De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 40 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd

Overstappen met zonnepanelen

Ook met zonnepanelen kunt u eenvoudig vergelijken welk energiecontract voor uw bedrijf het voordeligste is. Het loont de moeite om ieder jaar over te stappen naar een energieleverancier met de laagste energietarieven en de hoogste terugleververgoeding. Hierdoor bespaart u al snel honderden euro’s per jaar op uw energierekening. Gaslicht.com legt uit hoe een overstap met zonnepanelen in zijn werk gaat.

Benieuwd welke energieleverancier het voordeligste is voor u?

Overstappen is voor kleinzakelijke bedrijven met zonnepanelen exact hetzelfde als voor  particuliere overstappers. In de Energievergelijker van Gaslicht.com wordt de opbrengst van uw zonnepanelen meegenomen. U ziet gelijk welke energieleverancier het meest voordelig is op basis van uw postcode, jaarverbruik en opgewekte stroom d.m.v. uw zonnepanelen.

Wat is salderen en terugleveren?

Met uw zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. In sommige gevallen wekt u meer elektriciteit op dan uw bedrijf op dat moment verbruikt. U levert deze teveel opgewekte stroom terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Dit heet salderen. Wekt u op jaarbasis meer op dan u verbruikt? Dan ontvangt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier over de teruggeleverde kWh's.

Salderingsregeling verlengd tot 2023

Eind april 2019 heeft de overheid besloten dat de salderingsregeling verlengd wordt tot 2023. Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.

Voorbeeld salderen

Uw energiebedrijf levert u 35.000 kWh. Uw zonnepanelen leveren 20.000 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 10.000 kWh. U levert dan 10.000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 35.000 kWh. Van de 35.000 kWh wordt de door u terug geleverde energie 10.000 kWh afgetrokken. U moet nog voor 25.000 kWh betalen.

Aandachtspunten

•    Het ontvangen en het terugleveren van energie moet via dezelfde aansluiting gaan. Alleen dan is salderen mogelijk. 
•    De regels voor salderen en terugleveren gelden alleen als u een kleinverbruikersaansluiting heeft. U bent kleinverbruiker bij een elektriciteitsaansluiting tot 3 x 80 Ampère. Is uw aansluiting groter dan kunt u zelf afspraken maken met een energieleverancier over uw eigen opgewekte energie. 
•    Niet alle stroom die u teruglevert telt mee voor het salderen. Er is een salderingsgrens vastgesteld. 

Salderingsgrens

De salderingsgrens is voor iedereen anders. Het is maximaal de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd heeft gekregen. Uit uw energierekening moet duidelijk blijken hoe saldering en teruglevering hebben plaatsgevonden.

Wanneer ontvangt u een terugleververgoeding?

Levert u op jaarbasis meer stroom terug dan u heeft afgenomen? Dan blijft er na het salderen nog teruggeleverde stroom over. Dit noemen we: netto energie terugleveren. U ontvangt over deze netto teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Dit komt bij de meeste energieleveranciers in de praktijk neer op het zogeheten 'kale leveringstarief'. Dat wil zeggen het leveringstarief conform de leveringsovereenkomst zonder energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Uw energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van de terugleververgoeding.

Voorbeeld terugleververgoeding

Uw energiebedrijf levert u 5000 kWh. Uw zonnepanelen leveren 22.000 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 10.000 kWh. U levert dan 12.000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 5000 kWh. Van de 12.000 kWh zelf opgewekte stroom kan er 5000 kWh tegen uw eigen verbruik gesaldeerd worden. Voor de 7000 kWh die over blijft, ontvangt een terugleververgoeding.

Terugkrijgen van btw 

Als geregistreerd ondernemer bij de belastingdienst kunt u de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. U trekt de btw die aan u is berekend voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen af van de btw die u verschuldigd bent over de levering van de stroom.

Ook ZZP'ers kunnen de btw op zonnepanelen terugvragen. Maar voor hun is het niet vanzelfsprekend dat ze daarna gebruik kunnen maken van de kleine ondernemersregeling. Voor deze regeling is het totaalbedrag van alle btw-activiteiten van belang. Is dit hoger dan 1345 euro per jaar, dan krijgen zij geen ontheffing van de aangifteplicht. In de brochure 'De kleineondernemersregeling' (pdf) van de Belastingdienst vindt u meer informatie.

Om de verschuldigde btw te berekenen, moet u weten hoeveel stroom u aan het energiebedrijf levert en hoeveel stroom u in diezelfde periode zelf verbruikt. Omdat dit in de praktijk meestal niet is vast te stellen, mag u gebruikmaken van forfaitaire bedragen. Het forfaitaire bedrag dat u moet gebruiken, hangt af van het opwekvermogen van uw zonnepanelen. Als u gebruikmaakt van deze forfaits, mag u geen btw in rekening brengen aan uw energieleverancier. Lees meer over de btw op de Belastingdienst. Of bel de BelastingTelefoon. Onze Energievergelijker vergelijkt tarieven exclusief btw. 

Forse verschillen in saldeerwijze en terugleververgoedingen

Er zijn grote verschillen tussen energieleveranciers voor wat betreft de wijze waarop zij salderen en de hoogte van terugleververgoedingen. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij opgewekte zonne-energie verrekenen bij klanten met een dubbele meter. Sommige leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte energie, ongeacht het tijdstip van verbruik en opwekking. Een deel van de leveranciers kiest er echter voor om het verbruik apart te salderen voor normaal- en daluren.

Wanneer u meer energie verbruikt dan opwekt, hoeft u geen rekening te houden met de hoogte van de terugleververgoeding. Als u méér energie opwekt dan verbruikt, loont het de moeite om de terugleververgoedingen te vergelijken. Het kan voordelig zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Wilt u de hoogte van de terugleververgoeding vergelijken? Gebruik dan onze Energievergelijker zakelijk

Vanuit financieel oogpunt raden wij het af om meer zonnepanelen te installeren dan dat u zelf nodig heeft. Kijk goed naar uw eigen jaarlijkse stroomverbruik.

Leverancier Wijze van salderen bij dubbel telwerk Enkel tarief bij dubbel telwerk Terugleververgoeding per kWh over de netto teruglevering
budgetenergie.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Nee

Het kale leveringstarief conform contract excl. btw

Per 1-7-22: variabele contracten 50% van het kale leveringstarief
conform contract excl. btw o.b.v. de maandtarieven. 
Terugleververgoeding wordt per maand berekend.

delta.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Ja

Voor lopende vaste contracten: Het kale leveringstarief conform
contract excl. btw. Voor het modelcontract geldt momenteel een

vergoeding van 13,5 ct. 

eneco.svg Opwekking wordt bij elkaar opgeteld: eerst tegen het normaalverbruik gesaldeerd, de rest tegen dalverbruik. 

Ja

Tot 5-9-2022: Het kale normaaltarief conform contract excl. btw
Vanaf 5-9-2022: 9 ct. per kWh excl. btw
engie.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Ja Het kale leveringstarief conform contract
essent.svg Opwekking wordt bij elkaar opgeteld: eerst tegen het normaalverbruik gesaldeerd, de rest tegen dalverbruik. Ja 5,5 ct. per kWh
greenchoice.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Ja Vaste vergoeding die per contract verschilt.
Bij de prijsdetails vindt u de actuele terugleververgoeding.
innova-energie.svg Opwekking wordt bij elkaar opgeteld: eerst tegen het normaalverbruik gesaldeerd, de rest tegen dalverbruik. Ja Bij enkele meter: Het kale enkeltarief conform contract incl. btw;
Bij dubbele meter: het kale daltarief incl. btw.; 
Vanaf 10.000 kWh geldt een terugleververgoeding op maat voor de totale opwekking. 
raedthuys-pure-energie.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Ja Vaste vergoeding die per contract verschilt.
Bij de prijsdetails vindt u de actuele terugleververgoeding.
vanhelder.svg Zowel verbruik als teruglevering worden per telwerk afgerekend. Nee

 Vaste vergoeding die per contract verschilt.
Bij de prijsdetails vindt u de actuele terugleververgoeding.

vattenfall.svg Resterend aantal kWh in normaaluren wordt gesaldeerd tegen dalverbruik. Ja Tot 1-9-2022: 7 ct. per kWh excl. btw
Vanaf 1-9-2022: 16,8 ct. per kWh excl. btw

* de energiebelasting van het totale verbruik wordt gesaldeerd met de energiebelasting van de totaal opgewekte energie. Voor een eventueel restant verbruik wordt nog energiebelasting in rekening gebracht. Opgewekte energie in de normaaluren wordt gesaldeerd tegen het verbruik in de normaaluren, hetzelfde geldt voor de opgewekte energie in de daluren. Voor het eventuele restant opgewekte energie per telwerk wordt een terugleververgoeding ontvangen.

Staat uw leverancier er niet bij, dan zijn de tarieven niet bekend.

Belangrijke actiepunten voor teruglevering

•    Registreer uw zonnepanelen. U moet zich aanmelden op www.energieleveren.nl, een gezamenlijk initiatief van netbeheerders. Alleen als uw zonnepanelen geregistreerd zijn komt u in aanmerking voor een financiële vergoeding voor uw eigen opgewekte energie. 
•    U dient een elektriciteitsmeter te hebben die teruglevering registreert. Deze kunt u aanvragen bij uw netbeheerder.

Voldoet uw meter?

Gaat u niet meer terugleveren aan het netwerk dan u verbruikt? Dan hoeft u een eventuele analoge meter (Ferraris-meter) niet te vervangen. Deze loopt automatisch terug als u elektriciteit teruglevert aan het net. 

Levert u meer terug dan u verbruikt?  Dan is een slimme meter raadzaam. Het eigen verbruik en de terug geleverde stroom worden hierbij gemeten. Sinds 2015 krijgen alle particulieren, en ook bedrijven, een slimme meter gratis aangeboden van de netbeheerder.

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht een meter met minimaal twee aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben. Wie nog niet zo'n meter heeft, krijgt deze vóór 2023 aangeboden door de netbeheerder. Door geen slimme meter te vereisen, maar mensen ook de gelegenheid te bieden om een meter die niet op afstand uitgelezen wordt te nemen, wordt tegemoet gekomen aan hen die zich zorgen maken over de privacy-aspecten van een slimme meter.

Huidige energieleverancier nadelig voor u?

Vergelijk eenvoudig op Gaslicht.com welk energiecontract op basis van uw gegevens het voordeligste is. Controleer ook bij uw huidige leverancier of u al boetevrij kunt overstappen.


Geactualiseerd: maandag 1 maart 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.