Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening straks onbetaalbaar?

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 3 minuten

De energierekening gaat volgend jaar gemiddeld bijna 190 euro* omhoog. Naast  forse belastingverhogingen en stijgende netbeheerskosten worden gas en licht zélf ook duurder. Daarom wordt zuinig omgaan met energie steeds belangrijker om de energienota straks nog te kunnen betalen. Gelukkig scheelt overstappen nog altijd honderden euro’s. Nieuwe klanten worden nog steeds rijkelijk beloond: overstappen levert momenteel een besparing op tot 350 euro.

Energierekening fors omhoog

Als we de plannen van het kabinet mogen geloven dan bestaat volgend jaar 37% van de energierekening uit overheidsheffingen. We gaan gemiddeld maar liefst 133 euro meer betalen. Daar komt nog eens een verhoging van gemiddeld 23 euro aan netbeheerkosten bovenop. Ook werd deze week bekend dat de variabele tarieven volgend jaar met gemiddeld 30 euro stijgen. We hebben geen invloed hebben op de overheidsheffingen en netbeheerkosten. Daarom wordt zuinig omgaan met energie en overstappen steeds belangrijker om de energierekening straks nog te kunnen betalen.

Leveringstarieven circa 30 euro omhoog

Lang is het stil gebleven rondom de verwachte variabele tarieven voor 1 januari. Geruime tijd was al bekend dat er een stijging werd verwacht, maar een bedrag bleef vooralsnog uit. Eneco heeft maandag als eerste uitspraak gedaan, waar Nuon zich bij aansluit, zo blijkt ook uit hun tarieven. Voor een gemiddeld huishouden (3500 kWh en 1500 m3) zal de energierekening in 2018 circa 30 euro duurder uitpakken. Dat geldt voor consumenten met een contract voor onbepaalde tijd. Update 14 december: Essent-klanten met zo'n contract zijn ruim 25 euro meer kwijt voor de levering van gas en stroom.

Overheidsheffingen 133 euro omhoog

Het huidige kabinet wil graag verduurzamen. Maar tegelijkertijd moet de kas wel gespekt worden. En dus - als de plannen doorgaan - gaat de vermindering energiebelasting in 2018* flink omlaag, de opslag duurzame energie en de energiebelasting op gas behoorlijk omhoog. Daar staat een kleine verlaging van energiebelasting op stroom tegenover. Voor de zonnepaneelbezitter betekent dat een nog langere terugverdientijd voor hun zonnepanelen. 

De energiebelasting op stroom gaat voor een gemiddeld huishouden met 30 euro omlaag. De energiebelasting op gas met circa 54 euro omhoog.

Energiebelasting_2009-2018.jpg
 
De opslag duurzame energie op stroom gaat met 24 euro omhoog, op gas met 23 euro.

Opslag-Duurzame-Energie_2013-2018(2).jpg

De vermindering energiebelasting wordt voor het eerst in jaren enorm verlaagd. Deze gaat met bijna 62 euro omlaag.

Vermindering_energiebelasting_2009-2018.jpg

Netbeheerkosten 23 euro omhoog

Vorige week heeft de Autoriteit Consument & Markt de maximumtarieven voor de netbeheerkosten voor 2018 bekendgemaakt. Volgens de toezichthouder betaalt een huishouden volgend jaar 12 euro meer voor de transport van gas en stroom. Als we kijken naar de grootste netbeheerders Liander, Stedin en Enexis dan is de gemiddelde verhoging zelfs 23 euro.

Opbouw energierekening_2017.jpg

Overstappen scheelt honderden euro’s

Al met al valt de energienota van een doorsnee huishouden van vier personen volgend jaar 186 euro hoger uit. Ongeveer 60 procent van de energierekening bestaat straks uit netbeheerkosten, belastingen en btw. Daar hebben we geen invloed op. Toch scheelt overstappen nog altijd honderden euro’s. Nieuwe klanten worden nog steeds rijkelijk beloond door energieleveranciers. Overstappen van een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven -of een contract voor bepaalde tijd dat afloopt- levert momenteel een besparing op van gemiddeld 350 euro. Benieuwd wat u kunt besparen? Naar de energievergelijker

Update 8-12-2017: De verlaging van de vermindering energiebelasting zal nog niet per 1 januari 2018 worden doorgevoerd, maar staat in de plannen voor 2019. Hiermee komt de totale verhoging voor volgend jaar voor een gemiddeld huishouden op ongeveer 125 euro.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Lex ()

€15,- per maand is voor een bijstand gezin erg veel geld "twee dagen eten" of een nieuwe broek of trui de de kringloop winkel.

Het is gewoon diefstal door onze eigen overheid.

Geplaatst door: Lex ()

Je kunt bezuinigen tot je een ons weegt, op een gegeven moment kun je niet meer bezuinigen.
Ja de kachel uit en met een warme trui onder de deken gaan zitten of in een slaapzak.

Die belachelijk energiemaatregelen moeten van tafel. Waarom moet Nederland weer het braafste jongetje van de klas zijn.
Waarom die belachelijke milieu maatregelen halen in 2020.

De burger is de klos.

Wat gaat de burger de aankomende jaren doen. Juist een moderne palet houtkachel kopen met warmtewisselaar voor centraleverwarming door het hele huis met warm water.

Koken op een gasstelletje op propaangas.

Zeker weten als gas zo belachelijk duur gaat worden, dan gaat dit zeker gebeuren ik heb inmiddels al zoon pelletkachel.

Geplaatst door: Jopie ()

15,-/m. (bijv.) stijging na een geschiedenis van stijgingen van deze kostencomponenten is zeker een symbool van een (hardnekkig) probleem.
60% van je nota geen daadwerkelijk afgenomen product, maar voor belangrijk deel belasting? Kom op overheid, maak je eigen
begroting eens op orde sinds decennia, en leg niet constant alles neer bij burgers. Maar het is maar een voorbeeld van deze gang van melkkoe-zaken.
Dit was al bekend toen de nep-marktwerking ons ooit werd voorgeschoteld. Wat nu gebeurt was allang te verwachten. Wanneer het "te goedkoop" wordt door marktwerking, dan ineens komt er belasting bovenop. Een oud spel, en altijd hetzelfde liedje. Ik geloof daarom helaas ook niet in het liberale achter de energieprijzen. 40% van je nota is maar "bespeelbaar", en nooit tot 0%, dus het is rommelen in de marge van de marge. Dat schiet toch niet op mensen. het lijkt er wel op alsof je beter maar kunt wennen aan eeuwige stijgingen en het daar mee doen. De rest is een farce. Sorry, maar zo zie ik het al vele jaren...

Geplaatst door: Smit ()

Overdrijven is een vak. Hoezo is de energierekening onbetaalbaar als deze maandelijks met 15 euro stijgt....

Opmerking van de redactie op 06-12-2017
Voor veel huishoudens is dat een behoorlijk bedrag en zeker een bedrag wat men graag aan leukere dingen uitgeeft.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.