Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Zonder energie als uw energieleverancier failliet gaat?

Het kan gebeuren dat uw energieleverancier in financiële problemen komt, of zelfs failliet gaat. De Autoriteit Consument & Markt regelt dan dat u elektriciteit en gas blijft ontvangen. Hoe werkt dat?

ACM trekt vergunning in

Wanneer een energieleverancier door financiële problemen geen energie meer kan leveren, kan de Autoriteit Consument & Markt de vergunning intrekken. Vanaf dat moment gelden regels die ervoor zorgen dat de levering van elektriciteit en gas gewoon doorgaat. U krijgt automatisch een nieuwe energieleverancier. Dit gebeurt na een vensterperiode van maximaal 20 werkdagen, maar het kan ook korter zijn. Een vensterperiode kan ook gelden wanneer een energieleverancier om een andere reden geen energie meer mag leveren. Bijvoorbeeld bij surseance van betaling.

Na de periode van maximaal 20 werkdagen dagen zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Uw energieleverancier wordt overgenomen door een andere leverancier

Dit kan door een overname van de klanten of door een gehele bedrijfsovername. Uw nieuwe leverancier informeert u over de voorwaarden. U kunt altijd het contract opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Soms moet u dan nog een opzegvergoeding betalen.

2. Uw contract en die van andere klanten worden verdeeld over alle andere energieleveranciers

U krijgt een nieuw contract bij een andere energieleverancier. Uw nieuwe leverancier informeert u over de voorwaarden. U kunt het contract opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen.

Heeft u na de vensterperiode een nieuwe energieleverancier gekregen? 

Dan neemt deze contact met u op. U kunt dan kiezen wat u wilt doen: blijven of overstappen. Het kan zijn dat uw nieuwe leverancier uw oude contract wil overnemen, en dus ook de oude voorwaarden. Uw nieuwe leverancier kan u ook een nieuw aanbod doen.

Kiest u voor een andere energieleverancier?

Bijvoorbeeld omdat u een ander contract krijgt, en meer moet gaan betalen? Dan heeft u een opzegtermijn van 30 dagen.

Nog geld tegoed van uw failliete energieleverancier?

Heeft u een waarborgsom betaald? Of blijkt uit de eindafrekening dat u teveel betaalde termijnbedragen terug krijgt? Of verwacht u een welkomstpremie? De curator van uw energieleverancier kijkt of alle schulden betaald kunnen worden. Dus ook de schulden van klanten. Heeft u geld tegoed en krijgt u het niet terug? Dan adviseert ACM ConsuWijzer hiervoor juridische hulp te zoeken. Bijvoorbeeld via uw rechtsbijstandsverzekering of het Juridisch Loket.

Krijgt u na het faillissement nog een rekening van uw energieleverancier? 

U moet altijd betalen voor de energie die u verbruikt. Betaalt u via automatische incasso dan heeft u standaard het recht om te storneren. U vraagt uw bank dan om een bedrag terug te storten dat automatisch is afgeschreven. Dat kunt u eenvoudig regelen via internetbankieren. Storneren heeft wel gevolgen. U krijgt bijvoorbeeld een betalingsachterstand.

Betaalt u maandelijks meer voor uw energie dan dat u verbruikt? Dan mag u die betalingsachterstand soms verrekenen met het bedrag dat u nog krijgt van uw leverancier. Maar let goed op: dit mag niet altijd. Hier zijn wettelijke regels voor. Wilt u weten of het in uw persoonlijke situatie verstandig is om te storneren? Neem dan contact op met het Juridisch Loket.

Tips voor als uw energieleverancier failliet gaat

  1. Houd uw mail en post in de gaten voor informatie over het doorgeven van meterstanden. Die heeft de curator nodig om uw eindafrekening te maken. 
  2. Ga niet in op telefoontjes van bedrijven die u een nieuw energiecontract willen verkopen. Vaak gaat het om oplichters die een slaatje proberen te slaan uit faillissementen.
  3. Krijgt u een aanbod van een nieuwe energieleverancier? Leg het dan even voor aan onze servicedesk, dagelijks bereikbaar via tel. 0342-411350 of WhatsApp 06 444 09 555
    Wij kijken graag met u mee of het contract interessant is voor u.

Gepubliceerd: vrijdag 18 september 2009
Geactualiseerd: donderdag 27 februari 2020
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie