De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederlanders in top energieoverstappers in Europa.

door Jeanet Woldring

Nederlanders zijn koplopers in Europa als het gaat om het wisselen van energieleverancier. Vorig jaar koos 13,3 procent van de consumenten voor een andere aanbieder. Nederland scoort hiermee ruim boven het EU-gemiddelde van 6 procent. Dat blijkt uit de Energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De prijs is de belangrijkste reden om over te stappen. De besparing kan oplopen tot 420 euro per jaar.

Prijs belangrijkste reden om over te stappen

Van alle Nederlandse overstappers stapte sinds de liberalisering in 2004 meer dan de helft één maal over. Bijna een kwart wisselde twee keer van energieleverancier en 12 procent al drie keer. Bijna de helft van de consumenten geeft aan binnen nu en twee jaar (nog) een overstap te willen maken. Prijzen zijn voor hen de belangrijkste reden om over te stappen. Het bedrag wat consumenten kunnen besparen kan oplopen tot 420 euro per jaar.

Tevreden over overstapproces

Volgens het onderzoek waren nog meer overstappers tevreden over het overstapproces. In 2013 was 94 procent  tevreden over hun overstap, in 2014 was dit zelfs 96 procent. Dit blijkt ook uit het klanttevredenheidsonderzoek van Gaslicht.com. Het overstapproces krijgt het hoogste rapportcijfer: gemiddeld een 9,2. ACM zegt het het belangrijk te vinden dat consumenten bewust kiezen voor een energieleverancier. Hierdoor blijven de bedrijven zich onderscheiden. Bijvoorbeeld op prijs, de voorwaarden en de klantenservice.

Voordelen overstap energie

Gaslicht.com merkt vaker dat consumenten denken geen voordeel meer te kunnen behalen aangezien men al een keer is overgestapt. Als u overstapt, dan is dat veelal naar een energiecontract voor 1 jaar met een actietarief en/of welkomstpremie. Na het eerste jaar valt u echter terug naar een variabel tarief dat vaak minder gunstig is dan het actietarief dat u eerst had. Het is dan ook verstandig om tegen het einde van uw energiecontract opnieuw te vergelijken of een overstap gunstig voor u kan zijn. Raadpleeg hiervoor de Energievergelijker en bekijk uw voordeel.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie