Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Zonnepanelen plat dak: kunt u hiermee genoeg rendement behalen?

De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen, ook platte daken. Bij de aanleg van zonnepanelen op uw platte dak letten installateurs op een aantal zaken, zoals de hellingshoek, de ‘no go-zone’, schaduw en ballast. In dit artikel leggen we uit wat er allemaal komt kijken bij de installatie van zonnepanelen op een plat dak. 

Ga snel naar:

Zonnepanelen plat dak: kunt u hiermee genoeg rendement behalen?

Zonnepanelen plat dak: maximale opbrengst?

Hoeveel rendement u met uw zonnepanelen kunt behalen, hangt van meer factoren af dan alleen de helling van het dak. Op een plat dak met zonnepanelen gericht op het zuiden is er minder ruimte beschikbaar dan op schuine daken, want op een plat dak werpen de panelen schaduw op het dak. Er is dan ongeveer 2,3 vierkante meter dak nodig per vierkante meter paneel (Bron: Milieu Centraal).

Oost-west-opstelling

Daarom wordt er bij platte daken vaak gekozen voor een oost-west-opstelling. De zonnepanelen worden dan als ‘dakjes’ tegen elkaar aangezet. De opbrengst per paneel is dan ongeveer 10% minder, maar er passen meer rijen op het dak, dus de totale opbrengst lijdt er niet onder.

Schaduw 

De schoorsteen, een dakkapel of bomen kunnen voor schaduw zorgen. Een beetje schaduw is niet erg, maar te veel schaduw kan de opbrengst van uw panelen flink verminderen. Als de zon minimaal een halve dag op een dakdeel schijnt, dan is het geschikt voor zonnepanelen. Bij veel schaduw kunnen micro-omvormers en optimizers uitkomst bieden.

Wind: de dakrand en de no go-zone

Als het hard waait, kunnen er wervelwinden ontstaan aan de dakrand. De wind ‘trekt’ dan aan de panelen. Daarom berekenen installateurs de zogeheten no go-zone: daarbinnen kunnen beter geen zonnepanelen geplaatst worden. Het is verstandig om bij de aanleg van zonnepanelen ongeveer een halve meter tot een meter afstand van de dakrand te houden.

Hellingshoek

De hellingshoek is afhankelijk van waar de panelen geplaatst worden: in het zuiden, oosten of westen. Als de panelen op het zuiden geplaatst worden, is de hellingshoek meestal 35 graden, maar op het oosten of westen levert een kleinere hellingshoek (meestal 10 graden) meer rendement op. Door een kleinere hellingshoek hebben deze panelen meer zonuren.  Ook de afstand tussen de zonnepanelen speelt een rol bij het bepalen van de hellingshoek. De ideale hellingshoek wordt bepaald met beugels.

Hoeveel rijen zonnepanelen passen er op uw platte dak?

Hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, is onder meer afhankelijk van de opstelling van de panelen. De oplossing met de meeste panelen is niet altijd de beste oplossing. Schaduw, de afstand tussen de panelen en de helling spelen allemaal mee. 

Bij een kleinere hellingshoek kunnen er meer rijen zonnepanelen geplaatst worden. Met een kleinere hellingshoek kunt u jaarlijks wel 20% meer rendement behalen. In de vergelijker kunt u aangeven hoeveel stroom u jaarlijks wilt opwekken. Als u aanvinkt dat u een plat dak heeft, berekent de vergelijker hoeveel panelen u nodig heeft.  

Ballast

Om te voorkomen dat zonnepanelen niet gaan schuiven wordt er bij de installatie gebruikgemaakt van ballast. Dit is om zonnepanelen en stellages op hun plaats te houden, bijvoorbeeld als het hard waait. Naast het gewicht van de panelen en het montagemateriaal wordt er dus nog extra gewicht toegevoegd. De installateur berekent de benodigde ballast voor u.

Zonnepanelen Zonder Gedoe

Zoals u merkt, komt er bij de aanleg (en aanschaf) van zonnepanelen veel kijken. Zonnepanelen plaatsen kunt u het beste overlaten aan erkende installateurs. U kunt gebruikmaken van Zonnepanelen Zonder Gedoe. Als u invult hoeveel stroom u op wilt wekken en wat voor dak en meterkast u heeft, tonen wij u de meest relevante zonnepanelen. Daarnaast nemen wij de aanleg voor onze rekening. 

Kosten van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen hangt af van het merk, het opwekvermogen en het formaat. Zonnepanelen kosten een paar duizend euro. Dat is inclusief omvormer en installatie. Een set van 10 stuks kost gemiddeld € 4800. 

Geactualiseerd: maandag 25 maart 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.