De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen Zonder Gedoe

Nu met
cashback

Zonnepanelen in 3 stappen

  • Zekerheid door 40 jaar garantie
  • Profiteer direct deze zomer
  • Wij helpen u met de 21% btw-teruggave

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
Bekijk uw advies in een paar kliks

Wek uw eigen groene stroom op en bespaar fors op uw energierekening

Het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen is op dit moment extra interessant door de extreem gestegen energieprijzen. Met de huidige tarieven van energieleveranciers heeft u de investering in maximaal 4 tot 5 jaar terugverdiend. Daarnaast bespaart u elk jaar honderden euro’s op uw energierekening.

Zonnepanelen aanschaffen zonder zorgen

Met Zonnepanelen Zonder Gedoe koopt u zonnepanelen die passen bij uw situatie. Gaslicht.com heeft de beste panelen voor u vergeleken en regelt het van A tot Z. Op deze manier maken we het aanschaffen van zonnepanelen kinderlijk eenvoudig.

Zonnepanelen bij Gaslicht.com

Zonnepanelen kopen
Waarom zonnepanelen kopen via Gaslicht.com?
  • Wij hebben al voor u vergeleken — Voor elk budget een AAA-kwaliteit systeem
  • Klaar voor de toekomst — Thuisbatterij kan worden aangesloten voor stroomopslag
  • Persoonlijk contact en maatwerk — Van A tot Z helpen we u met de juiste keuzes
  • Volledige betrouwbaarheidsgarantie — Tot 40 jaar garantie op product en vermogen
  • BTW teruggave regelen wij — Geen gedoe, de aanvraag pakken wij voor u op
Bekijk onze zonnepanelen leveranciers

Klanten over Zonnepanelen Zonder Gedoe

Jullie slogan “Zonder Gedoe” is goed gekozen, want dat maken jullie echt waar. Jullie hebben het beste aanbod al vergeleken en de aanvraag via de site werkt heel eenvoudig. Deze werd snel en deskundig opgevolgd, de afspraak werd snel gemaakt en binnen 3 weken lagen de panelen op het dak. En de installateurs die langskwamen, dat waren echte toppers. Ze communiceerden netjes, waren vriendelijk, werkten snel en nauwkeurig en alles verliep in goed overleg. Ik weet uit ervaring van mijn schoonouders dat dit ook heel anders kan uitpakken. Lees meer over de ervaringen van dhr Wemmers.

Dhr Wemmers, Aerdenhout

Veelgestelde vragen

over zonnepanelen
Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

Als u zonnepanelen gaat kopen dan is dit een investering in duurzame stroom. De meeste zonnepanelen kosten inclusief omvormer en installatie al snel een paar duizend euro. Dit is echter geheel afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Zonnepanelen aanschaffen vraagt dus om een eenmalige investering. Afhankelijk van het type paneel en het aantal moet u van zo’n € 5000 uitgaan, waarbij u de 21% btw kunt terugvragen. De prijs die u betaalt voor zonnepanelen en de installatie hiervan, is de afgelopen 10 jaar wel met zo'n 50% afgenomen.

Wat is jaar vermogensgarantie?

De jaar vermogensgarantie is een garantie die standaard op zonnepanelen zit. Het vermogen van zonnepanelen gaat met de jaren namelijk geleidelijk achteruit. Vaak wordt er gesproken over een garantie op 80% van het vermogen na zo’n 20 of 25 jaar gebruik. Echter is dit verschillend per aanbieder.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Wat de beste zonnepanelen zijn is voor iedereen verschillend. Per situatie zijn er namelijk verschillende factoren die meewegen om een zonnepaneel tot de beste te benoemen. Hier moet u bij het kopen van zonnepanelen goed op letten. Is voor u prijs een belangrijk aspect en wilt u het liefst zo goedkoop mogelijk panelen aanschaffen? Dan staan de beste zonnepanelen gelijk aan de goedkoopste. Of gaat u liever voor het hoogst mogelijke rendement? Kies dan voor het meest efficiënte zonnepaneel. Gaat u een zonnepaneel kopen? Vergelijk dan de verschillende soorten zonnepanelen via Gaslicht.com en vind de beste zonnepanelen voor uw persoonlijke situatie.

Tip: De ruimte op uw dak is natuurlijk beperkt, zorg er daarom voor dat de zonnepanelen voldoende vermogen leveren om te voorzien in uw jaarlijks stroomverbruik. Neem niet meer panelen dan nodig is voor uw jaarverbruik.

Hoeveel zonnepanelen moet ik aanschaffen?

De kosten en opbrengst van zonnepanelen hangt af van het aantal panelen dat u op uw dak legt. Hoeveel zonnepanelen zijn verstandig? Dit kunt u bepalen aan de hand van uw budget, hoeveel panelen er op uw dak passen of de hoeveelheid stroom die u wilt opwekken. Wilt u bijvoorbeeld voorzien in uw volledige energieverbruik? Dan kunt u op uw energierekening zien hoeveel kWh u in een jaar verbruikt. Dit verbruik moeten de zonnepanelen dan opleveren. Ook kunt u kijken naar het energieverbruik van een gemiddeld huishouden. Let wel, kijk alleen naar de hoeveelheid stroom (kWh) dat wordt verbruikt.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Of uw dak geschikt is voor zonnepanelen is afhankelijk van het dak van uw woning. Voor een optimale prestatie van de zonnepanelen is bijvoorbeeld de dakrichting belangrijk en de beschikbare ruimte. Voor een systeem van tussen de 8 en 16 panelen heeft u 15 tot 30 m2 aan dakruimte nodig. Er moet dus wel ruimte voor zijn. Daarnaast behalen zonnepanelen een hoog rendement op een dak richting naar het zuiden. Daken op het oosten en westen geven goed resultaat, maar noordelijke daken krijgen weinig zon.

Subsidie zonnepanelen en btw-teruggave

Zonnepanelen aanschaffen? Dan biedt de overheid financiële regelingen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Zo geeft de Belastingdienst de btw van 21 procent op de aankoop en installatie van zonnepanelen terug. Gaslicht.com regelt de btw-teruggave van de zonnepanelen gratis voor u.

Een landelijke subsidie op zonnepanelen bestaat niet meer, maar er zijn nog wel een paar gemeenten die hier subsidie voor geven. Een voorbeeld is de subsidie Waardevermeerdering woningen gaswinning Groningen. Woningeigenaren in het aardbevingsgebied met erkende bevingsschade kunnen er gebruik van maken om hun huis duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. U kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Kijk hiervoor in de Energiesubsidiewijzer.

De verwachte opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Zonnepanelen besparen op de lange termijn namelijk veel meer geld dan ze kosten om ze aan te schaffen. De opbrengst van zonnepanelen verschilt per type paneel en is sterk afhankelijk van de kwaliteit en het vermogen. Ook is het afhankelijk van de beschikbare ruimte op uw dak. Daarnaast spelen er ook factoren mee als de hellingshoek van het paneel, de richting van uw dak en hoeveel schaduw er op uw paneel valt.

Rekenvoorbeeld
Het zonnepaneel heeft een vermogen van 400 Wp (Wattpiek). Voor het berekenen van de opbrengst in kWh op jaarbasis kunt u de volgende rekensom doen:

Maximaal vermogen in Wattpiek x factor 0,85. Factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. Heeft u 10 zonnepanelen op uw dak? Dan wekt u met een 400 Wattpiek paneel al snel 3400 kWh stroom op per jaar.

Terugleveren en Salderen met zonnepanelen

Op zonnige dagen wekken zonnepanelen veel stroom op. Wekt u meer op dan u zelf nodig heeft? Dan levert u die stroom automatisch terug het elektriciteitsnet op. Dit proces heet het terugleveren van stroom.

Terugleververgoeding

Levert u meer stroom terug dan u bij uw energieleverancier afneemt? Dan blijft er na het salderen nog teruggeleverde stroom over. Voor deze stroom ontvangt u een terugleververgoeding. Hoeveel dit is, is afhankelijk van uw energieleverancier. Daarom is energie vergelijken met zonnepanelen ook erg interessant.

Wijziging salderingsregeling 

Het vorige kabinet heeft besloten om de salderingsregeling vanaf 2023 tot 2031 geleidelijk af te bouwen. Dit is een landelijke subsidie die u ontvangt als u zelf stroom opwekt. Het plan is dat het voordeel dat u ontvangt op de energiebelastingen elk jaar iets minder wordt. U ontvangt dan alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Mogelijk wordt de startdatum voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen een jaar uitgesteld tot 1 januari 2024. Netbeheerders, energieleveranciers en toezichthouder Agentschap Telecom hebben meer voorbereidingstijd nodig.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

De aan het huis (inclusief dak) bevestigde zonnepanelen zijn standaard meeverzekerd in de opstalverzekering. Doordat ze verankerd zijn aan het huis zijn ze namelijk onderdeel van het huis. Als zonnepanelen beschadigd raken door bijvoorbeeld een storm of door brand krijgt u de reparatiekosten of de waarde uitgekeerd. Toch zitten er grote verschillen in de kwaliteit van de dekking. 

Verzekeraars kunnen een beperkt maximaal bedrag vergoeden voor schade aan zonnepanelen. U kunt dan een speciale zonnepanelenverzekering overwegen, maar dat is vaak dubbelop. Ook zitten er verschillen in het wel of niet vergoeden van kleine scheurtjes (microcracks) in het paneel en opbrengstverlies. Onze collega’s van Poliswijzer.nl helpen u graag met het optimaal verzekeren van de zonnepanelen en de woning.

6 factoren bij zonnepanelen kopen

1. Dak geschiktheid

De meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Grote kans dat uw dak hier ook bij hoort. Maar hoe geschikt is uw dak nu eigenlijk? Daarvoor moet u weten hoeveel zonlicht er op uw dak valt en de hoeveelheid panelen die erop passen. Want deze combinatie bepaalt de prestaties en dus de hoeveel stroom die de zonnepanelen opwekken.

De richting en hellingshoek van het dak

Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen en levert de hoogste opwek van stroom. Maar ook daken op het oosten en westen zijn geschikt. De stroomopbrengst zal hierbij wat lager zijn dan met een dak op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.

De richting van het dak is minder belangrijk bij een plat dak. Vaak worden de panelen gericht naar het zuiden, want dan vangen ze de meeste zon. Maar de zonnepanelen kunnen alle kanten op richten. Bij een plat dak moet u er wel rekening mee houden dat er minder panelen op het dak passen. Dit komt omdat de panelen zelf ook schaduw creëren. Over het algemeen heeft u zo’n 2,3 vierkante meter nodig per vierkante meter paneel.

zonnepanelen hellingdak
(bron: Milieu Centraal)

Hoeveelheid dakoppervlak

Ook hoeveel plek u heeft voor de panelen beïnvloedt de dak geschiktheid. Daarom is het belangrijk om dit te controleren voordat u zonnepanelen koopt. U kunt er rekening mee houden dat één zonnepaneel gemiddeld zo’n 1.5 m2 in beslag neemt. 

2. Meterkast

Voor het terugleveren van zonne-energie moet uw aansluiting zwaar genoeg zijn en moet u een meter hebben die geschikt is voor terugleveren. 

De omvormer moet altijd op een aparte groep worden aangesloten. Het kan dus zijn dat hiervoor aanpassingen in de meterkast nodig zijn. Het maximale vermogen van de omvormer is afhankelijk van de hoofdzekering. Op de jaarrekening vindt u de grootte van uw hoofdzekering. U kunt dit ook bij uw netbeheerder opvragen. 

Gaat u niet meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen aansluiten? Dan kunt u de omvormer zonder problemen installeren in uw meterkast. Maar is dit meer? Dan kan het zijn dat u een zwaardere hoofdaansluiting nodig heeft. Wij kunnen u hierin adviseren, mocht u er niet uitkomen. 

3. Levensduur per zonnepaneel

De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Daarmee zijn zonnepanelen een duurzame investering waar u lang plezier van heeft. Het aantal levensjaren van zonnepanelen kunt u verlengen door ze goed te onderhouden en schoon te houden. Daarnaast kunt u ook kiezen voor montage door een deskundige en gecertificeerde installateur. Zo weet zeker dat er gebruik is gemaakt van goede bekabeling en aansluitingen. 

4. Omvormers en optimizers

Een omvormer zorgt dat de opgewekte stroom van een zonnepaneel wordt omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit is nodig om de opgewekte stroom terug te leveren aan het stroomnet en de stroom voor huishoudelijke apparaten te gebruiken.

Een omvormer presteert het best op een goed geventileerde plek, zodat hij zijn warmte kwijt kan. Daarnaast moet deze nauwkeurig zijn afgestemd op het verwachte vermogen, alleen dan kan hij de opgewekte energie van een zonnepanelensysteem goed omvormen. . Bij uitbreiding van het aantal zonnepanelen heeft u bijna altijd een nieuwe omvormer nodig.

Keuze optimizers

Een optimizer is een kastje wat tussen de omvormer en het zonnepaneel wordt geplaatst. Elk zonnepaneel heeft een eigen kastje en koppelt de zonnepanelen los van elkaar. Dit heet een parallel geschakeld zonnepanelensysteem. Zo presteren de panelen onafhankelijk van elkaar. Dit zorgt ervoor dat als één paneel minder opwekt vanwege bijvoorbeeld schaduw, dat de rest van de keten het nog wel goed doet. De installateur kan u van uitgebreide informatie voorzien en advies geven of een optimizer in uw geval nodig is.

Micro-omvormers

Naast standaard string-omvormers bestaan er ook micro-omvormers. Dit is een omvormer dat rechtstreeks onder het zonnepaneel wordt geplaatst, ieder zonnepaneel bezit dus over een eigen omvormer zodat de zonnepanelen los van elkaar worden gezien. U heeft dus geen grote omvormer meer in huis of een optimizer nodig om de panelen los te koppelen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een string-omvormer systeem.

Een micro-omvormer zorgt er dus voor dat u de meeste opbrengst uit de zonnepanelen haalt die niet helemaal in de zon liggen. Bij een eventuele storing beïnvloedt dit slechts één paneel en niet al uw zonnepanelen. Bij aanschaf zijn micro-omvormers iets prijziger, maar daar staat een langere levensduur tegenover en zit er tot wel 25 jaar garantie op.

5. Installateurs

Zelf zonnepanelen installeren kan met verschillende bouwpakketten. Dit is echter een ingewikkelde klus. Er komt namelijk veel bij kijken van montage tot het plaatsen van een omvormer en de koppeling aan het elektriciteitsnet. Wilt u het professioneel aanpakken? Met Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe koopt u zonnepanelen inclusief installatie. Wij hebben een samenwerking met de best beoordeelde installateurs uit de regio. U ontvangt 10 jaar garantie op de installatie. Zo hoeft u niet zelf aan de slag met de zonnepanelen pakket.

6. Leveranciers

Een andere factor bij zonnepanelen kopen is de energieleverancier. Vaak loont het om uw energiecontract goed onder de loep te nemen. Via Gaslicht.com kunt u energie vergelijken mét zonnepanelen. Hier kunt u aangeven hoeveel u via eigen dak opwekt of wij kunnen een schatting voor u maken op basis van het aantal panelen. Vervolgens ontvangt u een overzicht van uw energiekosten waarin de opbrengst van uw panelen is meegenomen. De besparing kan hierbij flink oplopen. 

Wekt u meer op dan u zelf verbruikt? Dan kan het handig zijn om een energieleverancier te kiezen die een hoogste prijs per kWh stroom hanteert. De Gaslicht.com Energieverlijker neemt dit automatisch mee in de vergelijking.

Komt u er niet helemaal uit? Onze energie-experts staan dagelijks klaar om u van persoonlijk advies te voorzien.

Meer informatie over zonnepanelen


Geactualiseerd: woensdag 4 mei 2022
Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie