De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Prijsplafond: energie berekenen voor uw verbruik

Wij helpen u graag bij het kiezen van het beste energiecontract voor een zo laag mogelijk termijnbedrag. Door het prijsplafond betaalt u in 2023 tot het verbruiksplafond (1200 m³ en 2900 kWh) voor gas € 1,45 per m³ en voor stroom € 0,40 per kWh. Deze tarieven zijn inclusief 21% btw en overheidsheffingen. Energie berekenen met uw verbruik? Dit betaalt u met het prijsplafond voor energie: 9 profielen.

  1. Jaarverbruik meer dan 1200 m³ en 2900 kWh
  2. Jaarverbruik minder dan 1200 m³en 2900 kWh
  3. Jaarverbruik rond prijsplafond
  4. Van het gas af, veel stroomverbruik
  5. Ik heb zonnepanelen 
  6. Ik ga verhuizen 
  7. Ik ga overstappen
  8. Ik heb geen werkende slimme meter
  9. Ik heb een dubbele meter

Energie berekenen met het prijsplafond

Prijsplafond energie berekenen:

1. Ik verbruik in 2023 meer dan 1200 m³ en 2900 kWh 

Dan betaalt u boven het prijsplafond de prijs van uw contract. Doordat de btw weer van 9% naar 21% gaat en de overheidsheffingen aanzienlijk stijgen, betekent dit een forse verhoging van uw energierekening. Zelfs voor een vast contract!  Wat te doen? 

a. Mijn contract met vaste tarieven loopt af  
Zijn uw tarieven hoger dan € 0,40 kWh voor stroom en € 1,90 m3 voor gas? Vergelijk eenvoudig welk energiecontract het voordeligste voor u is. En stap dan nu over naar het goedkoopste variabele contract. Dit contract is maandelijks opzegbaar en zo bent u vrij om weer over te stappen. Op Gaslicht.com nemen we het prijsplafond mee in de berekening van de kosten. Was uw laatste jaarafrekening net voor de winter, of bent u onlangs klant geworden? Houd er dan wel rekening mee dat uw termijnbedrag niet is berekend op alléén de wintermaanden, en dat u bij uw huidige leverancier mogelijk bij moet betalen op de afrekening. Vergelijk eenvoudig welk energiecontract het voordeligste voor u is. Want overstappen loont weer! 

b. Ik heb een variabel contract 
Zijn uw tarieven nu hoger dan € 0,40 kWh stroom en € 1,45 m³ gas? Dit contract is maandelijks opzegbaar. Stap dan nu over naar het goedkoopste variabele contract op Gaslicht.com. Zo bent u vrij om weer over te stappen wanneer de stroom- en gasprijs nog meer zakt. Bij de duurste leveranciers betaalt u zo’n 3 euro per kuub, terwijl bij de goedkoopste leverancier de gasprijs al onder plafondprijs gezakt is (peildatum: 20-1-2023).                                          

2. Ik verbruik in 2023 minder dan 1200 m³ en 2900 kWh

Dan betaalt u maximaal  € 1,45 per m³ voor gas en € 0,40 per kWh voor stroom. Maar reken u niet rijk. Vaste leveringskosten en eventuele kortingen vallen niet onder het prijsplafond. Bovendien is het verbruiksplafond (1200m³/2900 kWh) verdeeld in 2 delen: één deel vóór en één deel ná de jaarafrekening. U kunt dus niet alle maanden bij elkaar optellen. Energie vergelijken en op uw verbruik letten blijft belangrijk.

Op uw jaarafrekening verrekent uw energieleverancier uw verbruik van het hele jaar met de termijnbedragen die u heeft betaald. Daarnaast berekent hij het verbruiksplafond tot het moment van uw jaarnota. Tot dit verbruik betaalt u de plafondprijs. Heeft u meer verbruikt? Dan betaalt u voor het verbruik boven het verbruiksplafond uw actuele tarieven. Na uw jaarnota begint u weer vanaf 0. Als u nog verbruiksplafond over heeft, dan neemt u dat niet mee. Daarom blijft energie vergelijken ook belangrijk voor iedereen die onder het verbruiksplafond blijft! Tip: neem uw meterstand op en houd uw verbruik goed in de gaten. Dat kan bijvoorbeeld met onze  app Bencompare Mijn verbruik

Er zijn leveranciers die meer dan 3 euro per kuub gas rekenen en 90 cent voor een kilowattuur, maar er zijn ook aanbieders die daar 20 procent onder zitten. Kijk daar goed naar wanneer u verwacht voor of na de jaarnota boven het energieplafond uit te komen en stap eventueel over. Was uw laatste jaarafrekening net voor de winter, of bent u onlangs klant geworden? Houd er dan wel rekening mee dat uw termijnbedrag niet is berekend op alléén de wintermaanden, en dat u bij uw huidige leverancier mogelijk bij moet betalen op de afrekening. Vergelijk eenvoudig welk energiecontract het voordeligste voor u is. Want overstappen loont weer! En zeker nu er sinds 18 januari een energieleverancier is met tarieven die lager zijn dan het prijsplafond. Budget Energie is de eerste met een gastarief van € 1,39 per kuub en een stroomtarief van € 0,39 per kWh (peildatum 20-1-'23). En als er een schaap over de dam is...

Tip: bekijk ons huidig aanbod en check of u goedkoper uit bent.

3. Mijn jaarverbruik zit rond het prijsplafond

Dan betaalt u voor gas tot 1200 m³maximaal  € 1,45 en voor stroom tot 2900 kWh € 0,40. Verbruikt u meer, dan betaalt u het tarief van uw contract. Vaste leveringskosten en eventuele kortingen vallen niet onder het prijsplafond. Bovendien is het verbruiksplafond (1200m³/2900 kWh) verdeeld in 2 delen: één deel vóór en één deel ná de jaarafrekening. U kunt dus niet alle maanden bij elkaar optellen. Na uw jaarnota begint u weer vanaf 0. Als u nog verbruiksplafond over heeft, dan neemt u dat niet mee. Daarom blijft energie vergelijken ook belangrijk voor iedereen die rond het verbruiksplafond zit! 

Tip: neem uw meterstand op, houd uw verbruik goed in de gaten en check of u goedkoper uit bent.

4. Ik ben van het gas af en verbruik veel stroom

Dan betaalt u tot 2900 kWh stroom maximaal € 0,40 cent. Daarboven betaalt u het actuele tarief van uw contract. Volgens de overheid is het met het prijsplafond over het algemeen nog steeds aantrekkelijk om een hybride warmtepomp te gebruiken in plaats van een cv-ketel op aardgas. "Heeft u een hybride warmtepomp, dan bespaart u kosten vergeleken met huishoudens met alleen een cv-ketel. Dit geldt ook voor huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp en zonnepanelen. De besparing ten opzichte van het gebruik van een cv-ketel kan wel wat kleiner zijn dan normaal. Heeft u een volledig elektrische warmtepomp zonder zonnepanelen, dan gaat uw energierekening omlaag, omdat u profiteert van het lagere stroomtarief tot 2900 kWh. Het prijsplafond is maar tijdelijk. Daarom verdient een hybride of volledige warmtepomp zich ook met het prijsplafond in de meeste gevallen terug." 

Tip: vergelijk stroomtarieven en stap zo mogelijk over naar een goedkopere stroomleverancier.

5. Ik heb zonnepanelen

Als u zonnepanelen heeft, geldt het prijsplafond na salderen. 1. Op uw jaar- of eindafrekening wordt eerst gesaldeerd over de totale contractperiode ongeacht kalenderjaar. 2. Hoeveel is er verbruikt na salderen sinds 1 januari 2023? 3. Is er netto verbruik? Dan wordt er gekeken wat daarvan binnen het verbruiksplafond past. 4. Levert u netto terug? Dan ontvangt u voor de netto teruggeleverde stroom de met u afgesproken contractprijs voor teruglevering. 5. Na uw jaar- of eindafrekening in 2023 beginnen de berekeningen van zowel verbruik als teruglevering opnieuw, net als bij een jaarnota zonder invoer van het prijsplafond.

6. Ik ga verhuizen

Als u overstapt of verhuist, dan berekenen zowel uw oude als uw nieuwe leverancier in 2023 een deel van het prijsplafond en verbruiksplafond op uw energierekening. Dit ziet u terug op uw eindafrekening.

7. Ik ga overstappen

Hoe werkt het prijsplafond als u overstapt?  In In deze video leggen we u dat eenvoudig uit. Uw oude en uw nieuwe leverancier passen  allebei een deel van het maximale verbruik toe op uw energierekening. Naar verwachting van de overheid maakt het voor 95% van de huishoudens niet uit dat het prijsplafond uit twee delen bestaat. U loopt geen compensatie mis. 

8. Ik heb geen werkende slimme meter

Dan is het verstandig als u uw meterstanden bij iedere tariefwijziging goed bijhoudt, zodat u niet teveel betaalt voor uw energieverbruik. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft alle energieleveranciers gevraagd om op 1 januari 2023 de actuele meterstanden op te nemen. Het is belangrijk dat de leveranciers de juiste meterstanden weten op 1 januari 2023. Zodat zij de kosten doorberekenen voor het werkelijke energie- en gasverbruik aan hun klanten. Heeft uw leverancier de meterstanden niet opgevraagd? Neem deze dan zelf op. Maak een foto van uw meterstanden op de dag dat de nieuwe tarieven ingaan. Doe dit bij elke tariefwijziging. Zo kunt u later uw jaarafrekening controleren en uw echte verbruik bewijzen. Geef vervolgens via de website, klantenservice of e-mail de meterstanden door aan uw leverancier.

Controleer uw verbruik bij elk tarief als u uw jaarafrekening krijgt. Betaalt u meer door een verkeerde inschatting van de meterstanden door uw leverancier? Stuur dan een e-mail of een brief aan uw leverancier met uw klacht en de foto’s als bewijs.

9. Ik heb een dubbele meter

Voor het prijsplafond geldt één tarief. Dat tarief is binnen en buiten de dalperiode hetzelfde. Dus voor uw verbruik van het dal- en normaaltarief tot aan het verbruiksplafond betaalt u de tarieven van het prijsplafond.

Geactualiseerd: vrijdag 20 januari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie