Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Ook Eneco komt met terugleverkosten: vergelijken loont

door Ӕde de Jong 4 reacties Leestijd: 4 minuten

Ook Eneco gaat vanaf deze zomer zonnepaneelbezitters terugleverkosten in rekening brengen. Vanaf dan moeten klanten met een variabel contract of degenen die dan een vast contract afsluiten 11,5 cent per teruggeleverde kWh betalen. 

Steeds meer energieleveranciers brengen terugleverkosten voor zonnepanelen in rekening.  Ook Eneco komt deze zomer met terugleverkosten. In tegenstelling tot andere energieleveranciers werkt Eneco niet met staffels. Zij brengen voor elke teruggeleverde kWh stroom 11,5 cent in rekening. De terugleververgoeding gaat omhoog van 5 naar 14,5 cent. Maar aangezien u voor elke teruggeleverde kWh stroom 11,5 cent terugleverkosten moet betalen, is de terugleververgoeding in de praktijk 3 cent.

Wanneer betaalt u terugleverkosten bij Eneco?

U betaalt alleen terugleverkosten over de stroom die u teruglevert. De opgewekte stroom die u meteen gebruikt, bijvoorbeeld als u de wasmachine aanzet als de zon schijnt, telt niet mee. Deze stroom levert u immers niet terug, want die gebruikt u meteen. Om het iets te verduidelijken hebben we drie scenario’s uiteengezet.

1. U verbruikt veel meer stroom dan u teruglevert

Stel: in een jaar verbruikt u 3500 kWh stroom en levert u 1500 kWh terug. U kunt dan 1500 kWh stroom salderen. Deze afgenomen stroom streept u weg tegen de stroom die u teruglevert. De overige 2000 kWh stroom rekent u af. Daarnaast betaalt u over de 1500 kWh teruggeleverde stroom 11,5 cent per kWh terugleverkosten . Omdat u geen netto teruglevering heeft, ontvangt u geen terugleververgoeding. Uw stroomrekening ziet er dan als volgt uit:

Tarief maart (29 cent/kWh)

Tarief juni (25 cent/kWh)

Kosten na salderen
(2000 kWh)

€ 580

€ 500

Terugleverkosten
(1500 kWh)

€ 0

€ 172,50

Terugleververgoeding

€ 0

€ 0

Kosten per jaar

€ 580

€ 672,50


Zonnepaneelbezitters die een variabel contract hebben of  in juni een vast contract afsluiten, gaan dus op jaarbasis € 92,50 meer betalen.

2. U verbruikt meer stroom dan u teruglevert

Stel: in een jaar verbruikt u 3500 kWh stroom en levert u 3000 kWh stroom terug. U kunt dan 3000 kWh stroom salderen. Deze afgenomen stroom streept u weg tegen de stroom die u teruglevert. De overige 500 kWh stroom rekent u af. Daarnaast betaalt u over de 3000 kWh teruggeleverde stroom terugleverkosten van 11,5 cent per kWh. Omdat u geen netto teruglevering heeft, ontvangt u geen terugleververgoeding. Uw stroomrekening ziet er dan als volgt uit:

Tarief maart (29 cent/kWh)

Tarief juni (25 cent/kWh)

Kosten na salderen
(500 kWh)

€ 145

€ 125

Terugleverkosten
(3000 kWh)

€ 0

€ 345

Terugleververgoeding 

€ 0

€ 0

Kosten per jaar

€ 145

€ 470


Zonnepaneelbezitters die een variabel contract hebben of  in juni een vast contract afsluiten, gaan dus op jaarbasis € 325 meer betalen.

3. U verbruikt veel minder stroom dan u teruglevert

Stel: in een jaar verbruikt u 3500 kWh stroom en levert u 4500 kWh stroom terug. U kunt dan 3500 kWh stroom salderen. Deze afgenomen stroom streept u weg tegen de stroom die u teruglevert. Voor de overige 1000 kWh netto teruglevering krijgt u een teruglevering van 14,5 cent per kWh. U betaalt over alle teruggeleverde stroom terugleverkosten van 11,5 cent per kWh. Uw stroomrekening ziet er dan als volgt uit: 

Tarief maart (29 cent/kWh)

Tarief juni (25 cent/kWh)

Kosten na salderen
(0 kWh)

€ 0

€ 0

Terugleverkosten
(4500 kWh)

€ 0

€ 517,50

Terugleververgoeding (1000 kWh)

€ 50 (5 cent)

€ 145 (14,5 cent)

Kosten per jaar

€ - 50

€ 372,50


Zonnepaneelbezitters die een variabel contract hebben of  in juni een vast contract afsluiten, gaan dus op jaarbasis € 422,50 meer betalen.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen gaat door de terugleverkosten met een paar jaar omhoog. Zonnepanelen gaan echter minstens 25 jaar mee en zijn dus nog steeds een goede investering. 

Vergelijken terugleverkosten loont

Als u zonnepanelen heeft of overweegt om deze aan te schaffen, loont het om nu te vergelijken op terugleverkosten. Hoe gunstiger uw terugleverkosten, des te korter de terugverdientijd van de zonnepanelen is. In onze vergelijker worden alle terugleverkosten en extra kosten meegenomen. Zo kunt u eenvoudig het voordeligste contract vinden.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 2 mei 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (4)

Geplaatst door: Jan Doolhof ()

Worden de teruglever hoeveelheden per jaar bepaald?

Opmerking van de redactie op 03-05-2024
Bedankt voor uw reactie.

Net als met salderen wordt dit over de contractperiode berekend. Als u dus bijvoorbeeld een vast jaarcontact hebt, dan wordt dit ook op de jaarafrekening berekend. Stapt u eerder over of heeft u een variabel contract, dan wordt er gekeken naar de geleverde periode op de jaar- of eindafrekening.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Jan Doolhof ()

Zijn de teruglever-kosten 11,5ct en de teruglever-vergoeding van 14,5ct inclusief of exclusief BTW ?

Opmerking van de redactie op 03-05-2024
Bedankt voor uw reactie.

De terugleververgoeding van bijna elke leverancier wordt excl. btw uitbetaald, waaronder Eneco. De genoemde bedragen zijn dan ook de excl. btw tarieven.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Peter ()

Hoe bepaalt Eneco de hoeveelheid teruggeleverde energie voor mensen met een ferrarismeter?

Opmerking van de redactie op 03-05-2024
Bedankt voor uw reactie.

Een leverancier kan met een ferrarismeter alleen zien dat u teruglevert als u in totaliteit meer opwekt dan u verbruikt. De meterstand die u doorgeeft is dan immers lager dan de vorige. Hetzelfde geldt namelijk voor een terugleververgoeding die u ontvangt voor netto teruggeleverde stroom.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: cor ()

"Zonnepanelen gaan echter minstens 25 jaar mee en zijn dus nog steeds een goede investering. "
Wat een kul argument, mijn terras van klinkerstenen gaat ook wel lang mee, maar dat maakt het nog niet een goede investering.
Een omvormer haalt de 25 jaar echt niet.
Ook de rekensommen van vandaag hangen als los zand aan elkaar.
Zolang regering, netwerkbeheerders en de stroomleveranciers niet op één lijn zitten is het vooral maar wat aan prutsen wat we hier in Nederland doen.

Opmerking van de redactie op 03-05-2024
Bedankt voor uw reactie.

Met deze zin bedoelen we dat de terugverdientijd door vaste terugleverkosten wel op kan lopen - in ieder geval zoals het nu is ingericht - maar omdat zonnepanelen tegenwoordig steeds langer meegaan, verdient u een installatie gemiddeld gezien alsnog makkelijk terug. Het is daarbij natuurlijk wel zaak dat onderzocht wordt in hoeverre de hoogte van terugleverkosten terecht is voor klanten met zonnepanelen. Tevens wordt er tegenwoordig veel vaker gebruik gemaakt van micro-omvormers die vaak ook zeker 25 jaar meegaan.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.