De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Verwachting energieprijzen 2021-2022

De energiemarkt is continu in beweging. Vooral de afgelopen tijd zien we sterke prijsstijgingen in de energiecontracten met vaste tarieven. Op dit moment zijn de variabele tarieven, vergeleken met de vaste tarieven, nog relatief laag. Doorgaans wijzigen energieleveranciers op 1 januari en 1 juli de variabele tarieven. Er wordt verwacht dat op 1 januari 2022 ook de variabele tarieven flink zullen stijgen. Op deze pagina leest u meer over de actuele ontwikkelingen en de verwachte energieprijzen.

Verwachting energieprijzen 2021-2022

Verwachting energieprijzen 

Elk half jaar wijzigen energieleveranciers de variabele energietarieven: per 1 januari en 1 juli. Gaslicht.com zoekt elk jaar uit wat de verandering van de energierekening wordt. Deze verwachte verandering is gebaseerd op een gemiddeld huishouden met een contract voor onbepaalde tijd bij de halfjaarlijkse prijswijzigingen. Wij maken deze doorrekening op basis van de prijswijzigingen die bekend worden gemaakt door de energieleveranciers en de actuele ontwikkelingen op de energiemarkt. 

Vaste of variabele tarieven 2022 

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen tussen een energiecontract met vaste of variabele energietarieven. Bij vaste tarieven staat de prijs vast voor de levering van stroom en gas gedurende de looptijd van uw energiecontract. Let op: de netbeheerkosten en overheidsheffingen wijzigen bij een contract met een vast tarief ieder jaar op 1 januari wel. Daarover leest u hieronder meer. 

Bij een energiecontract met variabele tarieven kunnen de leveringskosten voor stroom en gas tussentijds wel wijzigen. De meeste leveranciers wijzigen de variabele energietarieven elk half jaar op 1 januari en 1 juli, maar de wijzigingen kunnen ook op een ander moment plaatsvinden. De netbeheerkosten en overheidsheffingen bij een contract met vaste en variabele tarieven wijzigen ieder jaar op 1 januari.  

Volgens onderzoek van de ACM heeft bijna 45% van de Nederlandse huishoudens nog een energiecontract met variabele energietarieven. Wanneer uw vaste energiecontract afloopt, wordt deze automatisch omgezet in een variabel energiecontract. Mensen met een variabel energiecontract worden ‘slapers’ genoemd. Slapers hebben niet door dat ze na het aflopen van hun vaste contract in een duurder variabel contract terecht zijn gekomen.  

Extreme stijging prijzen vaste energietarieven 

In de afgelopen tijd zijn de energieprijzen door het dak gegaan. De stijging is echter gestabiliseerd, dus naar verwachting zullen de prijzen in 2022 niet verder omhoog gaan.  

Op dit moment zijn veel variabele tarieven lager dan vaste tarieven, maar dit zal snel veranderen. De verwachting is dat energietarieven voor een gemiddeld huishouden met een variabel contract voor onbepaalde tijd minimaal 550 euro gaan stijgen. In het nieuwsartikel ‘Energieprijzen door het dak: wat is nu slim?' leest u het advies van de experts van Gaslicht.com wat te doen met uw energiecontract. 

Waarom stijgen de energietarieven zo hard? 

De oorzaak van de extreme prijsstijgingen is een combinatie van factoren. Die drie belangrijkste factoren zijn:  

  • Economisch herstel: tijdens de coronacrisis was de vraag naar energie laag. Hierdoor waren de prijzen tijdelijk ook erg laag. De economie trekt nu weer aan, waardoor de vraag naar energie stijgt en dus ook de energieprijzen stijgen. 
  • Hogere emissierechten: de inkoopprijs van energie wordt duurder. Dit komt omdat de overheid de prijs om CO2 uit te mogen stoten, verhoogt. Dit berekenen de energieleveranciers door in de energieprijs, waardoor u meer gaat betalen. 
  • Gastekorten: er is schaarste aan gas. Dit komt omdat we afgelopen winter een erg koude winter hebben gehad en dus meer gas hebben verbruikt. De gasvoorraden zijn afgelopen zomer niet genoeg aangevuld. Dit komt onder andere omdat China overschakelt van kolen naar gas. Veel vloeibaar gas uit Amerika werd eerder rechtstreeks vervoerd naar Europa, maar nu wordt het vervoerd naar Azië. We zijn niet volledig afhankelijk van de Amerikaanse gaswinning. In Nederland hebben we ook gas uit Rusland, Noorwegen en Groningen. Maar ook de Groningse gaswinning wordt steeds meer teruggedraaid en het gas uit Rusland is erg duur.  

Energiebelasting

Ieder jaar presenteert het kabinet op Prinsjesdag de voorstellen van de overheidsheffingen voor het daaropvolgende jaar. Medio december moeten de Eerste en Tweede Kamer instemmen met deze plannen. Als de plannen door de Kamers komen, gaan de overheidsheffingen op 1 januari in. De overheidsheffing bestaat uit verschillende onderdelen: de energiebelasting, BTW, Opslag duurzame Energie (ODE) en de vermindering energiebelasting . 

U betaalt de belasting aan uw energieleverancier die het vervolgens afdraagt aan de belastingdienst. De belastingtarieven zijn voor iedere energieleverancier hetzelfde. In 2021 bestaat voor een gemiddeld huishouden de energierekening voor ongeveer de helft uit overheidsheffingen.  

Vermindering energiebelasting 

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als een basisbehoefte, hierover hoeft u geen belasting te betalen. Daarom wordt de energiebelasting per elektriciteitsaansluiting met een vast bedrag per jaar verminderd, ook wel de vermindering energiebelasting/heffingskorting genoemd. De vermindering wordt alleen toegepast bij iemand met een aansluiting en er moet sprake zijn van stroomverbruik, ook al is dit maar 1 kWh. Ook als u meer kWh teruglevert aan het netwerk dan u verbruikt, door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, krijgt u de vermindering. De hoogte van de vermindering wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. 

Om de extreme stijging van de energierekening te verminderen, heeft het demissionair kabinet op 15 oktober 2021 besloten om de vermindering energiebelasting te verhogen van 560 euro naar 790 euro. Na aandringen van de Tweede Kamer is de vermindering energiebelasting opgehoogd tot 825 euro. Deze verhoging staat los van het verbruik en geldt dus voor alle aansluitingen met een woon- of verblijfsfunctie. 

Energiebelasting 2022 

Afgelopen Prinsjesdag presenteerde het demissionair kabinet de energiebelasting per 1 januari 2022. Daarna is er in diverse aanvullende maatregelen nog aan de belasting op stroom gesleuteld. De belangrijkste verandering voor 2022 is dat de energiebelasting op gas stijgt en de energiebelasting op stroom daalt. De energiebelasting op stroom wordt met 6,6 cent (incl. Btw) verlaagd. De energiebelasting op gas stijgt met 2 cent per kuub. 

Netbeheerkosten 

Netbeheerkosten kunt u zien als de kosten die gemaakt worden om gas en stroom bij u thuis te krijgen. Daarvoor is een netwerk van leidingen, kabels en hoogspanningsmasten nodig. Dat netwerk wordt beheerd door de netbeheerder, een onafhankelijk nutsbedrijf dat zelf geen energie produceert. Omdat er geen concurrentie is tussen de verschillende netbeheerders, bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de hoogte van de netbeheerkosten. De ACM maakt de nieuwe kosten in het najaar bekend. De kosten zijn voor iedereen gelijk en worden vanaf 1 januari doorberekend. 

De netbeheerkosten voor 2022 zijn nog niet bekend. 

Eerdere (verwachte) wijzigingen energieprijzen 


Direct naar:


Gepubliceerd: maandag 22 november 2021
Geactualiseerd: dinsdag 23 november 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie