De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nederlanders in top energieoverstappers in Europa.

door Jeanet Woldring

Nederlanders zijn koplopers in Europa als het gaat om het wisselen van energieleverancier. Vorig jaar koos 13,3 procent van de consumenten voor een andere aanbieder. Nederland scoort hiermee ruim boven het EU-gemiddelde van 6 procent. Dat blijkt uit de Energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De prijs is de belangrijkste reden om over te stappen. De besparing kan oplopen tot 420 euro per jaar.

Prijs belangrijkste reden om over te stappen

Van alle Nederlandse overstappers stapte sinds de liberalisering in 2004 meer dan de helft één maal over. Bijna een kwart wisselde twee keer van energieleverancier en 12 procent al drie keer. Bijna de helft van de consumenten geeft aan binnen nu en twee jaar (nog) een overstap te willen maken. Prijzen zijn voor hen de belangrijkste reden om over te stappen. Het bedrag wat consumenten kunnen besparen kan oplopen tot 420 euro per jaar.

Tevreden over overstapproces

Volgens het onderzoek waren nog meer overstappers tevreden over het overstapproces. In 2013 was 94 procent  tevreden over hun overstap, in 2014 was dit zelfs 96 procent. Dit blijkt ook uit het klanttevredenheidsonderzoek van Gaslicht.com. Het overstapproces krijgt het hoogste rapportcijfer: gemiddeld een 9,2. ACM zegt het het belangrijk te vinden dat consumenten bewust kiezen voor een energieleverancier. Hierdoor blijven de bedrijven zich onderscheiden. Bijvoorbeeld op prijs, de voorwaarden en de klantenservice.

Voordelen overstap energie

Gaslicht.com merkt vaker dat consumenten denken geen voordeel meer te kunnen behalen aangezien men al een keer is overgestapt. Als u overstapt, dan is dat veelal naar een energiecontract voor 1 jaar met een actietarief en/of welkomstpremie. Na het eerste jaar valt u echter terug naar een variabel tarief dat vaak minder gunstig is dan het actietarief dat u eerst had. Het is dan ook verstandig om tegen het einde van uw energiecontract opnieuw te vergelijken of een overstap gunstig voor u kan zijn. Raadpleeg hiervoor de Energievergelijker en bekijk uw voordeel.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 30 april 2015
Geactualiseerd: donderdag 17 juni 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie