De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Al eerder overgestapt op een andere energieleverancier?

U kunt zo vaak overstappen als u wilt! Wilt u opnieuw wisselen van energieleverancier, dan geldt een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. U hoeft zich alleen maar aan te melden bij de energieleverancier van uw keuze. De rest regelen de energieleveranciers onderling.

Het juiste overstapmoment

Heeft u een energiecontract met bepaalde looptijd, dan zit u hier een bepaalde periode aan vast. Wilt u toch heel graag eerder overstappen? Dat kan, maar dan betaalt u misschien een opzegvergoeding aan de energieleverancier. Hoe hoog deze is, hangt af van de resterende looptijd van het contract. 

De Autoriteit Consument & Markt heeft deze bedragen vastgesteld. Heeft u een energiecontract voor een jaar en zegt u het contract eerder op, dan moet u maximaal 50 euro betalen. Heeft u een energiecontract voor langer dan een jaar? Dan moet u kijken hoeveel tijd het nog zou duren voordat het contract afloopt als u gewoon was doorgegaan. In het schema ziet u hoeveel u dan maximaal hoeft te betalen:

Nog lopende contractduur Maximaal betalen?
korter dan 1,5 jaar € 50
1,5 - 2 jaar € 75
2 - 2,5 jaar € 100
langer dan 2,5 jaar € 125

Uw energieleverancier mag dit voor gas én voor stroom vragen. Als u met allebei stopt, betaalt u dus maximaal het dubbele bedrag.

Probleemloos overstappen

Loopt uw contract binnen twee maanden af, dan kunt u probleemloos overstappen. Het nieuwe energiecontract gaat dan pas in als het huidige is afgelopen. Met een contract voor onbepaalde tijd kunt u overstappen wanneer u wilt, wel met inachtneming van een opzegtermijn van 30 dagen. Check het juiste overstapmoment, vul de einddatum van uw huidige contract in en stap probleemloos over via Gaslicht.com

Meterstanden doorgeven?

Verhuist u of stapt u over naar een andere leverancier? Dan heeft uw energieleverancier de meterstanden nodig voor de eindafrekening. Uw energieleverancier vraagt de standen bij u op. U kunt de standen doorgeven via een meterkaartje, via de telefoon of via e-mail. Doet u dit niet, dan schat uw energieleverancier uw meterstanden. Heeft u een slimme meter? Deze geeft de meterstanden zelf door aan uw leverancier. U hoeft dan niets te doen.


Geactualiseerd: donderdag 27 februari 2020

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie