De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Al eerder overgestapt op een andere energieleverancier?

U kunt zo vaak overstappen als u wilt! Wilt u opnieuw wisselen van energieleverancier, dan geldt een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. U hoeft zich alleen maar aan te melden bij de energieleverancier van uw keuze. De rest regelen de energiebedrijven onderling.

Opzegtermijn

Als u al eens naar een andere energieleverancier bent overgestapt, heeft u op dit moment een contract voor bepaalde duur. U kunt dit energiecontract altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van 30 dagen.

Opzegvergoeding

Zegt u uw energiecontract op nog voordat het contract is afgelopen? Dan moet u misschien een opzegvergoeding betalen aan uw energieleverancier. U moet dan betalen omdat u niet op de afgesproken tijd uw energiecontract opzegt.

Of u een opzegvergoeding moet betalen en hoeveel, kunt u opzoeken in uw energiecontract of in de algemene voorwaarden van uw energieleverancier. U kunt deze informatie ook vinden op de tab 'Leverancier & productinfo' van het betreffende product.

Hoeveel u aan opzegvergoeding moet betalen, hangt af van het energiecontract dat u heeft en van het moment waarop u stopt. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft deze bedragen vastgesteld. Heeft u een energiecontract voor een jaar en zegt u het contract eerder op, dan moet u maximaal 50 euro betalen. Heeft u een energiecontract voor langer dan een jaar? Dan moet u kijken hoeveel tijd het nog zou duren voordat het contract afloopt als u gewoon was doorgegaan. In het schema ziet u hoeveel u dan maximaal hoeft te betalen:

Nog lopende contractduur Maximaal betalen?
korter dan 1,5 jaar € 50
1,5 - 2 jaar € 75
2 - 2,5 jaar € 100
langer dan 2,5 jaar € 125

Het energiebedrijf mag dit voor gas én voor stroom aan u vragen. Als u met allebei stopt, betaalt u dus maximaal het dubbele bedrag.

Let op: U hoeft niet zelf op te zeggen; dat regelen de energieleveranciers onderling!

Meterstanden doorgeven bij aanmelden?

Nee, dat hoeft nog niet bij het aanmelden. Uw nieuwe energieleverancier mag tot 15 werkdagen na de datum van overstappen uw meterstanden indienen bij uw netbeheerder. De nieuwe energieleverancier is verplicht om u te vragen deze meterstanden op te geven. Ook moet hij u melden dat het niet (tijdig) verstrekken van de bedoelde meterstanden leidt tot een berekening of een schatting van deze meterstanden.

Tip: Noteer de doorgegeven meterstanden ook in uw eigen administratie, zodat u deze later kunt vergelijken!

Als uw nieuwe energieleverancier binnen 15 werkdagen na de datum van overstappen geen meterstanden heeft doorgegeven, dan zal uw netbeheerder de switchmeterstanden gaan berekenen of schatten.

De netbeheerder geeft deze (officiële) switchmeterstanden binnen uiterlijk 30 werkdagen na de datum van overstappen door aan de oude en de nieuwe energieleverancier. De switchmeterstanden vormen de basis voor de eindafrekening met uw oude energieleverancier en het voorschotbedrag bij uw nieuwe energieleverancier.

Navigatie