Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieveilingen op de vingers getikt door ACM

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Aanbieders van energieveilingen zijn op de vingers getikt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), omdat ze prijzen kunstmatig hoog hielden. In plaats van alle biedingen te accepteren werden alleen biedingen van energieleveranciers ter hoogte van de referentieprijs of daarboven geaccepteerd. Daar moest verandering in komen van de toezichthouder: het veilingproces is aangepast.

Vorig jaar zomer is ACM een onderzoek gestart na signalen uit de markt en media over mogelijke prijsafspraken en misleiding van consumenten bij energieveilingen. Onderzocht is of veilingen die werken met een referentieprijs eerlijk verlopen en of consumenten wellicht voordeel mis lopen. Daarnaast is gekeken of consumenten volledig worden geïnformeerd over het veilingproces.

Wat is een energieveiling of collectieve inkoop?

Consumenten kunnen zich inschrijven bij een organisatie die een energieveiling regelt. Vervolgens kunnen energieleveranciers tegen elkaar opbieden voor het aantrekkelijkste aanbod. De leverancier met het beste aanbod wint de veiling. Een consument die zich voor de veiling heeft ingeschreven, kan zich daarna aanmelden voor het winnende aanbod bij de betreffende leverancier.

Waarom meedoen aan een veiling?

Het idee achter het organiseren van een veiling is logisch. Door samen energie in te kopen, kan de prijs een stuk lager uitpakken. In de praktijk blijkt het echter vaak niet zo te werken. Niet alle leveranciers doen namelijk mee aan energieveilingen. Het is daarom altijd belangrijk het winnende aanbod goed te vergelijken op basis van uw persoonlijke situatie, om na te gaan of het aanbod echt zo aantrekkelijk is.

Wat deden de veilingen niet goed?

Het onderzoek van ACM wijst uit dat energieveilingen een referentieprijs hanteerden waarbij de veilingmeester na eigen marktonderzoek vooraf een minimumprijs bepaalt. Biedingen van energieleveranciers die lager zijn dan deze referentieprijs werden voor het onderzoek vaak van verdere deelname aan de veiling uitgesloten. Bovendien vreesde ACM dat consumenten benadeeld werden, omdat ze niet automatisch voor de laagste prijs konden kiezen.

Energieveilingen passen veilingproces aan

Naar aanleiding van het onderzoek hebben energieveilingen die met een referentieprijs werken het veilingproces aangepast. Hierdoor krijgen energieleveranciers meer mogelijkheden om mee te doen aan een veiling en wordt de prijs niet kunstmatig hoog gehouden. Vanaf nu krijgen klanten ook meer informatie over het veilingproces en de manier waarop de prijzen tot stand komen. Want in het verleden waren de bedrijven daar schimmig over.

Geen boetes

De onderzoeksresultaten laten ook zien dat er geen gevolgen zijn voor de organisatoren van energieveilingen die een referentieprijs hanteerden. Het werken met een referentieprijs is verboden als dit de concurrentie merkbaar beïnvloedt. Dit blijkt echter niet het geval. ‘Energieveilingen bedienen slechts een klein deel van de energiemarkt en consumenten zijn voor een goedkoop aanbod niet afhankelijk van energieveilingen’. Om die reden concludeert ACM dat er geen overtredingen zijn geconstateerd.

Winnend aanbod vergelijken?

Wilt u een winnend aanbod uit een energieveiling vergelijken, dan raden wij u aan goed te kijken naar de tarieven, de vaste leveringskosten en de eventuele korting. Tarieven kunnen namelijk inclusief of exclusief btw, overheidsheffingen en/of regiotoeslagen getoond worden. Het is belangrijk dat u appels met appels vergelijkt. De informatievoorziening is niet altijd hetzelfde. Twijfelt u of komt u er zelf niet uit met onze energievergelijker? Dan helpt de servicedesk van Gaslicht.com u graag bij uw vergelijking.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: T.weustink ()

Goedemiddag,
Heb een aanbod ontvangen via VEH(veiling) om voordelig naar van de bron over te stappen. Momenteel nog klant bij Greenchoice, jaarafrekening september. Lever momenteel ongeveer 1400 kW meet terug door zonnepanelen. Binnenkort minder door installatie warmtepomp.
bij vd bron hoef ik geen vastrecht te betalen(€ 84 per jaar en het gastarief is zo'n 10% lager.
Gaarne spoedig jullie advies.Sluitingsdatum donderdag a.s.
Met vriendelijke groet.

Opmerking van de redactie op 26-06-2015
Om u een goed advies te kunnen geven ontvangen wij graag van u het aanbod. Ook hebben wij uw postcode nodig en uw exacte verbruiksgegevens. Aan de hand van die informatie kunnen wij eenvoudig voor u nagaan wat voor u de voordeligste optie is. Wij ontvangen die gegevens graag via info@gaslicht.com of u kunt onze servicedesk bereiken via 0342-411350.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.