Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gaan de gasprijzen omhoog?

door Jeanet Woldring 9 reacties Leestijd: 2 minuten

"Gaan de gasprijzen omhoog? Moet ik mijn contract langer vast zetten of kan ik beter ieder jaar switchen van energiecontract of energieleverancier?” Dit soort vragen krijgen wij de laatste tijd veel binnen van bezoekers op onze website. Wij merken dat er door de situatie in Oekraïne veel onzekerheid is ontstaan over de gasprijzen. Is het nu verstandiger om een meerjarig contract aan te gaan?

Meerjarig of 1-jarig energiecontract

De meeste overstappers via Gaslicht.com kiezen voor een 1-jarig energiecontract. Vaak omdat deze als voordeligste uit de vergelijking komen vanwege scherpe actietarieven en hoge kortingen. Kies je voor een 3-jarig contract, dan betaal je over het algemeen hogere tarieven en de korting is vaak minder hoog. Dit komt doordat energieleveranciers zekerheid inbouwen voor eventuele prijsstijgingen. Gevolg is dat de meeste mensen kiezen voor een 1-jarig contract en vervolgens ieder jaar opnieuw overstappen.

Verwachting olie- en gasprijzen

Of een 1- of 3-jarig contract voordeliger uitpakt, is afhankelijk van wat de markt op de lange termijn doet. En dat is vooraf niet te bepalen. Je zou verwachten dat de prijzen van olie en gas stijgen in verband met sancties en oplopende conflicten. Niets is minder waar. Op 12 september zakte de waarde van een vat olie naar het laagste punt in ruim twee jaar tijd. Op korte termijn is de verwachting dat door het ruime aanbod de olieprijs verder zal dalen. Op de lange termijn zullen de spanningen mogelijk tot productie- en exportbeperkingen leiden. Als dat gebeurt, zal de olie- en gasprijs wel stijgen.

Russisch gas ongeschikt voor huishoudens

Het gas dat Nederlandse huishoudens verbruiken komt echter niet uit het buitenland, maar voor honderd procent uit Groningen. Daardoor zijn de gevolgen voor ons minder groot dan voor landen die meer afhankelijk zijn van gas uit Rusland. Het Russisch gas is hoogcalorisch en kan niet zomaar voor Nederlandse huishoudens worden gebruikt. Het wordt met name aan industriële bedrijven verkocht als brandstof of als grondstof voor de chemische industrie.

Echt besparen? Ieder jaar overstappen

Wat de voordeligste keuze is, is pas achteraf te bepalen. In de afgelopen jaren is een 1-jarig contract steeds voordeliger gebleken. Ons advies is ook nu om ieder jaar te vergelijken en over te stappen naar het voordeligste contract of de goedkoopste energieleverancier. Op die manier maakt u ieder jaar gebruik van de voordeligste tarieven en een eventuele korting. Dat is de beste manier om écht te besparen op uw energierekening.

Hoe stap ik over?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (9)

Geplaatst door: Fritz ()

Ik denk dat een 1 jarig contract uiteindelijk toch goedkoper zal zijn tenminste wanneer je ieder jaar overstapt. Een eventuele prijsstijging na 1 jaar in vergelijk met een vast 3 jarig contract wordt namelijk naar alle waarschijnlijkheid in ruime mate gecompenseerd door de welkomstpremie van de nieuwe leverancier.

Geplaatst door: piet ()

Natuurlijk adviseert gaslicht.com ieder jaarover te stappen, de reden is heel simpel, als comsument iederjaar overstapt dan verdiend gaslicht.com ieder jaar weer anderd 1 keer in 3 jaar.

Opmerking van de redactie op 07-01-2015
Onze ervaring leert dat ieder jaar overstappen het grootste voordeel biedt. Maar de keuze ligt uiteindelijk bij u. Dus als u liever niet ieder jaar wilt overstappen dan kunt u ook kiezen voor een 3-jarig contract. Die tarieven zijn vaak wat duurder doordat een leverancier het risico indekt en daarnaast ontvangt u niet ieder jaar een premie/korting. Vandaar dat wij aanraden ieder jaar over te stappen.
Geplaatst door: Jos ()

Denk dat je me niet helemaal begrepen hebt Agnes. Ik stap ook over van Greenchoise naar de Nederlandse Energiemaatschappij. Alleen heb ik daar nu gekozen voor een 3-jarig contract. Dat was weliswaar ietsje duurder (19 euro p.j) maar geeft dan zekerheid voor 3 jaar. Reden waarom ik dit doe: goedkoopste mogelijkheid jaarcontract vorig jaar 1812 euro (Greenchoise) en nu voor hetzelfde pakket 1893 euro (NEM) Dus stijging in een jaar 81 euro!!!
Nu 3-jarig contract genomen bij NEM voor 1911 euro p.j.

Geplaatst door: agnes ()

ik ben het niet met Jos eens, ik was vorig jaar ook overgestapt naar greenchoise, daar was het gas toen 0,53 maar als ik er blijf kost het dan 0,64 dus voor mij is het komend jaar de nederlandse energiemy.
het goedkoopste

Geplaatst door: Jos ()

Heb ook zo mijn twijfels of het advies van telkens een 1 jarig contract de beste optie is. Vorig jaar was voor mij Green Choise de voordeligste ( 1812 euro p.j,) Nu komt bij dezelfde verbruiken de Nederlandse Energie Maatschappij bovenaan. Te betalen prijs voor dezelfde hoeveelheid gas en dezelfde hoeveelheid elektriciteit : 1893 euro. Dus stijging van 81 euro na exact 1 jaar. Voor mij was dit reden om nu toch een keer voor een 3 jarig contract te kiezen.

Geplaatst door: Jacques ()

Helemaal met Harm eens. Ons gas wordt ook nog gemengd met LNG van Afrikaanse oorsprong. Of je per jaar of voor langere termijn je tarieven moet vastzetten is en blijft een gok. Het jaarlijks vastzetten is wellicht ook leuk voor Gaslicht.com. Immers: ze worden toch zelf betaald voor ieder contract dat wordt afgesloten? Of trap ik nu een open deur in?

Geplaatst door: Wilco ()

Dat van de calorische waarde is ook zo n mooi verhaal van de gasleverancier.
Als de calorische waarde hoger is, moet je achteraf ook meer betalen, maar dat is door de consument niet te controleren.
Lijkt mij een verkapte winstopdrijving voor de leverancier, als de winst tegenvalt, door de kortingen die ze geven om de goedkoopste te zijn.

Ik neem per jaar een x-aantal cub/m3 af, en dat wil ik betalen.
Bij mij is een cub een cub.
Als je een kilo suiker koopt, zitten er de ene keer ook meer korreltjes in, dan de andere keer.( grove suiker/fijne suiker)
Maar de prijs is altijd gelijk.

Een paar jaar geleden ging de gasprijs omhoog, omdat ze te weinig verkocht hadden in dat jaar.
Dus we moeten met zn allen zuinig zijn met energie, maar wel meer betalen.
Uiteindelijk draait het alleen maar om geld, en liefst zo veel mogelijk, en zo snel mogelijk.

Geplaatst door: Ben ()

Elk jaar overstappen is natuurlijk alleen voordeliger in een dalende markt. En is het niet zo dat de kosten van energie elk jaar maar oplopen? Zou het advies om elk jaar over te stappen misschien iets te maken kunnen hebben met de aanbreng vergoeding die gaslicht.com dan ontvangt?

Geplaatst door: harm ()

Nederlands gas komt helemaal niet meer allemaal uit Groningen. Slechts een klein deel. Nederland heeft gas van Groningen kwaliteit. Alle gassen worden door mengstations gemengd tot een Groningen kwaliteit. De wobbe index ligt rond de 43,5. De gassen uit Noorwegen, Hoog calorisch (index ca 50) en de noordzee velden (k15fb etc) worden tot 'onze' norm gemengd. Groninger gasputten raken langzaam leeg en we zijn als Nederland steeds meer van kleine putten en buitenlandse leveringen afhankelijk.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.