Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Voor 1 juli overstappen is het voordeligst

door Jeanet Woldring 8 reacties Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 juli dalen de variabele energietarieven. Dat lijkt interessant, maar de besparing die dat oplevert (tot 60 euro) is nog altijd veel lager dan wanneer u overstapt van energieleverancier (tot 350 euro). Hoe zit dat? Simon Kleiboer van het tarieventeam van Gaslicht.com legt uit.

"Als u nog nooit bent overgestapt of als uw contract is afgelopen, betaalt u automatisch variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Deze tarieven behoren tot de allerhoogste in de markt. Ook al dalen ze nu iets, nog altijd liggen ze veel hoger dan de actietarieven die energieleveranciers bieden via Gaslicht.com", zegt Kleiboer.

Veel Nederlanders laten geld liggen

Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten heeft zo’n duur contract met variabele tarieven voor hun gas en stroom. Door over te stappen naar een contract met actietarieven kunnen ze in het meest gunstige geval tot 350 euro per jaar besparen. Gemiddeld ligt de besparing van overstappers rond de 300 euro.

Wacht niet met overstappen

Om te profiteren van de actietarieven hoeft u niet te wachten tot 1 juli. Er zijn namelijk altijd scherpe  energiecontracten beschikbaar. "Hoe eerder u overstapt, hoe eerder u ook begint met besparen”, vertelt Kleiboer. "Controleer natuurlijk wel even of uw contract inderdaad (bijna) is afgelopen. Dat voorkomt dat u een overstapboete krijgt.”

Overstappen is geen gedoe

Een belangrijke reden voor consumenten om niet over te stappen is dat ze erg tevreden zijn met hun huidige leverancier. De vraag is alleen: wilt u daar ook een paar honderd euro per jaar extra voor betalen? "Zeker als u bedenkt dat overstappen een volledig administratieve handeling is. Er verandert niets in uw huis. U wordt niet tijdelijk afgesloten en u houdt gewoon uw huidige gas- en stroomaansluiting”, vertelt Kleiboer.

Wat gaat er in de toekomst gebeuren?

En als u nu overstapt, loopt u dan niet straks een nog grotere prijsdaling mis? De meeste energieleveranciers passen twee keer per jaar hun variabele energietarieven aan: op 1 juli en per 1 januari. Natuurlijk is het mogelijk dat de tarieven over een half jaar nog verder dalen, geeft Kleiboer toe. "Maar het verschil is zo groot dat we gerust durven te zeggen dat u met een aantrekkelijk energiecontract van Gaslicht.com voordeliger uit blijft.”

Wachten op een eventuele verdere prijsdaling kost zelfs geld. U betaalt dan namelijk nog een half jaar langer de hoofdprijs voor uw gas en stroom. "Kortom”, zegt Kleiboer, "u bent een dief van uw portemonnee als u niet overstapt.”

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 9 juni 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (8)

Geplaatst door: Peter ()

Mijn huidige leverancier kwam met een "aantrekkelijk aanbod" om bij te tekenen. Een korting van 0,2 cent per kWh. Een voordeel van "maar liefst" 20 Euro op jaarbasis. Als ik bij een ander 200 Euro overstappremie kan scoren bij een tarief van 5 cent hoger per kWh, verdien ik nog altijd 130 Euro 🙂 Gewoon ieder jaar overstappen dus...

Geplaatst door: C. Deijkers ()

Ik ben al een paar maal via jullie overgestapt en dat bevalt me prima.
Mijn contract loopt pas in september af en wacht rustig de overstapwekker af.
Heeft weinig zin om nu 2 x €50 boete te betalen om jaartje wat goedkoper uit te zijn.

Opmerking van de redactie op 17-06-2015
Het is in uw geval dan zeker niet aantrekkelijk om een boete te riskeren. In die korte periode zal een lager tarief de hoogte van de boete niet compenseren. Dat zou wellicht anders zijn als het contract nog langer zou lopen. Maar ook dan is het belangrijk dat eerst goed na te rekenen. Ongeveer 2 maanden voor het aflopen van het contract is het een goede periode om weer over te stappen. Mocht u meer informatie willen over het juiste overstapmoment vindt u dat op onze website: http://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment.
Geplaatst door: htp ()

gewoon tarieven van 1 juli maar even afwachten zou ik zeggen, duurder als nu kan t toch nie ;-)

Geplaatst door: AJ ()

Je kunt ook je huidige leverancier mailen en vragen om een (gunstig) 1 jaarscontract.

Opmerking van de redactie op 17-06-2015
U kunt inderdaad altijd de huidige leverancier benaderen om naar een eventueel verlengaanbod te vragen. Wij raden u dan wel aan, als u het voordeligste uit wilt zijn, dat aanbod goed te vergelijken met het goedkoopste aanbod op de site. Per contract verschillen de tarieven, de vaste leveringskosten en de eventuele korting. Die kosten kunt u het beste naast elkaar zetten om de vergelijking te maken.
Geplaatst door: Joep ()

Natuurlijk zijn de aanbiedingen scherp. Maar de tarieven dalen per 1 juli. En elke maand/elk kwartaal zijn er toch nieuwe aanbiedingen, dus ook weer in juli! Dat is elke keer nog zo geweest. Maar dan steeds met een Nog lager tarief als het kwartaal daarvoor. Ik wacht het wel even af hoor, tot na 1 juli gaslicht.com!

Geplaatst door: H. Piening ()

Al enige jaren stappen wij 1x per jaar over op een op dat moment voordelige energie-leverancier. Dat bevalt ons prima, want zo besparen we iedere keer enige honderden €uro 's. Het is echt de moeite waard om e.e.a. na te kijken. Verkijk je daarbij niet op de z.g tarieven voor vastrecht, daarin zitten grote verschillen.

Geplaatst door: M. Holsda ()

Wel aardig dat de energietarieven fors dalen. Maar ik zit vast aan mijn stadsverwarmingstarief en de bijkomende kosten. Hoeveel zal de stadsver(w)arming zijn tarieven laten zakken, nu ook zij minder voor de energie gaan betalen. Wij hebben geen jaarcontract en zijn dus uitgeleverd aan de controlerende instantie ACM die ons de bedragen door de strot duwt. Door invoering van de van de warmtewetgeving is de prijs voor warmtelevering daardoor vorig jaar juist sterk gestegen, aangezien de ACM een maximum aan de tarieven stelt. Daar hebben de stadsverwarmingsbedrijven dankbaar gebruik van gemaakt. Zelfs de prijs van de huur van de afleverset werd soms met 80% verhoogd. De ACM/warmtewetgeving heeft er dus juist voor gezorgd dat we meer zijn gaan betalen voor stadsverwarming in het algemeen.

Geplaatst door: Loek ()

Lijkt mij duidelijk! Wie wil niet minder gaan betalen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.