De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Huishoudens laten 1,5 miljard euro liggen

door Anniek Kruijer 6 reacties Leestijd: 2 minuten

De prijsverschillen tussen de energieleveranciers zijn hoger dan ooit. Toch profiteert het grootste deel van de afnemers hier nog niet van. Zo laten de huishoudens in Nederland een potentieel van circa 1,5 miljard aan besparingen liggen.
 
Uit de berichten in de media is duidelijk dat de consument er wat de energiekosten betreft sinds 1 januari 2008 nauwelijks op voor- of achteruit gaat. Vandaag maakte GasTerra, de vroegere GasUnie, echter bekend dat vanwege de hoge olieprijs rekening gehouden moet worden met een stijging van de stroom- en gasprijzen van 200 euro later dit jaar. “De concurrentie is gelukkig alleen maar heviger geworden. Met speciale actietarieven en -kortingen oplopend tot honderden euro’s op jaarbasis wordt de consument verleid om over te stappen” concludeert Ben Woldring, oprichter van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com.

Volgens recente ramingen heeft nog ruim 80% van de huishoudens geen keuze gemaakt voor een substantieel goedkopere leverancier. Het prijsverschil tussen het hoogste en het laagste variabele prijsaanbod voor stroom en gas samen bedraagt momenteel ca. € 350. Bij vaste prijscontracten met een looptijd van één jaar is het verschil volgens de vergelijkingsoverzichten op Gaslicht.com zelfs 420 euro.

Gemiddeld kan ten opzichte van de standaardtarieven van NUON, Essent of Eneco een voordeel van ca. € 325 bereikt worden. Als de rest van Nederland overstapt, betekent dat een potentiële lastenverlichting van circa € 1,5 miljard in een jaar.
 
Bovenop de leveringskosten (gemiddeld ruim 1.100 euro) komen nog transportkosten en de energiebelasting. De feitelijke hoogte hiervan is afhankelijk van de regio, maar verschilt niet per leverancier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021


Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Reacties (6)

Geplaatst door: encofoob ()

Eneco? Breek me de bek niet open. Alles wat niet geautomatiseerd verloopt gaat mis. Hier in Delft doen ze ook de facturering van het waterbedrijf. Ik heb hun, toe we net verhuisd waren tot 6 x laten weten dat we geen rekening voor het water kregen. Zeer uiteenlopende reacties, wo. "wij brengen u geen kosten voor water in rekening". Wel dus! Na 1 jaar ineens een vette rekening.

Ecostroom aanvragen? Prima, maar dan ontvangt u voortaan gewoon een rekening voor eco- én grijze stroom! Verhuizen? Doen we, maar dan sturen we u drie formulieren: één voor `nieuwe klant`, eentje voor `grijze stroom`, en (je raadt het al) eentje voor `ecostroom`. Kan ik al bijna kwartetten zo! Oh ja, en die meterstanden die u éénmaal per post, én éénmaal telefonisch hebt doorgegeven, daar doen we gewoon niets mee. Nee, we *schatten* liever uw verbruik, en voor de zekerheid OVERschatten we het, want onze directeur verdient nl. ACHT TON en die centjes moeten natuurlijk ergens vandaan komen! Oh ja, en onze eindafrekening is sowieso zo complex dat alleen een kwantumfysicus er wellicht wat van kan begrijpen. Jammer alleen dat iets simpels als de periode waar het over gaat er niet uit op te maken is! Wat is de prijs van 1 kWh eigenlijk?? Geen hond die het weet! Transparantie noemen ze dat.

NUTSVOORZIENINGEN LIBERALISEREN IS SCHADELIJK VOOR DE CONSUMENT! Dat ge*** over concurrrentie. PRODUCTVERSCHRALING zul je bedoelen! Zo`n puisterige werkstudent aan de andere kant van de lijn, die (en je kunt het hem niet eens kwalijk nemen) van toeten noch blazen weet. Mooie boel.

Geplaatst door: polderjongen ()

Ik denk dat de meeste mensen het (a) geen bal interesseert, (b) teveel geld hebben, (c) of dat er heel wat mensen met rooie oortjes en de schrik om het hart Tros Radar forum onderdeel energiebedrijven lezen. Of Vara Kassa forum. Of....

Ik denk dat veel mensen denken, na het lezen van al die liberaliseringsbagger, colporteursellende, geschatte meterstanden rampen, en/of customer CARE center gedraai: lamazittuh...

Geplaatst door: Laurens ()

Een tip: je kan nog aanzienlijk meer profiteren van de aanbiedingen als je voor gas en stroom een aparte leverancier neemt.

Geplaatst door: Wim ()

Ik lees dat je hoop geld kan besparen maar er staat niet bij over de kwaliteit en dat je hoop ellende kan krijgen als je overstapt dat geld ook voor de telecom ik heb al 2 1/2 jaar Scarlet one en ik ben zeer tevreden het is niet de goedkoopste maar ik heb in die 2 1/2 jaar 2x een uitval gehad, voor energie was ik bij Energie direct je moest steeds om de jaar rekening vragen dan hield je termijn bedrag in om druk op de ketel te houden dan sturen ze meteen een incasso buro op je af dat lijkt me niet klant vriendelijk ik ben weer bij de Nuon terug daar kan je ook korting krijgen en krijg altijd op tijd je jaar afrekening.

Geplaatst door: Jaitse ()

@Kor, gewoon reclame voor de andere site van het commerciele bedrijf achter bellen.com. niks mis mee natuurlijk. alleen de reactie van de redactie is wel errug grappig, er zullen inderdaad veel mensen zijn die vanwege de kosten voor het opladen van hun mobieltje van energieleverancier wisselen :D

Geplaatst door: kor ()

Wat heeft dit met telecom te maken!

Opmerking van de redactie op 04-01-2008
Op het eerste gezicht misschien niet zoveel, maar indirect wel. Denk aan de stroomkosten voor het opladen van je gsm, stroomkosten computer, bellen via internet etc.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie