Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Zonnepanelen en overstappen

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Ook zonnepaneelbezitters kunnen veel besparen door ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Maar als u zonnepanelen heeft is het nog belangrijker om goed te letten op het juiste overstapmoment. Waarom dat zo is?

Het juiste overstapmoment

De meeste zonnepaneelbezitters wekken in de zomermaanden meer stroom op dan er in het huishouden verbruikt wordt. Als dat het geval is en u heeft de jaarafrekening vlak voor de zomer gekregen of de zonnepanelen vlak voor de zomer geplaatst, dan is het waarschijnlijk niet gunstig tijdens of direct na de zomermaanden over te stappen.

Meer stroom opgewekt dan verbruikt

De kans is dan namelijk groot dat u in totaal meer stroom heeft opgewekt dan u heeft verbruikt. Ga dat eerst na voordat u een overstap naar een andere leverancier overweegt. Voor de teruggeleverde stroom krijgt u vaak maar een lage vergoeding. In de wet staat weliswaar dat de terugleververgoeding redelijk moet zijn maar dat kan neerkomen op zo'n 7 cent per kilowattuur, terwijl u zelf het drievoudige betaalt voor uw stroom.

Saldeerregeling

Wacht daarom liever met overstappen totdat er maar een klein verschil is tussen uw verbruik en opwekking. Op die manier maakt u zo goed mogelijk gebruik van de saldeerregeling waarbij u uw verbruik tegen uw opwekking mag wegstrepen. Het is zonde om voor teruggeleverde stroom het zogeheten 'kale leveringstarief' te ontvangen terwijl u ook de opwek tegen uw toekomstige verbruik nog weg kunt strepen.

Juiste jaarafrekening?

Nog beter is het om eerst uw jaarafrekening af te wachten. Van sommige  energieleveranciers ontvangt u voor uw teruggeleverde energie een aparte jaarafrekening. Zij kunnen levering en teruglevering nog niet op één jaarafrekening verwerken. Het is ook belangrijk dat u de jaarafrekening(en) goed controleert. Veel energieleveranciers informeren consumenten met zonnepanelen namelijk onvoldoende over saldering en teruglevertarieven, zo blijkt uit recent onderzoek van toezichthouder ACM.

Onafhankelijk en persoonlijk advies

Twijfelt u of u al kunt overstappen of beter nog even kunt wachten? Gaslicht.com geeft graag onafhankelijk en persoonlijk advies aan de hand van uw jaarafrekening (+ afrekening opgewekte stroom) als u er zelf niet uitkomt met onze Energievergelijker. In dat geval analyseert de RekeningScan uw jaarafrekening en zoekt het beste energiecontract voor uw situatie. Upload uw jaarafrekening zodat we uw verbruik kunnen meenemen en vergelijken. Het advies ontvangt u binnen twee werkdagen per e-mail.

Want u wilt niet op het verkeerde moment overstappen, maar uiteraard wel besparen op uw energierekening. Dat kan ook met zonnepanelen tegenwoordig eenvoudig via Gaslicht.com. U kunt nu naast uw verbruik ook uw eigen opwek invullen in de Energievergelijker.

Lees meer over terugleveren van stroom, salderen en terugleververgoedingen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: kees ()

U bent onvolledig in uw info. Met een ferraris meter met terugloop heb je voldoende aan een jaarafrekening. Het salderen gebeurt door het terug tellen/draaien van de meter.

Opmerking van de redactie op 17-06-2015
Dat klopt inderdaad, bij een analoge meter draait de schijf terug op het moment dat er stroom aan het net wordt geleverd. U heeft echter alsnog kans op twee rekeningen op het moment dat u meer blijkt terug te leveren dan u verbruikt. Dat verschilt per leverancier. Maar als u meer stroom verbruikt dan zult u inderdaad één rekening ontvangen, omdat niet duidelijk is hoeveel stroom u heeft verbruikt en hoeveel stroom u heeft opgewekt. U krijgt dan enkel een rekening van de verbruikte stroom.
Geplaatst door: Ruud Knier ()

Ik zie door het bos de bomen niet meer.

Opmerking van de redactie op 17-06-2015
Als u vragen heeft helpt onze servicedesk u graag via 0342-411350 of info@gaslicht.com.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.