Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

'Consumenten misleid over duurzaamheid'

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 5 minuten

Consumenten op vergelijkingssites worden misleid over duurzaamheid. Dat concludeert milieuorganisatie WISE in een pas verschenen rapport. Heeft WISE gelijk? Lees de reactie van Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl.

Vergelijkingssites steeds belangrijker

Energie vergelijken is de titel van het onderzoeksrapport van WISE, met als onderwerp ‘online energievergelijkers en duurzaamheid’. De non-profit organisatie, die geworteld is in de anti-kernenergiebeweging, concludeert dat geen van de onderzochte vergelijkers geschikt is om een gefundeerde groene keuze te maken bij het wisselen van energieleverancier. Waarom niet?

Vergelijkingssites worden voor energiebedrijven steeds belangrijker om nieuwe klanten te werven. Daarbij ligt de nadruk op zo hoog mogelijk in de zoekresultaten op de energievergelijkers te komen, waardoor volgens WISE een groot deel van de winstmarge wordt opgegeven. Hierdoor zou er minder geld meer zijn om te investeren in duurzame energie. WISE: "Achter de schermen zijn de vergelijkers met de energiebedrijven verwikkeld in een ‘race to the bottom’. De energiebedrijven worden uitgeknepen. Duurzaamheid is het slachtoffer."

Reactie Bencom

Bencom, het bedrijf achter o.a. Gaslicht.com en Energiewereld.nl heeft het rapport van Wise grondig bestudeerd. Net als enkele andere vergelijkers waarderen wij het initiatief van WISE om onderzoek te doen naar duurzaamheid. Ook wij zijn vóór verbeterde informatie over groene energie, sterker nog we zijn al heel lang bezig om de duurzaamheidsfilters op onze sites te verfijnen. WISE ziet onze groene filters waarmee men het soort groene stroom én de kwaliteit van het gas kan bepalen weliswaar als een pluspunt, toch zetten wij grote vraagtekens bij de kwaliteit van het rapport. Het bevat aantoonbaar feitelijke onjuistheden en verkeerde aannames. Daarom distantiëren wij ons volledig van het rapport.

Grove fouten

De grootste fout in het onderzoek is de stelling dat niet alle energieleveranciers worden meegenomen in onze vergelijking. Dat is pertinent onjuist. Op Gaslicht.com en Energiewereld.nl tonen wij alle leveranciers die een leveringsvergunning hebben, dus ook aanbieders met wie wij geen samenwerking hebben. Al vanaf de oprichting in 2003 is dit ons uitgangspunt. Onafhankelijkheid, volledigheid en betrouwbaarheid staat hoog in ons vaandel. Dat onze vergelijkingssites betrouwbaar en transparant zijn, blijkt ook uit onderzoeken naar de kwaliteit van energievergelijkers door de Autoriteit Consument & Markt. De toezichthouder kijkt onder meer naar onafhankelijkheid, informatievoorziening, volledigheid (keuzemogelijkheden) en duurzaamheid. Het is duidelijk dat WISE een aanname heeft gedaan met te weinig kennis van zaken betreffende de verplichtingen van een betrouwbare, onafhankelijke vergelijker.

Stroometiket geeft inzicht, maar te weinig

Wij zijn van mening dat wij bezoekers in onze energievergelijker goed informeren over de duurzaamheid van producten van energieleveranciers. Overstappers kunnen een weloverwogen keuze maken voor een al dan niet groen energiecontract. Bij het maken van een energievergelijking kan gefilterd worden op zowel duurzame stroom als duurzaam gas. Wanneer doorgeklikt wordt naar de details van het betreffende product is de herkomst van de energie te zien aan de hand van het stroometiket. Op de informatiepagina over de energieleverancier worden bovendien de prestaties van het gehele bedrijf op het gebied van duurzaamheid getoond aan de hand van het stroometiket voor het gehele leveringsbedrijf. Als de energieleverancier onderdeel uitmaakt van een groep worden ook de opwekkingsgegevens van de groep als geheel vermeld op het stroometiket voor het gehele moederconcern. Hiermee voldoen wij aan de door ACM verplichte informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie.

Ruimte voor verbetering

WISE gaat een stap verder dan ACM en vindt dat energieleveranciers die tevens producent zijn van grijze energie ook als zodanig herkenbaar moeten zijn. De vraag is of dit de verantwoordelijkheid van vergelijkingssites is. 

Desalniettemin vinden wij dat er ruimte is voor verbetering. Wij zijn dan ook druk bezig om de duurzaamheidsfilters op onze sites te verfijnen. Daarvoor moet zeer zorgvuldig te werk gegaan worden omdat er veel discussie is over duurzame energie, denk aan 'sjoemelstroom'. We doen daarom uitgebreid onderzoek en zijn in overleg met de toezichthouder en diverse milieuorganisaties w.o. WISE.

Volgens deze milieuorganisatie hoort een vergelijker die duidelijkheid wil scheppen rond duurzaamheid een filter te bevatten waarmee duurzame bedrijven van vervuilende bedrijven kunnen worden gescheiden. WISE adviseert hiervoor om het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek als uitgangspunt te gebruiken. Nu is dat onderzoek nogal omstreden. Zo wijst niet alleen Essent de uitkomsten af, ook Electrabel verleent geen medewerking meer. E.ON heeft eveneens besloten niet deel te nemen, terwijl Nuon vindt dat het onderzoek rammelt en niet meer mee wil werken als de opzet niet verandert.

Uitgebreider stroometiket scheidt kaf van koren

Wij pleiten dan ook allereerst voor een verplichte uitbreiding van het stroometiket. Het stroometiket lijkt een mooie manier om energieleveranciers te vergelijken als het om duurzaamheid gaat, maar is dat feitelijk nog niet. Het toevoegen van percentages waaruit blijkt hoeveel van de geleverde groene stroom uit Nederland komt en hoeveel het energiebedrijf eigenlijk zelf maakt, zal het kaf van het koren scheiden. 'Helaas lijkt het onwaarschijnlijk dat de sector hier zelf toe zal komen, want veel groene leveranciers zullen hiermee door de mand vallen als simpele certificaathandelaren', stelt Jeroen Brouwers van Essent al in 2012.

Eind 2014 hebben wij bij ACM aangegeven dat het goed zou zijn energieleveranciers te verplichten op het stroometiket percentages te vermelden waaruit blijkt hoeveel van de geleverde groene stroom uit Nederland komt en hoeveel het energiebedrijf eigenlijk zelf maakt. Wij hebben daar nog geen reactie op gehad.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Henk van de Zandschulp ()

Het rapport wekt de suggestie dat als je overstapt naar een andere leverancier dat dit invloed heeft op de opwek van duurzame energie.
Afname van groene stroom zorgt er niet voor dat windmolens langer of harder gaan draaien. Ook worden er geen extra windmolens neergezet. Dat komt omdat duurzame energie in NL subsidie nodig heeft. De overheid stelt elk jaar een maximaal bedrag aan subsidie (SDE+) beschikbaar, de subsidie per kWh is dusdanig hoog dat de er elk jaar meer aanvragen zijn dan het budget waardoor er moet worden geloot. Kortom, de overheid bepaalt hoeveel (grootschalige) duurzame energie wordt opgewekt en niet de consument.

Mijn advies is : neem het goedkoopste energiecontract dat je kunt krijgen (let vooral ook op gas, want daar ben je veel meer aan kwijt dan aan stroom) en gebruik zo min mogelijk. Het geld dat je hiermee bespaart kun je dan weer gebruiken in besparingsmaatregelen (bv isolatie, bespaardouchekop, radiatorfolie) of eigen opwek (zonnepanelen, zonneboiler). Je bent dan goedkoper en duurzamer wanneer je groene stroom afneemt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.