Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stadsverwarming en de effecten van de Warmtewet

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Begin dit jaar is de Warmtewet in werking getreden. Doel van de nieuwe wet is om huishoudens met stadsverwarming niet meer te laten betalen dan huishoudens met een gasaansluiting. De wet wil deze gebruikers extra bescherming bieden omdat zij niet kunnen overstappen naar een andere leverancier. Maar werkt dat in de praktijk ook daadwerkelijk zo?

Stadsverwarming

Als u stads- of blokverwarming heeft, dan heeft u geen eigen cv-ketel. U krijgt via een netwerk van waterleidingen warm water uit de kraan en warmte om uw huis te verwarmen. Het warme water van de stadsverwarming ontstaat veelal door restwarmte vanuit elektriciteitscentrales. Er is vaak maar één partij die de warmte in de regio levert. Als afnemer van stadsverwarming kunt u dus niet overstappen naar een andere warmteleverancier. U kunt overigens wel wisselen van stroomleverancier.

Wat regelt de Warmtewet?

De belangrijkste verandering is dat de Warmtewet ervoor zorgt dat er landelijke maximumtarieven* worden gehanteerd. Hierdoor wordt de monopolypositie van de leverancier aan banden gelegd om te hoge prijzen tegen te gaan. Uw warmteleverancier mag niet méér rekenen dan die landelijke maximumtarieven. Ook  regelt de Warmtewet wanneer de leverancier u mag afsluiten, wanneer u recht heeft op compensatie bij een storing en wat uw rechten en plichten zijn bij het meten van het warmteverbruik.

Effect op de energierekening

De tarieven worden elk jaar door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) vastgesteld. De prijs is gebaseerd op wat een consument die gas gebruikt gemiddeld per jaar betaalt. Dit wordt het ‘Niet meer dan anders-principe’ genoemd. Uitgangspunt is dat iemand met stadsverwarming een vergelijkbare rekening ontvangt als iemand met een gasaansluiting.

Stadsverwarming nog altijd duur

Toch kleven er nog behoorlijk wat nadelen aan een woning met stadsverwarming. Hoewel de prijs nu beter gereguleerd wordt, heeft een consument met stadsverwarming niet de mogelijkheid over te stappen naar een andere leverancier. De gereguleerde tarieven voor stadsverwarming zullen nooit de scherpe actieaanbiedingen halen die leveranciers consumenten met een gasaansluiting bieden. Daarmee gaat het ‘Niet meer dan anders’ principe al niet op.

VEH: Veel mis met stadsverwarming

Vereniging Eigen Huis (VEH) plaatst eveneens kanttekeningen bij de Warmtewet. Zo vindt de vereniging dat er onvoldoende inzicht is in de kosten van warmtelevering. Hierdoor kan het tarief dat huishoudens moeten betalen te hoog zijn. De 600.000 huishoudens met stadsverwarming betalen tot zo’n 275 euro per jaar te veel, schrijft VEH begin april in een brief aan minister Blok.

De vereniging heeft de knelpunten bij stadsverwarming geïnventariseerd en vraagt de minister om deze op te lossen. Op het meldpunt Warmtewet dat  de vereniging begin januari opende, kwamen meer dan 700 reacties binnen. Veelgehoorde klachten zijn hoge rekeningen, veiligheidsrisico's en de vergaande gevolgen van de Warmtewet voor sommige Verenigingen van Eigenaren.

Signalen via ConsuWijzer

Ook via ConsuWijzer komen veel signalen binnen van consumenten die per 1 januari 2014 opeens meer moeten betalen, vooral voor afleversets. ACM wil weten of de warmteleveranciers zich aan de wet houden. En wat de oorzaak is van de tariefwijzigingen. Daarom heeft de toezichthouder aan de vier grote warmteleveranciers in Nederland gevraagd uit te leggen hoe zij de warmtewet hebben ingevoerd.
ACM verwacht naar aanleiding van de opgevraagde informatie op zijn vroegst in april over de eerste resultaten te kunnen communiceren. Dit hangt onder meer af van de volledige medewerking van de warmteleveranciers.

*ACM heeft drie tarieven vastgesteld:

1. de maximumprijs voor de levering van warmte. Dit tarief bestaat uit een vast bedrag van 254 euro met daarbovenop 24,03 euro per verbruikte gigajoule. Deze maximumprijs geldt voor het hele jaar en kan niet tussentijds wijzigen.
2. het meettarief. Dit tarief is voor 2014 vastgesteld op 24,54 euro.
3. het eenmalige aansluittarief. Voor 2014 is dit tarief vastgesteld op 911,78 euro voor alle nieuwe aansluitingen tot 25 meter op een bestaand warmtenet. Bij een aansluiting boven de 25 meter komt er bovenop dit tarief nog 31,31 euro per meter bij.

Voor de afleverset geldt geen maximumtarief. Daarvoor geldt alleen dat de tarieven redelijk moeten zijn.

Veelgestelde vragen over Stadsverwarming

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.