De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

De jaarafrekening van uw energieleverancier

Eén keer per jaar krijgt u een jaarafrekening. Daarin staat hoeveel energie u de afgelopen periode heeft gebruikt. Hierin staat ook of u moet bijbetalen of dat u geld terug krijgt. 

Uw energieleverancier stuurt u de jaarafrekening 1 jaar na de start van het energiecontract. Of 1 jaar nadat u uw laatste jaarafrekening kreeg. Als het jaar voorbij is dan moet uw energieleverancier binnen 8 weken een goede jaarafrekening sturen. Deze termijn van 8 weken begint te lopen op de datum die in het aansluitingenregister staat. Uw energieleverancier kan u vertellen wanneer dat is.

Wanneer krijg ik de jaarafrekening van mijn energieleverancier?

Voorbeelden van de jaarafrekening

Iedere energieleverancier heeft zijn eigen manier van het opstellen van de jaarafrekening, ook wel jaarnota genoemd. Wel vertonen de meeste jaarafrekeningen grote overeenkomsten. Dat komt omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eist dat de factuur duidelijk en begrijpelijk moet zijn voor de consument. 

Hieronder vindt u een overzicht van energieleveranciers die op hun website uitleggen hoe de energierekening in elkaar steekt.

budgetenergie.gif  essent.gif vattenfall.svg greenchoice.svg
 
Staat uw energieleverancier er niet bij?

Mogelijk staat er uitleg over uw jaarafrekening als u inlogt op het klantgedeelte van de website van uw energieleverancier. 

Verschil tussen jaarafrekening en eindafrekening

Een jaarafrekening krijgt u een keer per jaar. Daarin staat hoeveel energie u het afgelopen jaar heeft gebruikt. En of u daarvoor nog geld moet bijbetalen of terugkrijgt. Een eindafrekening krijgt u alleen als u verhuist of als u overstapt naar een andere energieleverancier. Daarin staat hoeveel energie u precies heeft gebruikt. En ook of u daarvoor nog geld moet bijbetalen of terugkrijgt. Een eindafrekening krijgt u binnen 6 weken na het einde van uw contract. De gemiddelde energierekening bestaat voor het grootste deel uit gaskosten voor de verwarming van onze woning, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Verdeling kosten gas:

Hoe weet mijn energieleverancier mijn meterstanden?

Uw energieleverancier maakt de jaarafrekening op aan de hand van uw meterstanden. Er zijn drie mogelijkheden om uw meterstanden voor gas of elektriciteit te achterhalen:

  1. U geeft de meterstanden zelf door, omdat uw leverancier dit vraagt. U schrijft de meterstanden op een toegestuurde meterkaart en stuurt dit op. Of u geeft de meterstanden via de telefoon of via internet door.
  2. Uw energiebedrijf stuurt een meteropnemer naar u toe om de standen op te nemen. 
  3. Uw slimme meter geeft de meterstanden zelf door.
     

voorbeeld-energierekening-2017.PNG

Wanneer schat mijn energieleverancier mijn meterstanden?

Als u uw meterstanden niet of niet op tijd doorgeeft, schat het energiebedrijf uw energieverbruik. Het energiebedrijf gebruikt deze schatting dan om de jaarafrekening te maken. Dit kan leiden tot een hogere of lagere energienota. Op uw eindafrekening kunt u terugvinden of de meterstanden geschat zijn.

Controleer uw jaarafrekening

Op de jaarafrekening staan de meterstanden. Controleer de meterstanden op de jaarafrekening met de standen die u heeft doorgegeven. De meterstand op uw gasmeter wordt achteraf gecorrigeerd voor calorische waarde en (eventueel) voor temperatuur en hoogteligging. Op uw jaarafrekening worden deze correctiefactoren voor gas uitgelegd. Let op: Heeft u een slimme meter van 2015 of later? Deze houdt ook de temperatuur bij, en dus de energie in het gas. Uw energieleverancier hoeft uw verbruik dan niet aan te passen voor de temperatuur. De slimme meter houdt de calorische waarde van het gas niet bij. Dat berekent uw leverancier met gegevens van de netbeheerder. Jaarafrekening ingewikkeld? Met onze tips kunt u de energierekening controleren, zodat u niet teveel betaalt.

Verlaging btw op energie

De overheid verlaagt per 1 juli 2022 tijdelijk de btw op energie van 21% naar 9%. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, maar ook op onderdelen die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten, administratiekosten en teruglevering. De verlaagde btw geldt vooralsnog van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022.

Let op:
Als u een jaarafrekening krijgt over een periode die zowel voor als na 1 juli 2022 ligt, staan er 2 btw-tarieven op. Uw energieleverancier maakt een splitsing tussen uw energieverbruik in de periode tot 1 juli 2022 (btw-tarief van 21%) en erna (btw-tarief van 9%). Het maakt niet uit of u een slimme meter heeft of niet. 

Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook administratie- en netbeheerkosten. Onderdelen die niet te maken hebben met de levering van energie, vallen niet onder het lagere btw-tarief. Bijvoorbeeld advieskosten of de huur/het onderhoud van een cv-ketel.

Klopt de jaarafrekening niet?

Zijn uw meterstanden geschat of kloppen de meterstanden niet met wat u heeft doorgegeven? Volg dan onderstaand stappenplan.

1. Neem contact op met uw energieleverancier

Bent u het niet eens met uw jaarafrekening? Dan moet u eerst aan uw energieleverancier vragen hoe dit komt. Het bedrijf heeft misschien een fout gemaakt. Zo geeft u uw leverancier de kans dit uit te leggen en op te lossen. Of misschien heeft u uw meterstanden te laat doorgegeven. Dan moest uw energieleverancier uw meterstanden schatten.

2. Dien een klacht in bij uw energieleverancier

Lost het energiebedrijf het probleem met uw jaarafrekening naar uw mening niet goed op? Dan moet u het bedrijf eerst formeel melden dat u niet tevreden bent. In de Algemene Voorwaarden van uw energiebedrijf staat hoe u een bezwaar moet indienen en binnen welke termijn dit moet gebeuren.

Het bezwaar dat u indient bestaat uit het sturen van een brief naar uw energieleverancier met de reden waarom u niet tevreden bent over uw jaarafrekening. Hierin vermeldt u ook de termijn waarbinnen u een reactie van het bedrijf verwacht. Bijvoorbeeld binnen vier weken. Kijk hier voor een voorbeeld van een bezwaarbrief.

Verstuur uw brief per aangetekende post, zodat u bewijs heeft dat u de brief heeft gestuurd. Uw energieleverancier moet dan zo snel mogelijk op uw bezwaar reageren. Heeft u, na het versturen van de bezwaarbrief, nog niet van uw leverancier gehoord wat zij met uw klacht doen? U kunt dan wachten met betalen totdat uw leverancier heeft laten weten wat zij heeft besloten.

3. Leg uw geschil voor aan de Geschillencommissie

Heeft u bezwaar gemaakt tegen uw jaarafrekening maar bent u het niet eens met de genomen beslissing? Dan kunt u naar de Geschillencommissie gaan. Deze beslist welke partij gelijk heeft. De meeste energiebedrijven zijn lid van de Geschillencommissie Energie. Bij alle producten op Gaslicht.com is op de detailpagina te zien of een leverancier hierbij aangesloten is. Het kan ook zijn dat uw energiebedrijf een eigen regeling voor geschillen heeft. Het werk wat de Geschillencommissie verricht is niet gratis, u betaalt namelijk klachtengeld. Op de website van de Geschillencommissie leest u hoeveel dat is. U kunt er ook lezen wanneer de Geschillencommissie kan helpen, en hoe u uw meningsverschil kunt aanmelden. Dat kan zowel via dit formulier als per post. (Bron: ACM ConsuWijzer)

Naheffing en verjaringstermijn

Wanneer u een jaarafrekening heeft gekregen kunt u hierna nog een naheffing krijgen. Dit kan gebeuren wanneer de energieleverancier een fout heeft gemaakt met de afrekening. Door een naheffing te sturen kan hij dit herstellen. Wanneer u het niet eens bent met de naheffing kunt u een klacht sturen naar de energieleverancier. Komt u er niet uit? Dan kunt u altijd naar de Geschillencommissie gaan. 
 
Een naheffing moet binnen de verjaringstermijn verstuurd worden. Voor energienota's is de verjaringstermijn 2 jaar. Deze termijn gaat lopen vanaf het moment dat de nota betaald had moeten zijn. Is de verjaringstermijn voorbij, dan hoeft u de naheffing niet te betalen. De rekening is dan ‘verjaard’. Let op, er zit nog wel een klein addertje onder het gras. stuurt de energieleverancier u een brief waarin hij u herinnert aan de energienota? Dan gaat de verjaringstermijn opnieuw in op het moment dat u de herinnering krijgt. Dit wordt ook wel het 'stuiten van de verjaring' genoemd. (Bron: ConsuWijzer)

Als u niet tevreden bent met uw energieleverancier kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om over te stappen op een energieleverancier die de zaken beter voor elkaar heeft. Lees dan eerst de beoordelingen van bezoekers over de energieleveranciers. En vergeet natuurlijk niet om ook de prijzen van energie te vergelijken.

Lees meer: Voorschotrekening - Eindafrekening - Opbouw energienota

Geactualiseerd: donderdag 16 juni 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie