Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Twijfel over juistheid energierekening?

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Heeft u het gevoel dat uw energierekening niet klopt? Het kan aan uw persoonlijke situatie liggen of aan verkeerde meterstanden, maar het kan ook best dat uw energieleverancier fouten maakte. Maar liefst 10% van de onderzochte jaar- en eindafrekeningen bevat onjuistheden, blijkt uit onderzoek van Gaslicht.com.

Twijfel over correctheid

In oktober deed Gaslicht.com de oproep om de energierekening op te sturen bij twijfel over de correctheid van de rekening. Reden daarvoor waren de vele signalen die de servicedesk ontving over fouten op jaar- en eindafrekeningen. Twee maanden na de oproep kunnen we concluderen dat ruim 10% van de ontvangen energierekeningen inderdaad onjuistheden bevat.

Begin dit jaar riepen we zonnepaneelbezitters al op hun jaarafrekening naar Gaslicht.com te sturen zodat we deze konden checken op correctheid. Toen bleek dat 1 op de 6 rekeningen fouten bevatte. In oktober volgde de oproep aan alle consumenten om bij twijfel over de juistheid hun energiefactuur op te sturen. 

Energienota hogere wiskunde

Voorbeeld jaarafrekening_ENGIE.jpgDe hoge respons bevestigt opnieuw dat de energierekening voor veel consumenten nog altijd onduidelijk is. Hoe kan een jaarafrekening eruit zien? Essent, E.ON, ENGIE leggen op hun website uit hoe de energierekening in elkaar steekt.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) eist dat u 'het aanbod, de overeenkomst en de factuur naast elkaar moet kunnen leggen om eenvoudig na te kunnen rekenen of de factuur klopt met dat wat oorspronkelijk was afgesproken'. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Niet alleen doordat er veel met gemiddelden gerekend wordt, maar ook omdat de nota voor veel mensen net hogere wiskunde is.

De fouten die we aantroffen waren divers, soms relatief onschuldige, kleine afrondingsverschillen. Maar er werden ook verkeerde netbeheerkosten en onterechte extra kosten in rekening gebracht of foutieve kortingen gehanteerd. Fouten die flink in het nadeel van de consument bleken te zijn.

Geen verrekening vermindering energiebelasting

Zijn rekeningen voor ‘gewone’ consumenten al ingewikkeld, voor zonnepaneelbezitters is dat helemaal het geval. Een heel opvallende fout die wij meerdere malen constateerden, is dat de vermindering energiebelasting vergeten werd. Dit is een korting waar iedere consument met een stroomaansluiting jaarlijks recht op heeft. Op verschillende rekeningen werd deze korting van € 376,08 niet meegenomen. Dat maakt zonnepanelen ineens een heel stuk minder rendabel.  

Transparanter en eenvoudiger

In overleg met de leveranciers zijn alle fouten gelukkig snel opgelost en is er een nieuwe afrekening opgemaakt wanneer dat nodig was. Hoewel dit uiteraard fijn is, vragen wij ons af hoeveel consumenten onopgemerkt foutieve nota's hebben ontvangen in de afgelopen jaren. Een probleem dat vrijwel alleen op te lossen is als energieleveranciers hun jaar- en eindafrekening transparanter en eenvoudiger maken, waardoor deze eenvoudiger te controleren is. Slimme meters zouden daar een uitkomst in moeten bieden, desondanks hanteren veel leveranciers nog altijd gemiddelden, ook bij aanwezigheid van een slimme meter.

Energierekening checken

Wij adviseren overstappers dan ook altijd goed de energierekening te controleren aan de hand van de ontvangen contractbevestiging. Komen tarieven overeen? Wordt de korting wel meegenomen? Komen meterstanden overeen met het verbruik? Blijkt duidelijk hoe saldering en teruglevering bij zonnepanelen heeft plaatsgevonden?  De rekeningen die we in de laatste maanden ontvingen laten opnieuw zien hoe belangrijk het is de rekening te checken. Vindt u dat te complex?

Schroom dan niet om contact op te nemen met Gaslicht.com. Wij helpen u graag en het loont de moeite! U kunt uw energierekening kosteloos sturen naar info@gaslicht.com. 

Benieuwd naar de kostenposten op de energierekening? 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: zaterdag 3 december 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: venema ()

ik heb een dubbel huis.boven+beneden.
2 meters twee rekeningen.
beneden geen verbruik.
essent weigert verfmindering energie belasting in rekening te brengen,dfus betaal ik nu 4 tot5 hondert voor geen verbruik

Opmerking van de redactie op 16-12-2016
Ieder adres met een woon- of verblijfsfunctie heeft recht op vermindering energiebelasting. Wij zijn dan ook benieuwd waarom Essent voor uw woning beneden geen vermindering energiebelasting hanteert. Om te kunnen bekijken of u in uw situatie wel recht heeft op vermindering energiebelasting, hebben wij meer informatie van u nodig. Als u telefonisch contact met ons opneemt via 0342-411350, kunnen we bekijken wat u het beste kunt doen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.