Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Klachten Top 5 Consuwijzer

1 reactie Leestijd: 3 minuten

In 2007 maakten consumenten veelvuldig gebruik van ConsuWijzer. Dit blijkt uit cijfers die het informatieloket, in aanloop naar Wereld Consumentendag op 15 maart a.s., bekendmaakt. ConsuWijzer helpt consumenten aan onafhankelijke en betrouwbare informatie over zijn rechten. De top 5 van meldingen van ConsuWijzer in 2007:

  • Garantie en conformiteit (het recht hebben op een goed product) met name uit de sectoren elektronica, witgoed en woonwinkels.
  • Het ongevraagd omgezet worden naar een andere telefoonbedrijf (slamming).
  • Klachten over internetproviders, waaronder overstapproblemen
  • Klantenwerving door energieleveranciers.
  • Meldingen over onduidelijke energierekeningen.


Telefonisch verkoopgesprek
Veel consumenten meldden in 2007 dat zij na een telefonisch verkoopgesprek waren overgezet naar een ander telefoonbedrijf zonder dat zij daar naar hun mening toestemming voor hadden gegeven. De Consumentenautoriteit is naar aanleiding van deze meldingen onderzoeken gestart naar verschillende telefoonbedrijven. De onderzoeken zullen in 2008 worden afgerond.

Energie
Naar aanleiding van meldingen over onterechte switches naar energiebedrijven, is de NMa een onderzoek gestart naar de manier waarop deze bedrijven hun klanten werven. De resultaten zullen in 2008 bekend worden gemaakt. Naar aanleiding van meldingen bij ConsuWijzer over onduidelijke energierekeningen heeft de NMa regels opgesteld. Energiebedrijven moeten voortaan vooraf duidelijk hun prijzen vermelden (all-in tarieven, d.w.z. netwerkkosten + leveringskosten + belastingen). Daarnaast heeft de NMa de energiebedrijven opgeroepen om rekeningen eenvoudiger en makkelijker controleerbaar te maken. Ook voert de NMa steekproefsgewijs controles uit op de juistheid van energierekeningen. ConsuWijzer ontving veel meldingen over de lange termijn tussen opzeggen van een energiecontract en het factureren van de opzegvergoeding door het energiebedrijf. De NMa heeft daarom nieuwe regels opgesteld waarin een kortere termijn van maximaal twee maanden is afgesproken.

Internetbellen
Uit meldingen over internetbellen bleek dat voIP-aanbieders niet waren aangesloten bij de Geschillencommissie voor Telecommunicatie. Doordat OPTA de voIP-aanbieders over dit probleem heeft aangeschreven, hebben deze zich inmiddels vrijwillig bij de geschillencommissie aangesloten.

Ongewenste sms-abonnementen
Ontvangen signalen op het meldpunt ringtones (ongewenste sms-abonnementen) hebben er toe geleid dat, mobiele aanbieders en de aanbieders van sms-(abonnements)diensten, onder regie van OPTA de gedragscode uit 2003 hebben aangescherpt. Tegelijkertijd is de Consumentenautoriteit onderzoeken gestart naar twee aanbieders van sms-diensten en heeft zes uitingen voorgelegd aan de Reclame Code Commissie die geoordeeld heeft dat deze misleidend zijn. (Sms-aanbieders kunnen nog in beroep gaan tegen uitspraak RCC.)

In 2008 wil ConsuWijzer haar dienstverlening verder optimaliseren, onder andere door de bruikbaarheid van schriftelijke adviezen te verbeteren en de informatie op haar website uit te breiden.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 14 maart 2008

Reacties (1)

Geplaatst door: k.de vroet ()

:?, na 4 maanden hoop ik dat het met hetnet een oplossing heeft gevonden over mijn opzegging van hetnet en dat het eindelijk een gesloten boek is als ik teminste mijn teveel betaalde geld terug heb gestort gekregen
hebben mij wel een toezegging gedaan maar moet het eerst nog zien
ik ben alleen nog maar gebeld en telefoniche toezegging gekregen dat het geld terug zou krijgen en mijn lidmaatschap per direct opgezegd werd
afwachten maar weer op geld en brief

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie