Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieprijzen door het dak: wat is nu slim?

18 reacties Leestijd: 8 minuten

De energietarieven stegen de afgelopen maanden ongekend hard. Veel huishoudens dreigen een stevige energierekening te krijgen. Wat is wijsheid als u een energiecontract voor onbepaalde tijd heeft of uw vaste contract binnenkort afloopt?  

variabele-energietarieven-gaslicht-groot.png

Stijging prijzen vaste contracten 

In een jaar tijd steeg de prijs voor gas met maar liefst 142%. Stroom werd in diezelfde periode 109% duurder. Vooral de laatste maanden is de stijging explosief. Per 1 oktober zijn de vaste tarieven zelfs met 500 euro gestegen. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik (3500 kWh stroom en 1500 m³ gas) kon eind juni nog een vast contract voor 1 jaar afsluiten voor een jaarbedrag van 2006 euro. Dat is in september opgelopen naar 2570 euro en ligt nu in oktober rond de 3000 euro. Dat komt neer op een energierekening van 250 euro per maand.

3 oorzaken voor een hogere energierekening 

  • Economisch herstel: door de coronacrisis daalde vorig jaar de wereldwijde energievraag en lagen de prijzen tijdelijk erg laag. Nu de economie herstelt, stijgen de prijzen weer.  
  • Hogere emissierechten: de overheid vraagt meer geld voor rechten om CO2 uit te mogen stoten. Energieproducenten berekenen dat door in de energieprijs, waardoor de inkoop van energie duurder is geworden. 
  • Gastekorten: de afgelopen winter en lente waren relatief koud, waardoor we meer gas verbruikt hebben. Verder halen we minder gas uit de bodem in Groningen, terwijl ook de import uit Rusland en Noorwegen achterblijft. Tegelijkertijd stokt de aanvoer van vloeibaar gas (lng) vanuit met name de USA richting Europa, doordat Azië overschakelt van kolen naar gas en een hogere prijs voor lng betaalt. Dat drijft de prijzen op.  

Variabele energietarieven omhoog 

Op dit moment liggen de variabele tarieven daardoor veelal lager dan de tarieven voor vaste contracten. Daar zal snel een kentering in komen. Op basis van de huidige marktontwikkelingen en de actuele vaste tarieven is de verwachting dat een gemiddeld huishouden met een contract voor onbepaalde tijd per 1 januari 2022 minimaal 550 euro meer zal gaan betalen. 

Belastingplannen 2022 

In aanloop naar Prinsjesdag was er veel te doen om de energierekening. Zoals verwacht liet het Belastingplan 2022 zien dat de belasting op gas opnieuw omhoog gaat waardoor de gemiddelde energierekening ook daardoor nog eens 20 euro omhoog gaat volgend jaar. Inmiddels heeft het kabinet laten weten meer geld uit te trekken om die verhoging te temperen, hetgeen een verlaging oplevert van 30 euro op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden.

Wat is op dit moment de beste keuze?  

Bij Gaslicht.com krijgen we door de stijgende energieprijzen veel vragen van consumenten. Wat is nu wijsheid om te doen? Kiezen voor variabele tarieven, een eenjarig contract afsluiten of de tarieven toch voor langere tijd vastzetten? Gaslicht.com heeft de voor- en nadelen van elke keuze voor u op een rij gezet.   

Keuze 1: Eénjarig contract (= de keuze van Gaslicht.com)

U stapt over naar een andere energieleverancier en zet de energietarieven voor één jaar vast.  

Voordelen:  

+ U weet de komende twaalf maanden waar u aan toe bent.  
+ Wanneer de variabele energieprijzen op 1 januari explosief stijgen, gaat u niet meer betalen. 
+ Als de tarieven van vaste energiecontracten blijven doorstijgen in het huidige tempo voorkomt u dat u later nóg duurder uit bent.
+ U ontvangt vaak een welkomstpremie.
+ U bespaart zoveel mogelijk. Energieprijs vastzetten voor 1 jaar is de voordeligste keus, blijkt uit onderzoek.
+ Kiezen voor één jaar i.p.v. drie jaar leverde de afgelopen 8 jaar gemiddeld een extra besparing van € 120 op.    

Nadelen:  

- U moet volgend jaar opnieuw een keuze maken, anders valt u terug in een variabel tarief. Als de energieprijzen blijven doorstijgen, kunt u duurder uit zijn dan wanneer u nu had gekozen voor een driejarig contract.  

Keuze 2: Driejarig contract 

U stapt over naar een andere energieleverancier en zet de energietarieven voor drie jaar vast.  

Voordelen:  

+ In sommige gevallen op dit moment de voordeligste keuze.  
+ U weet 3 jaar lang waar u aan toe bent.  
+ Wanneer de variabele energieprijzen op 1 januari explosief stijgen, gaat u niet meer betalen. 
+ Als de tarieven van vaste energiecontracten blijven doorstijgen in het huidige tempo voorkomt u dat u later nóg duurder uit bent.  
+ U ontvangt vaak een welkomstpremie.   

Nadelen:  

- De vaste tarieven zijn nu relatief hoog. Die tarieven zet u voor lange tijd vast. Als de prijzen volgend jaar of het jaar erna dalen, profiteert u daar niet van mee. 
- Als u over een tijdje toch wilt overstappen, bijvoorbeeld omdat de prijzen dalen, betaalt u een flinke opzegvergoeding en loopt u mogelijk uw welkomstpremie mis.
- U krijgt slechts 1x een welkomstpremie, terwijl u dat bij een éénjarig contract ieder jaar krijgt wanneer u overstapt.  

Keuze 3: Contract met variabele tarieven 

U blijft bij uw huidige energieleverancier en gaat daar het variabele tarief betalen. Deze tarieven worden doorgaans twee keer per jaar aangepast: op 1 januari en 1 juli.  

Voordelen:  

+ Op dit moment mogelijk voordeliger dan een vast contract met een looptijd van 1 jaar en vaak ook voordeliger dan een contract met een looptijd van 3 jaar.  
+ U kunt elk moment alsnog overstappen naar een andere energieleverancier. 

Nadelen:  

- De variabele tarieven stijgen in januari fors, omdat energieleveranciers op dit moment voor recordprijzen energie moeten inkopen.  
- De prijzen van vaste contracten stijgen op dit moment hard en er zijn geen signalen dat dit snel zal veranderen.
  Er is dus geen garantie dat u uw energietarief later tegen een gunstiger prijs kunt vastzetten dan nu.  
- Stapt u binnen het jaar alsnog over, na voornamelijk wintermaanden, dan heeft u kans dat u flink moet bijbetalen op de eindafrekening. 

Keuze 4: Verlengen

U verlengt bij uw huidige energieleverancier voor 1 of meer jaar. Het is belangrijk het aanbod goed te vergelijken met de voordeligste in de markt. We horen bij Gaslicht.com steeds meer geluiden dat consumenten op basis van een maand- of termijnbedrag op het verkeerde been gezet worden. Ons advies: vergelijk op basis van de tarieven, de vaste leveringskosten en de eventuele korting. Alleen die componenten bepalen of een aanbod aantrekkelijk is of niet. Niet het maandbedrag, want dat kan ook foutief worden weergegeven of ingeschat.

Ik ben nog niet overgestapt; wat nu?

In de media viel te lezen dat per 1 oktober de stroom- en gastarieven weer verder verhoogd zijn. Veel consumenten zijn voor 1 oktober overgestapt. Echter zijn er ook nog veel consumenten die nog geen actie hebben ondernomen en zich afvragen wat te doen. In een markt met stijgende energieprijzen is het slim om nu al over te stappen met een ingangsdatum in de toekomst. Bij de meeste leveranciers kunt u een datum kiezen die 3 maanden of nog langer in de toekomst ligt. Bekijk hier het juiste overstapmoment per leverancier.

Heeft u momenteel een energiecontract met variabele tarieven?
Als uw contract reeds is verlopen of wanneer u nog nooit bent overgestapt, dan zit u momenteel in variabele tarieven. Gaslicht.com verwacht dat deze variabele tarieven per 1 januari 2022 met ruim 550 euro op jaarbasis omhoog gaan. Kies bij het overstappen naar een nieuw contract als einddatum van uw huidige contract een datum die zover mogelijk in de toekomst ligt in de kalender, maar niet later dan 1 januari 2022. Dan klikt u als het ware het vaste tarief dat vandaag wordt aangeboden vast en profiteer u zo lang mogelijk van uw huidige lage variabele tarieven. Wanneer de tarieven in de komende tijd hard doorstijgen, dan heeft u daar geen last meer van.

Heeft u momenteel een energiecontract met vaste tarieven?
Loopt uw vaste contract ergens in de komende maanden af, dan adviseren we nu alvast te kiezen voor een nieuw 1-jaar-vast contract, waarbij u bij het overstappen de einddatum van huidige contract invult. Dit zorgt er namelijk voor dat u het tarief van vandaag vastklikt en dat dit tarief van vandaag gaat gelden zodra uw huidige vaste contract afloopt. Voorbeeld: uw huidige contract loopt af op 15 december aanstaande. Vul op het aanmeldformulier op Gaslicht.com deze einddatum in. Het nieuwe energiecontract zal dan automatisch op 16 december ingaan tegen de tarieven van vandaag. 

Hoe kom ik achter de einddatum van mijn huidige contract?

Er zijn 3 snelle methodes om hier achter te komen:

  1. Zoek uw energiecontract op in uw mailbox. Vaak heeft u een pdf ontvangen van de leverancier bij het afsluiten van uw contract. Daar vindt u de einddatum van uw huidige contract.
  2. Gebruik de IDIN login in de vergelijkingswidget op Gaslicht.com. Wanneer u in de vergelijkingswidget klikt op schermafbeelding-2021-09-30-om-13-49-50.png verschijnt  IDIN U logt dan in met uw bankaccount om uw adres te verifiëren en krijgt dan direct de einddatum van uw huidige contract in beeld. 
  3. Log in in de mijnomgeving van uw huidige energieleverancier. Daar vindt u de einddatum van uw huidige contract.

Komt u er niet uit, bel dan de Gaslicht.com energie-experts op 0342 - 411 350. Wij helpen u graag verder.

Advies bij het maken van een afweging 

Vindt u het lastig om een keuze te maken? De experts van Gaslicht.com staan 7 dagen per week voor u klaar. Ze helpen u graag om een vergelijking te maken op basis van uw persoonlijke situatie en verbruik. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 10 januari 2023

Reacties (18)

Geplaatst door: Sophie Schuitenmaker ()

Beste,

Eind augustus loopt ons energie contract af. Wij wonen met 3 jonge mensen, verbruiken per jaar 2100kwh en 500m3 gas in Amsterdam Oost. Een passend advies wisselt elke keer. De tijd dringt, moeten we de verlenging accepteren die bijna 2x zo veel per maand gaat kosten of zijn we ergens anders beter af? Zouden we advies kunnen krijgen in hoe we dit aflopende energie contract het beste aan kunnen vliegen?

Mvg

Sophie

Opmerking van de redactie op 26-08-2022
Beste Sophie,

Bedankt voor uw reactie. Wij zien dat het vaak voordeliger is om te blijven zitten. Stuur gerust de nieuwe tarieven, die u na het einde van het contract gaat betalen, door naar info@gaslicht.com met uw verbruikgegevens. Wij zoeken dan graag voor u uit of het voordeliger kan.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: H. De Vries ()

Beste, mijn vaste contract bij Engie loopt eind mei af. Ik heb een verlengingsaanbod gehad dat meer dan het dubbele is van wat ik nu betaal. Wat kan ik het beste doen? Op dit aanbod ingaan en voor een jaar vastzetten of niets doen en automatisch een variabel contract krijgen. Bij voorbaat dank!
H.

Opmerking van de redactie op 09-05-2022
Beste meneer/mevrouw De Vries,

Bedankt voor uw reactie. Zou u dit aanbod naar ons door willen sturen per mail? Dit kunt u dan versturen naar info@gaslicht.com.

Wij kijken dan graag even met u mee naar dit aanbod.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Lammie Dolfing ()

Mijn vast contract verloopt op December 2022.wat kan ik het beste doen.

Opmerking van de redactie op 21-03-2022
Beste meneer/mevrouw Dolfing,

Bedankt voor uw reactie. Ik raad u aan om op dit moment niks te doen. Op dit moment liggen de tarieven namelijk erg hoog waardoor overstappen niet zal lonen.

Ik raad u aan om in oktober contact met ons op te nemen. Dan kijken we graag met u mee wat dan het beste voor u is om te doen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Dick Stover ()

Mijn contract loopt per 4-3-2022 af bij Essent .
Wat is wijsheid.
Wachten tot het allerlaatste moment met overstappen of mijn contract verlengen bij Essent .
Hopende dat de gas en stroom tarieven zullen dalen.

Graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Dick Stöver

Opmerking van de redactie op 29-12-2021
Beste meneer Stöver,

Bedankt voor uw reactie. Wij raden aan om voorlopig te wachten met overstappen. U geeft aan dat het contract nog tot begin maart loopt. In februari kunt u vergelijken of even contact met ons opnemen. We kijken dan graag mee of de pakketten dan weer voordeliger zijn.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: JHC van der Veer ()

Is er ergens een overzicht van de huidige variabele tarieven per energieleverancier ?

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste meneer/mevrouw van der Veer,

Bedankt voor uw reactie. Via deze link kunt u informatie terug vinden over de variabele contracten https://www.gaslicht.com/blog/extreme-energieprijzen-wat-nu/. Op deze pagina vind u ook een tabel, waarin wij de variabele tarieven per leverancier vermelden.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Anne Raven ()

Is er ergens een overzicht van de huidige variabele tarieven per energieleverancier ?

Geplaatst door: HENK KONING ()

Ik heb nog een 3 jarig vast contract tot 5 mei 2022 bij BUDGET ENERGIE, wat is wijsheid.
alvast bedankt voor jullie reactie.
mvrgr. Henk Koning.

Geplaatst door: Peter Tadema ()

Beste Gaslicht.com

Ik ga verhuizen en kan nergens een contract afsluiten, alleen voor een lange looptijd. Wat kan ik in z'n situatie het beste doen? Wat is de wettelijke termijn om een energiecontract af te sluiten bij een huurwoning?

Bij voorbaat dank voor jullie reactie.

Gr. Peter

Opmerking van de redactie op 12-10-2021
Beste meneer Tadema,

Bedankt voor uw reactie. Wat vervelen dat u nergens een contract kunt afsluiten. Op dit moment is er helaas een beperkt aanbod op onze website. U zou zelf enkele leveranciers kunnen bellen om te vragen wat zij op dit moment kunnen aanbieden. U kunt dan kiezen voor een onbepaalde tijd contract, 1, 3 of 5 jaar. Afhankelijk of u verwacht er minimaal een jaar te blijven of niet, kan ik u wel een vast tarief aanraden.

Mocht u hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: K. Bakker ()

Wij hebben een jaarcontract bij Energie Direct en begin november is deze afgelopen.
Wat is verstandig om nu te doen? Graag een advies!

Opmerking van de redactie op 12-10-2021
Beste meneer/mevrouw Bakker,

Bedankt voor uw bericht. Het is verstandig om nu te gaan vergelijken en het tarief vast te zetten. De verwachting is dat de tarieven de komende maanden blijven stijgen.

Mocht u hier hulp bij nodig hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: D. Mast ()

Kijk ik hier op https://www.gaslicht.com/energievergelijker, dan zie ik dat de energiepakketprijzen wel dagelijks omhooggaan. Kopen energiebedrijven voor nieuwe jaarcontracten dan hun energie in op de dagelijkse spotmarkten?

Zullen energiebedrijven als Essent, Nuon en Eneco ook omvallen nu de gas- en stroomprijzen zo explosief aan het stijgen zijn?

Xandernieuws waarschuwt op https://www.xandernieuws.net/algemeen/top-meteorologisch-centrum-voorspelt-extreem-koude-winter-in-europa-energieprijzen-door-het-dak "Top meteorologisch centrum voorspelt extreem koude winter in Europa; energieprijzen door het dak 07/10/2021" voor een zeer koude winter met daarbij energie- en zelfs ook voedseltekorten.

Opmerking van de redactie op 12-10-2021
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. Energieleveranciers zullen de energie voor het komende jaar inkopen. Omdat er veel prijsschommelingen zijn op dit moment, is het erg lastig om pakketten aan te bieden. Alles is nu een stuk duurder geworden en op dit moment is er helaas een beperkt aanbod.

Tot zover horen wij nog geen geluiden dat deze leveranciers zullen omvallen. Wij verwachten dit ook niet snel omdat zij de grootste leveranciers van Nederland zijn.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Ramon Bijland ()

Goedemorgen, de totaalprijs die je voor gas en electra betaalt bestaat voor een deel uit overheidsbelasting. Stel je gaat nu een jaarcontract aan bij een leverancier en tussentijds past de overheid de energiebelasting aan. De hoop is natuurlijk dat de overheid deze omlaag brengt ter compensatie van de stijgende gas en electra tarieven om de mensen deels te compenseren. Verandert jouw totaaltarief dan ook in de contractperiode of blijft deze gelijk? Mvg Ramon Bijland

Opmerking van de redactie op 12-10-2021
Beste meneer Bijland,

Bedankt voor uw reactie. Als de overheid hun tarieven aanpast dan zal dit voor iedereen, ongeacht contract, gelden. Het is inderdaad afwachten wat de overheid hieraan gaat doen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Astrid ()

In het stukje hierboven staat " Loopt uw vaste contract ergens in de komende maanden af, dan adviseren we nu alvast te kiezen voor een nieuw 1-jaar-vast contract, waarbij u bij het overstappen de einddatum van huidige contract invult. Dit zorgt er namelijk voor dat u het tarief van vandaag vastklikt ". Mijn contract loopt af op 1-2-2022. Er zijn leveranciers waar ik nu al een contract kan afsluiten miv 1-2-2022 (na de prijsvaststelling op 1-1-2022). Wordt daarmee dan ook de prijs van vandaag vastgeklikt?

Opmerking van de redactie op 12-10-2021
Beste Astrid,

Bedankt voor uw reactie. Op dit moment bieden de energieleverancier een beperkt aanbod aan via onze website. Het is daarom mogelijk om via onze website u in te schrijven zodat u een bericht krijgt zodra er weer meer pakketten beschikbaar zijn. Dan kunt u kijken via de link: https://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment of u al kunt overstappen of nog moet wachten.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Niels ()

Kunnen de variabele tarieven ook tussentijds worden aangepast of is dit altijd op 1 januari en 1 juli.

Opmerking van de redactie op 06-10-2021
Beste Niels,

Bedankt voor uw bericht. De variabele tarieven worden over het algemeen per 1 januari en 1 juli gewijzigd. Mocht het nodig zijn dan kan dit tussentijds aangepast worden maar dit maken we niet vaak mee.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Twan Schreurs ()

Hallo wat is uw visie tav de volgende ontwikkelingen: het automatisch overstappen ieder jaar naar de goedkoopste energieleverancier bv weswitch . En tegen betaling van een eenmalig bedrag van bv 40 euro deslimme stroommeter uitlezen zodat u klant kan zien of zijn aansluiting in balans is met zijn stroomaansluiting

Opmerking van de redactie op 01-10-2021
Beste meneer Schreurs,

Bedankt voor uw reactie. Wij raden nog steeds aan om elk jaar over te stappen. Uw volgende punt is niet helemaal duidelijk.

Mocht u verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Siebren Welbedacht ()

Duidelijke uitleg.
M.vr.gr. Siebren.

Geplaatst door: Bart ()

Goedemiddag,

Hartelijk dank voor uw email om voor 1 oktober een nieuw contract af te sluiten.
Gelijk geregeld als jarenlang klant van jullie.

Mvg,
Bart

Geplaatst door: D. Mast ()

Op https://www.ad.nl/wonen/leveringszekerheid-in-gevaar-door-hoge-energieprijzen~a6f1f8b5/ "Leveringszekerheid in gevaar door hoge energieprijzen" lees ik dat kleinere energiebedrijven om kunnen vallen t.g.v. de gas- en stroomprijzenexplosie. Kun je het beste bij één van de grote drie zitten: Essent, Nuon, of Eneco. Die zullen echt niet zo snel omvallen.

Kunnen de gas- en stroomprijzen de komende winter, mocht die koud verlopen, nog vele malen harder stijgen dan nu het geval is? Wellicht dan een day-ahead elektriciteitsprijs maar liefst 2.000 €/MWh en een TTF-gasprijs van 1.000 €/MWh? Ik denk dat je er niet gek van moet opkijken dat een gemiddeld huishouden met een variabel tarief per 1 januari as. op jaarbasis wel duizenden Euro's extra aan gas en licht zal moeten betalen en dat je dan schulden moet maken, of je spaargeld moet opeten om je huis nog te kunnen verwarmen. Er zit geen enkele rem meer op deze prijsstijgingen, wordt dat veroorzaakt door het vele geld dat in de markt zit t.g.v. kwantitatieve verruiming door o.a. de ECB? Wie kan nu wel deze idiote prijsstijgingen stoppen?

Op https://www.nieuwestroom.nl/energiemarkt/energiebeurzen/epex-apx-handelsbeurs/ zie ik dat elektriciteit vandaag al boven de 20 Euro per MWh piekt en op https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?marketId=5285051 zie ik dat de TTF-gasprijs al bijna tegen de 100 Euro per MWH zit.

Opmerking van de redactie op 01-10-2021
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. De verwachting is dat de komende maanden de tarieven verder zullen stijgen. Dit heeft vooral te maken met het te kort aan gas. Wij hopen dat dit snel opgelost is en dat de tarieven hopelijk stabiliseren en omlaag gaan. Het is helaas afwachten hoe dit verder gaat lopen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Driessen ()

Beste,
Momenteel heb ik een vast contract bij Powerpeers, deze loopt tot 20 feb.2022.
Kan ik op dit contract "inbreken" om deze te verlengen tot bijv. 1 oktober 2022 , dus per 1 okt.2021 een jaarcontract .
Of heeft u een alternatief om te doen?
Bij voorbaat dank voor uw reactie, Vriendelijke groet jp Driessen

Opmerking van de redactie op 01-10-2021
Beste meneer/mevrouw Driessen,

Bedankt voor uw reactie. Het is helaas niet mogelijk om een bestaand contract te verlengen. U kunt een contract wel openbreken en een ander contract aangaan maar dan komt er een opzegboete bij kijken. Dit zal ik niet aanraden omdat de nieuwe tarieven duurder zijn.

Wel kunt u kijken of er al een energieleverancier is die wilt wachten op uw einddatum. Dit kunt u via de volgende link nakijken: https://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment

Mocht u hulp nodig hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.