De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Verwachting energieprijzen 2022

De energiemarkt is continu in beweging. Vooral het laatste kwartaal van 2021 zagen we sterke prijsstijgingen in de energiecontracten met vaste tarieven. Ook de variabele tarieven zijn tussentijds fors omhoog gegaan en op 1 januari 2022 nog verder gestegen. Zullen de energieprijzen in de loop van 2022  dalen of blijven ze onverminderd hoog? Op deze pagina leest u meer over de actuele ontwikkelingen van energieprijzen.

Verwachting energieprijzen 2021-2022

Verwachting energieprijzen 

Gaslicht.com zoekt elk jaar uit wat de verandering van de energierekening wordt. Deze verwachte verandering is gebaseerd op een gemiddeld huishouden met een contract voor onbepaalde tijd bij de halfjaarlijkse prijswijzigingen per 1 januari en 1 juli. Wij maken deze doorrekening op basis van de prijswijzigingen die bekend worden gemaakt door de energieleveranciers en de actuele ontwikkelingen op de energiemarkt. 

Vaste of variabele tarieven 2022 

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen tussen een energiecontract met vaste of variabele energietarieven. Bij vaste tarieven staat de prijs vast voor de levering van stroom en gas gedurende de looptijd van uw energiecontract. Let op: de netbeheerkosten en overheidsheffingen wijzigen bij een contract met een vast tarief ieder jaar op 1 januari wel. Daarover leest u hieronder meer. 

Bij een energiecontract met variabele tarieven kunnen de leveringskosten voor stroom en gas tussentijds wel wijzigen. De meeste leveranciers wijzigen de variabele energietarieven elk half jaar op 1 januari en 1 juli, maar de wijzigingen kunnen ook op een ander moment plaatsvinden. De netbeheerkosten en overheidsheffingen bij een contract met vaste en variabele tarieven wijzigen ieder jaar op 1 januari.  

Volgens onderzoek van de ACM heeft bijna 45% van de Nederlandse huishoudens nog een energiecontract met variabele energietarieven. Wanneer uw vaste energiecontract afloopt, wordt deze automatisch omgezet in een variabel energiecontract. Mensen met een variabel energiecontract worden ‘slapers’ genoemd. Zij hebben vaak niet door dat ze na het aflopen van hun vaste contract in een duurder variabel contract terecht zijn gekomen.  

Onze verwachting eind vorig jaar was dat energietarieven voor een gemiddeld huishouden met een variabel contract voor onbepaalde tijd minimaal 700 tot 1000 euro zouden stijgen in 2022. In het nieuwsartikel Variabele energietarieven, wat gaat er 1 januari 2022 gebeuren? leest u het advies van de experts van Gaslicht.com wat te doen met uw energiecontract. Door de oorlog in Oekraine is dit inmiddels achterhaald, wat betekent dat de energietarieven nog véél meer zijn gestegen.

Extreme prijsstijging energietarieven 

In het laatste kwartaal van 2021 zijn de energieprijzen door het dak gegaan. In oktober steeg de prijs voor een megawattuur gas op de Nederlandse gasbeurs naar meer dan 162 euro.  Door een zachte oktobermaand was de prijs weer tot bedaren  gekomen, maar begin december belandde de gasprijs weer op een niveau van boven de 100 euro. Sinds de Europese gasprijs op 21 december piekte op 180 euro is hij de laatste dag van het jaar 2021 met meer dan 50 procent gedaald. Dat was vooral een gevolg van milde temperaturen en het feit dat er boten met vloeibaar gas (lng) naar Europa kwamen. Door de oorlog in Oekraïne fluctueert de gasprijs sterk. Stond de gasprijs begin dit jaar nog op zo'n 70 euro, op 7 maart bereikte deze een nieuw record van 345 euro per magawattuur. Door deze extreme stijging worden er begin maart geen contracten met vaste tarieven voor een bepaalde periode aangeboden. Variabele contracten zijn nog af te sluiten, maar enkel tegen zeer hoge tarieven. Meld u aan voor onze Energie Prijsalert en wij sturen u een seintje zodra er weer aanbod is.

Meld u aan voor onze Energie Prijsalert Service

Pas in 2023 prijsdaling?

Zet de daling door of komt de stijging weer terug? Het kan alle kanten op gaan mede door de spanningen rond Rusland, terwijl de gasvoorraden in de EU te laag zijn. De energiemarkt blijft onvoorspelbaar, maar feit is dat in 2021 de gasprijs tot 8x over de kop ging. Vergeleken met begin 2021 kostte een megawattuur gas aan het eind van het jaar nog altijd 375 procent meer op de Nederlandse markt. 

De winter was mild en dat blijft ook zo volgens het KNMI. Een langdurig koude periode zit er niet meer in, wat betekent dat de gasvoorraad deze winter niet op zal raken. Het betekent echter niet dat we vrij zijn van zorgen over de gasvoorraad. Het wereldwijde gastekort blijft gewoon bestaan. Naar verwachting  gaat het veel geld gaat kosten om de gasvoorraad van de EU op een veilig niveau te houden. Volgens energie-analisten zal  gas daardoor veel duurder blijven dan we gewend zijn, óók in de zomer. Daarbij speelt de oorlog in Oekraïne ook een grote rol, na de dreiging van Rusland om de gaskraan naar Europa dicht te draaien. Pas in de zomer van 2023 verwacht men een mogelijke prijsdaling.

Oorzaken extreme prijsstijging energietarieven

De oorzaak van de extreme prijsstijgingen is een combinatie van factoren. De belangrijkste factoren zijn:  

  • Economisch herstel: tijdens de coronacrisis was de vraag naar energie laag. Hierdoor waren de prijzen tijdelijk ook erg laag. De economie trekt nu weer aan, waardoor de vraag naar energie stijgt en dus ook de energieprijzen stijgen. 
  • Hogere emissierechten: de inkoopprijs van energie wordt duurder. Dit komt omdat de overheid de prijs om CO2 uit te mogen stoten, verhoogt. Dit berekenen de energieleveranciers door in de energieprijs, waardoor u meer gaat betalen. 
  • Gastekorten: er is schaarste aan gas. Dit komt omdat we vorige winter een erg koude winter hebben gehad en dus meer gas hebben verbruikt. De gasvoorraden zijn afgelopen zomer niet genoeg aangevuld. Dit komt onder andere omdat China overschakelt van kolen naar gas. Veel vloeibaar gas uit Amerika werd eerder rechtstreeks vervoerd naar Europa, maar nu wordt het vervoerd naar Azië. We zijn niet volledig afhankelijk van de Amerikaanse gaswinning. In Nederland hebben we ook gas uit Rusland, Noorwegen en Groningen. Maar ook de Groningse gaswinning wordt steeds meer teruggedraaid en het gas uit Rusland is erg duur.  
  • De oorlog tussen Rusland en OekraÏne.

Energiebelasting 2022

Ieder jaar presenteert het kabinet op Prinsjesdag de voorstellen van de overheidsheffingen voor het daaropvolgende jaar. Medio december moeten de Eerste en Tweede Kamer instemmen met deze plannen. Als de plannen door de Kamers komen, gaan de overheidsheffingen op 1 januari in. De overheidsheffing bestaat uit verschillende onderdelen: de energiebelasting, btw, opslag duurzame energie (ODE) en de vermindering energiebelasting . U betaalt de belasting aan uw energieleverancier die het vervolgens afdraagt aan de belastingdienst. De belastingtarieven zijn voor iedere energieleverancier hetzelfde.

Afgelopen Prinsjesdag presenteerde het demissionair kabinet de energiebelasting per 1 januari 2022. Daarna is er in diverse aanvullende maatregelen nog aan de belasting op stroom gesleuteld. De belangrijkste verandering voor 2022 is dat de energiebelasting op gas stijgt en de energiebelasting op stroom daalt. De energiebelasting op stroom wordt met 7 cent (incl. btw) verlaagd. De energiebelasting op gas stijgt met 2 cent per kuub.  In 2021 bestond de energierekening van een gemiddeld huishouden voor ongeveer de helft uit overheidsheffingen. In 2022 wordt het aandeel teruggebracht naar circa een kwart (23,7%).  

Vermindering energiebelasting 

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als een basisbehoefte, hierover hoeft u geen belasting te betalen. Daarom wordt de energiebelasting per elektriciteitsaansluiting met een vast bedrag per jaar verminderd, ook wel heffingskorting genoemd. De vermindering wordt alleen toegepast bij iemand met een aansluiting en er moet sprake zijn van stroomverbruik, ook al is dit maar 1 kWh. Ook als u meer kWh teruglevert aan het netwerk dan u verbruikt, door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, krijgt u de vermindering. De hoogte van de vermindering wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. 

Om de extreme stijging van de energierekening te verminderen, heeft het demissionair kabinet op 15 oktober 2021 besloten om de vermindering energiebelasting te verhogen van 560 euro naar 790 euro. Na aandringen van de Tweede Kamer is de vermindering energiebelasting nog verder opgehoogd tot 825 euro. Deze verhoging staat los van het verbruik en geldt dus voor alle aansluitingen met een woon- of verblijfsfunctie. 

Netbeheerkosten 

Netbeheerkosten kunt u zien als de kosten die gemaakt worden om gas en stroom bij u thuis te krijgen. Daarvoor is een netwerk van leidingen, kabels en hoogspanningsmasten nodig. Dat netwerk wordt beheerd door de netbeheerder, een onafhankelijk nutsbedrijf dat zelf geen energie produceert. Omdat er geen concurrentie is tussen de verschillende netbeheerders bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de hoogte van de netbeheerkosten. De ACM maakt de nieuwe tarieven ieder najaar bekend.  De netbeheerkosten stijgen in 2022 in totaal met gemiddeld 13 euro per huishouden. Hoeveel u volgend jaar gaat betalen, is afhankelijk van uw netbeheerder. U vindt u de netbeheerkosten die u per 1 januari moet betalen in onze vergelijker. Op basis van uw postcode worden de netbeheerkosten van uw netbeheerder meegenomen in de totale jaarkosten.

Eerdere (verwachte) wijzigingen energieprijzen 


Geactualiseerd: dinsdag 8 maart 2022

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie