Gemiddeld kost zo'n label nu € 270. Naar verwachting zal het energielabel de komende jaren niet wezenlijk goedkoper worden, tenzij de eisen wat worden versoepeld. Voordat de nieuwe regels van kracht werden, kostte een energielabel meestal nog geen tientje. De prijs wordt vooral bepaald door het aantal uren onderzoek en het berekende uurtarief.

Waarom een energielabel?

Met het energielabel kunt u zien of uw woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke maatregelen in uw woning mogelijk zijn om uw huis energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan plaatsing van isolerend glas, isolatie van dak, gevel, vloer of zonnepanelen. Het energielabel kan ook een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

In 2015 hebben alle huishoudens een voorlopig energielabel ontvangen. Het was gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen kwamen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. In de praktijk kan uw woning echter een beter of slechter energielabel hebben. Een voorlopig energielabel is dan ook niet geldig bij verkoop of verhuur van een woning. In dit geval moet het voorlopige label omgezet worden in een definitief label. Een definitief label wordt vastgesteld door een vakbekwaam energieadviseur. Heeft u al een energielabel en wilt u dit vernieuwen? Dat kunt u online regelen via deze website. Heeft u al een definitief energielabel? Dat kunt u controleren via Zoek je energielabel.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label omzetten in een definitief label. Sinds 1 januari 2021 maakt u daarvoor een afspraak met een energieadviseur die het huis bekijkt en een energielabel opmaakt. Wilt u weten of er een geldig energielabel geregistreerd is op uw adres? Of benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op Zoek je energielabel.

Voorbeeld energielabel

energielabelwoningenvoorbeeldvanaf-1-januari-2021.jpg

Energielabel verplicht bij verkoop en verhuur

Zodra u uw huis gaat verkopen of (opnieuw) verhuren, kunt u hier uw definitieve energielabel aanvragen. Verkoopt of verhuurt u een woning zónder geldig label, dan riskeert u een boete van 170 tot 340 euro. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden.

Het energielabel wordt in 5 stappen vastgesteld:

  1. Zoek een energieadviseur, bijvoorbeeld via de website van Centraal Register Techniek
  2. De energieadviseur komt bij u langs om de kenmerken van uw huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur.
  3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
  4. U ontvangt van de adviseur een pdf (document) met het label.
  5. Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum tot wanneer het label geldig is.

Hoe energiezuinig is uw woning?

Aan het definitieve energielabel kunt u zien hoe energiezuinig de woning is. Op het label vindt u ook informatie over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen. Check hier het energielabel van uw woning. 

In 2024 hogere hypotheek bij beter energielabel

Vanaf 2024 hangt de hoogte van de maximale hypotheek af van het energielabel van de woning. Op advies van het Nibud is het kabinet van plan om bij de vaststelling van de maximale hypotheek meer rekening te houden met het uiteenlopende energieverbruik van woningen. Bij de aankoop van een woning met een laag energieverbruik of bij het nemen van energiebesparende maatregelen kunt u 'verantwoord' een hogere hypotheek aangaan. Het verschil kan oplopen tot wel 50.000 euro extra hypotheek voor een huis met gegarandeerd geen energiekosten. Huizen met een E, F, of G-label kunnen niet extra lenen voor de aankoop van een huis. Wel kunnen zij een extra bedrag lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Omdat er bij EFG-woningen meer maatregelen nodig zijn, kunnen kopers van deze woningen een hoger bedrag extra lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. Voor EFG-woningen stijgt dit in 2024 naar € 20.000.

Voor welke woningen en gebouwen is géén energielabel nodig?

Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Voor beschermde monumenten, gebouwen voor religieuze activiteiten en alleenstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 m² is geen energielabel nodig. Evenmin voor (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen), bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen, recreatiewoningen, schuren of garages. Zie ook veelgestelde vragen over uitzonderingen

energielabel-2021

Nieuw op energielabel: hoe snel kan woning van het gas af

Sinds 1 augustus 2021 geeft het energielabel ook aan of een woning makkelijk van het gas af kan. En of dak, vloer of ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In slecht geïsoleerde woningen heeft een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet geen zin. 

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd (zogenoemde isolatieniveau). En hoe dak, vloeren en ramen van een woning optimaal geïsoleerd kunnen worden (zogenoemde streefwaarden). Bij een oude woning liggen de streefwaarden lager dan bij een nieuwe woning. Als een dak, vloer of raam optimaal is  geïsoleerd, vermeldt het energielabel dat het voldoet aan de standaard voor woningisolatie.  

vernieuwd-energielabel-2021.PNG
Afbeelding: Rijksoverheid

Meer weten? Ga naar Energielabel woningen en gebouwen (Rijksoverheid) of naar de veelgestelde vragen (MilieuCentraal)

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.