Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Regels stilzwijgende verlenging nu ook voor oude contracten

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Per 1 december 2012 gelden de nieuwe regels voor het opzeggen en verlengen van abonnementen ook voor 'oude' abonnementen. Dat wil zeggen: abonnementen die zijn afgesloten vóór 1 december 2011. Door een overgangsregeling golden de regels tot nu toe alleen voor 'nieuwe' abonnementen die na 1-12-2011 zijn afgesloten.

De nieuwe regels maken het opzeggen van abonnementen nog eenvoudiger. Zij zorgen er onder andere voor dat u  minder lang aan een verlenging van een energiecontract vastzit. En dat u sneller kunt opzeggen. Zo geldt voor telecomabonnementen en energiecontracten een opzegtermijn van maximaal één maand. 

Opzeggen
Volgens de nieuwe wettelijke regels moet u kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop u het abonnement of contract hebt afgesloten. Heeft u dit bijvoorbeeld via een website afgesloten, dan moet u ook via die website kunnen opzeggen. Abonnementen per aangetekende brief beëindigen is dus niet meer nodig.

Energiecontract eerder opzeggen
Wilt u uw energiecontract voor het afgesproken einde opzeggen? Dan kan dat, maar dan mag het energiebedrijf u wel om een vergoeding vragen. Voor deze opzegvergoeding gelden vastgestelde bedragen.

Telecomabonnement eerder opzeggen
Wilt u uw telecomabonnement voor het afgesproken einde opzeggen? Dan kan dat, maar de telecomaanbieder kan dan bijvoorbeeld de resterende maandbedragen in rekening brengen. Hiervoor gelden geen vastgestelde bedragen. Ontstaat er een geschil over de hoogte van het bedrag? Dan kunt u De Geschillencommissie of de rechter vragen om hierover een uitspraak te doen.

Stilzwijgende verlenging van abonnement of contract
Meestal sluit u een abonnement af voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld voor een kwartaal, een half jaar of een jaar. Na deze periode kan het abonnement vanzelf stoppen. Maar soms wordt het abonnement daarna automatisch verlengd. Men noemt dit ook wel een 'stilzwijgende verlenging'.

Telecomabonnementen en energiecontracten: stilzwijgende verlenging is wel toegestaan. Maar alleen als het daarbij wordt omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. En u iedere maand kunt opzeggen. Een abonnement voor onbepaalde tijd is een abonnement zonder einddatum. Het loopt door totdat u het zelf opzegt.

Let op: Is uw energiecontract stilzwijgend verlengd voor onbepaalde tijd? Dan mag het energiebedrijf geen opzegvergoeding meer vragen als u opzegt.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie