De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Meteropnemers hoeven niet meer aan te bellen

3 reacties Leestijd: 2 minuten

Meteropnemers hoeven voortaan niet meer  aan te bellen maar kunnen van afstand al de metergegevens opnemen. Daartoe moeten thuis draadloze  energiemeters worden geïnstalleerd. Aan boord van een vliegtuig kunnen reizigers hun GSM gebruiken en micro-FM-zenders voor MP3 spelers worden toegestaan. Dat zijn enkele wijzigingen van het Nationaal Frequentieplan die staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken onlangs heeft doorgevoerd.

Het Nationaal Frequentieplan (NFP) –een soort bestemmingsplan voor de ether- wordt regelmatig aangepast door de staatssecretaris van Economische Zaken. De staatssecretaris wordt hierbij onder meer door Agentschap Telecom uit Groningen geadviseerd. Nieuwe toepassingen mogen bestaande technieken zoals draadloze telefoons of radio immers niet storen.

De recente wijzigingen hebben volgens Heemskerk grote voordelen voor burgers en bedrijven: “Tracking and tracingsystemen worden bijvoorbeeld toegestaan waardoor goederenstromen beter gevolgd kunnen worden en dus ook beter opgespoord kunnen worden in geval van diefstal. Digitale televisie en zelfs gehoorapparaten krijgen meer frequentieruimte. FM-transmitters voor MP-3 spelers waren al te koop in Nederland maar het gebruik ervan was nog niet toegestaan. Nu wel." 

"Ook kunnen voortaan in meterkasten thuis ‘intelligente meters’ worden geïnstalleerd, waardoor meteropnemers van afstand al de metergegevens kunnen opnemen en niet meer hoeven aan te bellen. Ultrawideband (UWB) is nu toegestaan, dit geeft nieuwe mogelijkheden om binnenshuis apparatuur makkelijk draadloos aan elkaar te verbinden. En zo zijn er nog meer wijzigingen doorgevoerd ten behoeve van vaste verbindingen, satelliet verbindingen, mobiele satellietdiensten en voor zendamateurs," aldus Heemskerk.

Agentschap Telecom ziet toe op correct gebruik van deze wijzigingen van het NFP en is verantwoordelijk voor het uitgeven van eventueel benodigde vergunningen. De meeste van deze wijzigingen mogen overigens vergunningvrij worden gebruikt. Meer informatie over de nieuwe mogelijkheden is te vinden op www.agentschap-telecom.nl.

Video over de slimme meter - Ministerie van Economische Zaken

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 11 mei 2021

Reacties (3)

Geplaatst door: German ()

Ik ben hier een groot voorstander van. Gemak dient de mens.

Geplaatst door: jann ()

wel gemakkelijk als ik wat adressen nodig heb om in te breken..bedankt jann

Geplaatst door: karel ()

En weer wordt het recht op privacy opgeofferd voor vermeend gemak. Allerlei instanties kunnen nu ongevraagd mijn verbruik gaan meten.
Idem bij OV-chipkaart, tolpoortjes/rekeningrijden, elektronisch patientendossier, etc, etc.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie