Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energietarieven omlaag per 1 juli: wachten of overstappen?

door Jeanet Woldring 8 reacties Leestijd: 2 minuten

De energietarieven gaan omlaag per 1 juli. Dankzij de dalende inkoopprijs voor energie kunnen huishoudens gemiddeld een paar tientjes minder per jaar gaan betalen. Dat lieten Eneco, Essent en Delta vorige maand weten. Het geldt voor klanten met een standaardcontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Nuon past de tarieven voor stroom en gas niet aan. Wat is verstandig om te doen: nu overstappen of wachten tot 1 juli?

Wijzigingen per 1 juli

Ieder jaar worden de variabele leveringstarieven van energieleveranciers op 1 januari en 1 juli opnieuw vastgesteld. Dit zijn de tarieven van consumenten met een standaard energiecontract voor onbepaalde tijd. Vaak de tarieven van mensen die nog nooit zijn overgestapt, de zogenoemde ‘slapers’. De verlaging heeft dus geen betrekking op vaste prijscontracten die voor een bepaalde tijd zijn afgesloten. Wel gaan de variabele (lees: hogere) leveringstarieven gelden na afloop van zo'n contract als er geen actie ondernomen wordt.

De verwachte daling

Eneco en Essent kondigden begin mei al aan dat zij de leveringstarieven per 1 juli zullen verlagen. Hierdoor zal de gemiddelde consument met een variabel onbepaald contract volgens Eneco ongeveer 14 euro minder gaan betalen per jaar. Essent gaf een daling van circa 25 euro op jaarbasis aan. Delta volgde halverwege mei met de aankondiging de tarieven met ongeveer 35 euro te zullen verlagen. Het bedrag van Eneco is echter gebaseerd op een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3350 kWh stroom en 1600 m³ gas, terwijl dat van Essent en Delta gebaseerd is op 3500 kWh en 1800 m³. Nuon liet weten de leveringsprijzen voor gas en elektriciteit per 1 juli 2014 niet aan te passen.

Energiekosten gemiddeld huishouden bijna 2100 euro

Huishoudens met een gemiddeld verbruik die nog nooit zijn overgestapt, betalen bij Eneco en Delta 2076 euro per jaar, bij Nuon 2080 euro en bij Essent 2101 euro. Ter vergelijking: met hetzelfde verbruik betaalt een gemiddeld huishouden voor een voordelig jaarcontract met actietarieven en/of een aantrekkelijke korting op dit moment 1815 euro per jaar.

Wachten zinvol?

Huishoudens met een variabel contract voor onbepaalde tijd zijn dus veel duurder uit dan huishoudens die overstappen naar een voordelig jaarcontract met actietarieven of een aantrekkelijke korting. Op dit moment zijn de voordeligste 1-jarige energiecontracten met vaste tarieven circa 270 euro goedkoper dan het gemiddelde onbepaalde tijdscontract. Dat bedrag kunt u nu al besparen met overstappen. Vandaar dat wij adviseren daarmee niet te wachten tot 1 juli.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (8)

Geplaatst door: J Kromweg ()

Ik neem aan dat Gaslicht.com provisie krijgt voor een nieuw contract wat u via deze site afsluit. Het is dus logisch dat de redactie aanraad om direct over te stappen wanneer u nu een contract heeft met variabele tarieven. Dit kunt u ook doen omdat deze contracten bijna! altijd maandelijks opzegbaar zijn. Let dus goed op of u geen (meer) jaar contract heeft ondanks variabele tarieven.
De redactie heeft gelijk dat u dan het meest zal besparen op uw jaarafrekening omdat ondanks lagere variabele tarieven u altijd goedkoper uit zal zijn met een aanbieding.

Heeft u een contract met vaste tarieven dan zal daar een opzegtermijn voor gelden. Ook dan kan het gunstig zijn wanneer u overstapt ook met opzegboete wanneer de welkompremie van de nieuwe aanbieder hoger is dan de opzegboete. Uiteraard zal u dan veel minder voordeel hebben maar het kan wel lonen om over te stappen.

De meest gunstige situatie is er wanneer uw (meer) jaar contract eindigt en u per einddatum overstapt naar een andere aanbieder en de volle welkompremie ontvangt.
Wanneer dit niet direct na beëindiging is dan is er nog geen man overboord. De energielevering zal dan in de maand(en) na contract beëindiging met variabel tarief voortgang vinden en die tarieven gaan na 1 juli naar beneden. Dit is niet het meest gunstig maar u betaald dan wel wat minder variabel tarief.

Geplaatst door: L.Taal ()

Mijn huidige contract (ik stap elk jaar over) loopt nog tot half augustus, het lijkt me dat ik dan toch beter kan wachten op aanbiedingen na 1 juli of zie ik dat verkeerd?

Opmerking van de redactie op 30-06-2014
U kunt nog even wachten tot morgen omdat dit al zo dichtbij is. Echter staan de wijzigingen van 1 juli los van de actieaanbiedingen van leveranciers. We raden u wel aan niet veel langer te wachten aangezien een overstap circa 6 tot 8 weken in beslag neemt. Na uw aanmelding ontvangt u binnen 10 werkdagen de bevestiging. Daarna heeft u nog 14 dagen bedenktijd. Pas daarna mag de nieuwe leverancier het huidige contract opzeggen (rekening houdend met de opzegtermijn van uw huidige leverancier). Hoe langer u wacht hoe meer kans u heeft nog tijdelijk een duurder variabel tarief te ontvangen bij uw huidige leverancier.
Geplaatst door: h petersen ()

gewoon wachten tot na 1 juli geeft dubbel voordeel!
a verlaagde tarieven standaard
b ook dan zijn er acties bij elke maatschappij
dus even geduld

Opmerking van de redactie op 26-06-2014
Dubbel voordeel heeft u helaas niet. De verlaging heeft enkel effect op de standaard variabele tarieven. Als u al een pakket heeft met standaard variabele tarieven dan merkt u het verschil hoe dan ook, want ook dan worden de tarieven door de leverancier aangepast. Uiteraard zijn er altijd acties, die zijn er gedurende het gehele jaar. Deze zijn alleen niet per 1 juli ineens een stuk goedkoper. Daarom raden wij aan niet te wachten, want hoe langer u wacht hoe langer u op een duurder variabel tarief blijft zitten. Dat is zonde van uw geld! Het verschil tussen contracten met een standaard variabel tarief voor onbepaalde tijd en actieaanbiedingen is op dit moment ongeveer 300 euro. U kunt dus een hoop besparen door over te stappen. Wachten op 1 juli geeft daarin geen extra voordeel.
Geplaatst door: h van hemert ()

Snap het ook niet waarom nu al overstappen als de prijzen in juli omlaag gaan.
Komen er in juli toch betere aanbiedingen

Opmerking van de redactie op 26-06-2014
De aanbiedingen die in de top 5 staan en dus het scherpste zijn, staan los van de wijzigingen per 1 juli. Daarom is wachten niet zinvol, want hoe langer u op een duurder variabel tarief blijft hangen hoe duurder u uit bent. Alleen de variabele tarieven voor contracten met een onbepaalde tijd gaan per 1 juli naar beneden. Of actieaanbiedingen veranderen is niet te zeggen, net zo min dat dit te zeggen is voor de rest van het jaar. Op het moment dat u besluit over te stappen kan het altijd zo zijn dat een aanbieding de volgende dag aantrekkelijker is geworden of juist niet. Daar heeft 1 juli niets mee te maken. Dus voor die pakketten geldt niet dat het per 1 juli per definitie betere aanbiedingen worden. U loopt als u overstapt altijd het risico dat de leverancier een pakket de volgende dag aanpast, wat uiteraard zowel voordelig als nadelig uit kan pakken.
Geplaatst door: Joshua ()

Waarom zou je nu al overstappen als de prijzen per 1 juli aanstaande gaan dalen? De logica ontgaat me.

Opmerking van de redactie op 26-06-2014
Per 1 juli gaan niet alle tarieven dalen, het gaat puur om de standaard variabele tarieven. De pakketten met standaard variabele tarieven voor onbepaalde tijd liggen momenteel tot max. 300 euro hoger dan de actieaanbiedingen in de top 5 op Gaslicht.com. Als u overstapt, stapt u hoogst waarschijnlijk over naar een actieaanbieding en niet naar een contract met standaard variabele tarieven. Wachten is daarom niet zinvol.
Geplaatst door: Jasper ()

Als je na 1 juli overstapt en 1 jaarcontract afsluit ben je toch goedkoper uit omdat dan de actietarieven zijn gebaseerd op lagere tarieven dan nu t geval is??

Opmerking van de redactie op 25-06-2014
De aanbiedingen met vaste tarieven staan los van de wijzigingen die per 1 juli plaats gaan vinden. Per 1 juli worden de variabele tarieven voor contracten met een onbepaalde tijd aangepast. Die pakketten liggen op dit moment gemiddeld 300 euro duurder dan de actieaanbiedingen van dit moment. Wachten op 1 juli heeft dus geen effect op het moment dat u niet voor een variabel contract voor onbepaalde tijd kiest.
Geplaatst door: j van den Broek ()

graag berichten van concurerende aanbieders

Geplaatst door: j t mellink ()

met een variabel contract kun je iedere maand overstappen

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.