De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

OPTA fuseert met NMa en Consumentenautoriteit

De Consumentenautoriteit, de OPTA en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden samengevoegd tot één nieuwe toezichthouder. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, op voorstel van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen. De samenvoeging moet in 2013 zijn voltooid. 

Kleinere en slagvaardige overheid
De samenvoeging past in het voornemen om te komen tot een kleinere en slagvaardige overheid. Er komt een eind aan de overlap van taken en de kennis over markttoezicht wordt beter gedeeld. Bovendien kan de nieuwe organisatie beter inspelen op de internationalisering en technologische ontwikkeling van de markt.

“Het toezicht krijgt meer slagkracht en wordt efficiënter,” verklaarde minister Verhagen. “Daarvan profiteren niet alleen bedrijven en consumenten, maar ook de belastingbetaler.”

Taken blijven gewaarborgd 
De NMa treedt op tegen kartelvorming en economisch machtsmisbruik, en houdt toezicht op fusies, en op de energie- en vervoerssector. De OPTA is belast met het toezicht op de telecom- en postsector. De Consumentenautoriteit zorgt dat bedrijven geen inbreuk maken op de rechten van consumenten. Deze taken blijven ook in de nieuwe organisatie gewaarborgd, benadrukt de minister.

Het kabinet gaat een stuurgroep instellen die onder leiding van een onafhankelijke voorzitter de nieuwe toezichthouder vorm gaat geven. De samenvoeging moet in 2013 zijn voltooid. 

De PvdA heeft twijfels over de nieuwe 'toezichtmoloch'. Het sectorspecifieke toezicht van Opta blijft nodig, stelt woordvoerder Martijn van Dam. Hij is van mening dat de minister de ambitie beter kan richten op wat werkelijk nodig is: de samenvoeging van de toezichthouders op de markt voor internet, telecom en media.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 26 maart 2011

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie