De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat is de stroomprijs per kWh?

De stroomprijs die u betaalt, is afhankelijk van het soort energiecontract en de door u gekozen looptijd. De prijs van stroom per kWh bestaat uit meer dan alleen de kosten van elektriciteit. Welke factoren zijn van invloed en waardoor is de stroomprijs zo hoog?

stroomprijs-ongekend-hoog1.png

Wat is een kilowattuur (kWh)?

De afkorting kWh staat voor kilowattuur, een eenheid om stroom per uur te meten. ‘kW’ staat voor kilowatt en de ‘h’ in de afkorting staat voor het Engelse woord ‘hour’, wat ‘uur’ betekent. Het verbruik van elektrische apparaten wordt aangeduid met een hoeveelheid Watt. Vernoemd naar de Schotse ingenieur James Watt. 1000 Watt is 1 kilowatt, of 1 kW. Anders gezegd: wat een apparaat met een vermogen van 1 kilowatt in een uur verbruikt noemen we een kilowattuur. 

Wat is het verband tussen Watt en kilowattuur?

Om uit te rekenen hoeveel energie een apparaat verbruikt, moet u het stroomverbruik in Watt vermenigvuldigen met de tijd.
Voorbeelden: 
1. U heeft een stofzuiger van 900 Watt. Als u daarmee een half uur zuigt, verbruikt de stofzuiger 900 Watt x 1/2 uur = 450 wattuur = 0,45 kilowattuur (kWh). 
2. U heeft een afwasmachine met een vermogen van 1200 Watt, oftewel 1,2 kilowatt. Als u die vaatwasser een uur laat draaien verbruikt u 1,2 kWh.
Op uw energierekening ziet u uw stroomverbruik in kWh.

Wat kost 1 kWh?

De prijs van een kWh bestaat uit verschillende onderdelen en is onder andere afhankelijk van de kosten voor de stroom zelf, overheidsheffingen, btw en netbeheerkosten. Volgens MilieuCentraal varieert het tarief van een kWh stroom begin 2023 tussen de € 0,22 en 1 euro, afhankelijk van uw contract. Dit is de marktprijs of variabel leveringstarief. Daarvan is 15 cent voor energiebelasting (incl. 21% btw). De ODE (opslag Duurzame Energie) is in 2023 onderdeel van de energiebelasting geworden. Voor het stroomverbruik onder het verbruiksplafond heeft de overheid het maximumtarief vastgesteld op € 0,40 per kWh. U betaalt boven dit verbruiksplafond de marktprijs.

Op uw jaarafrekening in 2023 zult u ook nog de stroomprijs van uw contract in 2022 zien. Deze varieert  tussen de 0,15 en € 1, afhankelijk van uw contract. Daarvan is 8 cent per kWh voor de energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE), en de rest voor de elektriciteit zelf (de marktprijs). De energiebelasting en ODE waren vorig jaar hoger, 15 cent per kWh. De overheid heeft de energiebelastingen op stroom in 2022 tijdelijk met 7 cent per kWh verlaagd, als tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen. In de energievergelijker kunt u de actuele stroomprijzen vergelijken.

Wat kost stroom in 2023?

Halverwege vorig jaar steeg de stroomprijs naar absurde hoogtes. In augustus 2022 zagen we een gemiddelde van 78 cent per kWh. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% btw. Een jaar eerder was dit nog 24 cent per kWh. In onderstaande tabel staan de variabele stroomprijzen van de drie grootste energieleveranciers van Nederland. De stroomprijs bestaat uit het leveringstarief inclusief btw (9%), ODE en energiebelasting. Ten opzichte van november is de stroomprijs op 1 december weer licht gestegen. Eneco spant de kroon met een stroomprijs van € 0,88 per kWh.  Dat betekent ruim het dubbele van de plafondprijs van € 0,40. Daarbij moeten we ons realiseren dat de btw per 1 januari ook weer omhoog gaat naar 21%. Op 1 januari 2023 is stroom het voordeligst bij Budget Energie: € 0,49 per kWh.

Stroomprijs 
variabel contract 
1 sept 2022 1 okt 2022 1 nov 2022 1 dec 2022 1 jan 2023
vattenfall-compact.svg € 0,98 per kWh € 0,80 per kWh € 0,63 per kWh € 0,68 per kWh € 0,77 per kWh
essent.svg € 0,84 per kWh € 0,84 per kWh € 0,68 per kWh € 0,74 per kWh € 0,83 per kWh
eneco.svg € 0,86 per kWh € 0,87 per kWh € 0,86 per kWh € 0,88 per kWh € 0,83 per kWh

Waardoor is de stroomprijs zo hoog?

De oorlog in Oekraïne en de crisis met Rusland zorgen voor ongekend hoge prijzen op de energiemarkt. Daardoor is niet alleen de gasprijs, maar ook de stroomprijs enorm opgelopen. Dit komt doordat de stroomprijs in relatie staat met de gasprijs. Stroom wordt namelijk deels opgewekt in energiecentrales met aardgas als energiebron. Daarom zijn elektriciteitsprijzen min of meer gekoppeld aan de gasprijzen.

Volgens energiedeskundige Martien Visser heeft dit ook te maken met het principe van de elektriciteitsmarkt, waarbij de duurste bron de prijs voor alle stroom bepaalt. Visser: "Wel zal er de komende jaren in snel tempo steeds meer elektriciteit van zonnepanelen en windmolens komen. Dit jaar (2022) is het zo nu en dan al zo dat er bijna een teveel aan is. Dan zie je de marktprijs voor elektriciteit instorten of zelfs negatief worden. Dat gaat steeds vaker gebeuren en heeft een drukkend effect op de gemiddelde elektriciteitsprijs per dag of per jaar. Evenwel, op momenten dat de zon niet fel schijnt en het weinig waait, zal de gasprijs voorlopig bepalend zijn voor de marktprijs van elektriciteit."

Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

Bij het berekenen van de totale kWh prijs tellen verschillende soorten kosten mee. Niet alleen de kosten per hoeveel stroom die u afneemt. 

Voor het berekenen van uw stroomverbruik is vooral de grootte van het huishouden van belang. Hoe meer mensen elektriciteit gebruiken, hoe hoger uw stroomverbruik wordt. Volgens het NIBUD is in 2022 het gemiddeld verbruik per huishouden 2760 kWh per jaar. Uw totale kWh-verbruik per jaar vindt u terug op uw jaarafrekening.

Stroom besparen is makkelijker als u goed inzicht heeft in uw eigen stroomverbruik. Hoeveel stroom gebruikt u en waaraan? Met onze gratis app Bencompare Mijn Verbruik krijgt u direct persoonlijk inzicht in uw verbruik. Het helpt ook uw verbruik te vergelijken met die van andere huishoudens.  

Zelf kWh opwekken met zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op. De opbrengst van zonnepanelen wordt ook in kWh weergegeven. Verbruikt u 3500 kWh per jaar en wekt u bijvoorbeeld 3000 kWh op? Dan hoeft u nog maar 500 kWh te betalen aan uw energieleverancier. Wekt u zoveel elektriciteit op, waardoor de energierekening op 0 kWh of minder uitkomt? Dan krijgt u zelfs een vergoeding voor elke geleverde kWh. Gemiddeld is zonnestroom in 2022 ruim 26 ct per kWh waard. Zolang u kunt salderen met eigen verbruik zelfs nog veel meer. Ook zelf uw eigen kWh opwekken met zonnepanelen? Bekijk of zonnepanelen ook voor u interessant zijn.

Geactualiseerd: dinsdag 3 januari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie