Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Column: Red de Noordpool, stop met bellen?!

door Jeanet Woldring 7 reacties Leestijd: 3 minuten

Met ieder verzonden sms'je smelt de poolkap een klein beetje. Ieder mobiel bezoekje aan Hyves of Facebook bespoedigt het smelten van een gletsjer. Vraag je operator hier iets aan te doen.

Weinigen beseffen zich dat mobiele telecomaanbieders tot de grootverbruikers van energie in een land behoren. De oorzaak ligt natuurlijk niet bij de telefoon die de hele dag als een opgevoerde magnetron aan je oor hangt. Het kwaad zit hem in de duizenden antennes die over heel Nederland verspreid staan. De zenders vreten stroom. Hun koelingsapparatuur is ook niet bepaald zuinig.

Als je ervan uit gaat dat er wereldwijd rond de 3 miljard mensen mobiel bellen dan blijken mobiele telefonie en mobiel internet milieuproblemen van enorme proporties.

Wat kun je er aan doen? Stoppen met bellen, geen sms meer sturen of stoppen met internetten op je nieuwe iPhone? Dat lijkt me geen optie. Sterker nog, de opmars van smartphones lijkt onomkeerbaar.

Maar wat kunnen we dan wel doen? Het beangstigende antwoord: niet bijzonder veel. Ok, je kunt overstappen op groene stroom, LED-lampjes kopen en de elektronica thuis 's nachts niet meer op stand by zetten. De kleine activist kan zich zelfs ook nog aansluiten bij goedbedoelde burgerinitiatieven als 10-10, maar dan heb je het ongeveer wel gehad.

De 20-20-20 doelstellingen van Europa (meer info) zijn nobel, maar een bindend klimaatakkoord is de wereld toch iets te gortig. Het is prima om het milieu te redden, zo lang we dat zelf maar niet hoeven te doen. Zo lijken de gedachten van de wereldleiders.

Er gloort wat hoop. Je telefoon hoeft niet direct aan de wilgen.

Bij alle Nederlandse mobiele netwerken zitten teams van 2 à 3 man die zich voltijds bezighouden met de verduurzaming van het bedrijf, ingegeven door hoofdkantoren in Bonn, Den Haag en Londen. Daar is weinig ideëels aan. Hun doelstellingen zijn afgeleid van het Europese overheidsstreven om 20 procent minder Co2 uit te stoten per 2020. De andere 80 procent volgt daarna misschien. Ooit.

Het wordt nu tijd dat niet alleen de tarieven transparant zijn, maar ook de activiteiten die de ijsbeer redden van de verdrinkingsdood. Operators zouden, net als ieder ander bedrijf, op hun site moeten aangeven hoeveel Co2 ze uitstoten per werknemer en per klant per jaar. Alleen dan kun je als consument niet alleen een goede maar ook een gezonde keuze maken voor een aanbieder en abonnement.

Alleen dan weten we of KPN echt groen is of stiekem toch enorm rood staat. Magenta en rood zouden dan wel eens veel groener kunnen blijken dan we denken.


* Erwin Boogert, 30 juli 2010 Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook freelance actief als journalist voor verscheidene andere publicaties.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 15 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (7)

Geplaatst door: Qvic ()

Dit plaatje is gefotoschopt en is niet echt, op de noordpool is afgelopen winter nog nooit zoveel ijs bijgekomen. Het hele CO2 verhaal is uit de duim gezogen. Na elke onweersbui wordt de CO2 weer geneutraliseerd. (alleen dit vertellen ze niet erbij) Het is alleen bangmakerij en een verkapte manier om belastingen te heffen. Alleen angstige en gestresste mensen geloven het uit de duim gezogen verhaal, die ze vervolgens iedereen op wil dringen, als zijnde de waarheid.

Geplaatst door: R.C. Bosman ()

Zeer goed, denk dat we nu veel meer energie hadden verspild als we nog aan het bellen waren met voornamelijk NMT, en dat de geavanceerde gebruikers die wappen 2 minuten zaten te wachten voor dat 5kb binnen was.
Dus nieuwe techniek is altijd zuiniger. Daarbij maakt het denk ik niet uit of ik nou gebruik maak van het netwerk of niet. Is net als met stroom, het electrische net moet wel op spaning zijn. Als iedereen 1 uur zijn licht uit doet heeft dat helemaal geen zin. Turbines doen een dag om te stoppen en weer te werken. Daarbij kost het meer energie dan wanneer hij gewoon blijft draaien.
Zaak is om steeds betere en zuinigere techniek te brengen, en voor de consumenten goed om te gaan en middelen zo efficient als mogelijk te gebruiken.

Geplaatst door: casper ()

Goed om dit es even onder de aandacht te brengen. Zou je een formuliertje kunnen maken datwe makkelijk met paar klikken naar verschillende providers kunnen sturen?

Servers die draaien o.a. om gegevens te bewaren vreeeten ook energie. Dus niet alles klakkeloos bewaren omdat het schijnbaar niets kost. En sommige dingen misschien toch op eigen opslagmedia opslaan, incl. papier

Casper

Geplaatst door: L.A ()

Echt waar? Wat voor nonsens wordt er hierna weer verzonnen. Om je medemens te laten doen en eten wat jij denkt dat goed is.Vlees, eieren en vis zijn ook al uit de schappen gehaald. Nu de gsm,.Welke actie wordt door de volgende malloot verzonnen,en wil zo de ander graag opleggen wat je denkt, eet en leven moet.Ik zie de volgende politieke partij al geboren worden.. Een land met alleen maar extremen en je wil opleggen aan een ander komt zichzelf nog eens tegen. Hier zijjn we als mens en dier niet bij gebaat.Stop a.u.b met de melkkoe het milieu, deze koe raakt een beetje opgedroogt!

Geplaatst door: indrasurya ()

Johan, dat lijkt logisch en relatief simpel. Als we hier in Nederland beginnen? Aankaarten bij je politieke partij!

Geplaatst door: Hugo ()

Spaar het milieu, inclusief de Noordpool, stop de voortplanting !

Geplaatst door: Johan ()

Het kan nog eenvoudiger: de hele infrastructuur rondom telefoon en internet nationaliseren, net als dat ook met ons gewone autowegennet is gebeurd.
Per saldo toch goedkoper en milieuvriendelijker als al die aparte netten van elkaar in de vrije markteconomie beconcurrerende teleoperators.
We zouden toch ook niet willen dat in ons autowegennet dezelfde wildgroei zou ontstaan als in ons telenet?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie