Overstappen van energieleverancier

Met gratis overstapservice

Wilt u van energie overstappen? Dan bent u bij Gaslicht.com aan het juiste adres! Energieleveranciers zetten regelmatig exclusieve acties in op deze vergelijkingssite. Bij Gaslicht vindt u exclusieve actietarieven en kortingen.

Haal uw verbruik op

Identificeer uzelf bij uw netbeheerder door veilig en vertrouwd in te loggen met iDIN om uw energiegegevens op te halen.

Met iDIN kunt u met dezelfde gegevens inloggen als bij uw bank.

Nadat u uzelf geïdentificeerd hebt, keert u automatisch terug naar Gaslicht.com met het jaarverbruik van uw adres ingevuld in de vergelijker.

Vergelijk het volledige energieaanbod

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
Acties gelden soms alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen kunnen we het aanbod op uw situatie aanpassen.

Identificeer uzelf bij uw netbeheerder door veilig en vertrouwd in te loggen met iDIN om uw energiegegevens op te halen.

Met iDIN kunt u met dezelfde gegevens inloggen als bij uw bank.
Stroomafname op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
kWh
kWh
Normaaltarief
Doordeweeks overdag
Stroomafname op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
kWh
Daltarief
's Avonds, 's nachts en in het weekend
Stroomafname op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
Teruglevering op jaarbasis

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
kWh
kWh
Normaaltarief
Doordeweeks overdag
Teruglevering op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
kWh
Daltarief
's Avonds, 's nachts en in het weekend
Teruglevering op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
Gasverbruik op jaarbasis

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
Heeft u wel een gasaansluiting, maar gebruikt u geen gas? Vul dan 1 m³ in

Stroomaansluiting

Mogelijk heeft u een andere stroomaansluiting dan de meeste woningen.
Dat is vaak het geval als u een hoog stroomverbruik heeft door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een warmtepomp, laadpaal, zwembad of een zeer groot aantal zonnepanelen.

De meeste woningen hebben een standaard aansluiting: t/m 1x 35 A of 3x 25 A.
Aantal personen
Eenpersoonshuishouden
Tweepersoonshuishouden
Klein gezin
3 personen (inclusief kinderen)
Gemiddeld gezin
4 personen (inclusief kinderen)
Groot gezin
5 personen (inclusief kinderen)
Aantal zonnepanelen
0 zonnepanelen
Heeft u zonnepanelen?
Wij nemen terugleverkosten altijd mee in de vergelijking.
Terugleverkosten betaalt u als u zelf elektriciteit opwekt en deze (deels) teruglevert aan het net. De terugleverkosten worden in rekening gebracht om de kosten te dekken die uw energieleverancier maakt omdat u elektriciteit invoedt op het net. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van de door u aan het net teruggeleverde kWh's en de berekenwijze van de leverancier.

Overstappen van energieleverancier

Wilt u van energie overstappen? Dan bent u bij Gaslicht.com aan het juiste adres! Energieleveranciers zetten regelmatig exclusieve acties in op deze vergelijkingssite. Bij Gaslicht vindt u exclusieve actietarieven en kortingen.

Heeft u een vraag over energie?

Mogelijk vindt u het antwoord bij de veelgestelde vragen.
Of neem gerust contact op met de experts van Gaslicht.com.
Gaslicht.com Bencom specialisten

Top 5 best beoordeeld De leveranciersscore betreft de beoordeling van energieleveranciers, resulterend in een rapportcijfer van 1 tot 10. De score komt voor een derde tot stand door de beoordeling van overstappers via Gaslicht.com. Daarnaast wordt een derde van het cijfer bepaald op basis van door ons vastgestelde leverancierscriteria en een derde van het cijfer is op basis van het gemiddelde cijfer voor het pakketaanbod aan de hand van pakketcriteria.

"Hele fijne site waar ik al jaren gebruik van maak. Zo bespaar ik elke keer een hoop geld!"
Website van het Jaar
9,4
38806 overstappers beoordeelden ons
Lees alle beoordelingen

Energie goed geregeld met Gaslicht.com

Snel en gemakkelijk energiecontracten vergelijken? Sinds 2003 vergelijkt Gaslicht.com energiecontracten en helpt u bij uw overstap. Op Gaslicht.com vindt u eenvoudig een energiecontract dat bij u past.
Lees meer over ons Meer over Ben Woldring
Bekend van o.a.
Nos
Telegraaf
Kassa
RTL nieuws
AD
NRC

Veelgestelde vragen

over overstappen

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

Wanneer u zich voor een nieuw energiecontract heeft aangemeld, ontvangt u een bevestigingsmail. Nadat u het contract van uw nieuwe leverancier heeft ontvangen heeft u 14 dagen bedenktijd. Daarna regelt uw nieuwe energieleverancier de opzegging bij uw huidige leverancier. Hier hoeft u niets voor te doen. De levering van stroom en gas gaat gewoon door. De laatste incasso van uw oude leverancier en de eerste incasso van uw nieuwe leverancier kunnen elkaar soms kruisen. Het is belangrijk dat u deze incasso’s niet terugboekt. Dit wordt namelijk verrekend.

Kan ik ook overstappen wanneer mijn contract nog loopt?

U kunt ook overstappen naar een goedkopere energieleverancier wanneer uw contract nog loopt. Vaak moet u dan een opzegvergoeding betalen. Ook moet u rekening houden met een opzegtermijn. Of het verstandig is het contract bij uw huidige leverancier te verbreken, is onder meer afhankelijk van het tarief dat u op dit moment betaalt. Wilt u weten of u moet betalen? Kijk in uw energiecontract of in de algemene voorwaarden van uw energieleverancier.

Wie regelt het opzeggen van het energiecontract wanneer ik overstap?

U hoeft niet zelf op te zeggen als u overstapt. Uw nieuwe energieleverancier regelt uw opzegging. Uw oude energieleverancier maakt dan een eindafrekening. Heeft u nog een lopend contract? Let wel op dat u de einddatum van uw contract doorgeeft bij de overstap. Alleen op deze manier weet uw nieuwe energieleverancier wanneer uw nieuwe contract kan starten.

Overstappen energieleverancier in 3 stappen:

Overstappen van energieleverancier in 2023

stap-1.png

 • Vul uw postcode in en de hoeveelheid stroom en/of gas die u per jaar verbruikt.
 • Uw jaarverbruik vindt u terug op de jaarafrekening van uw huidige energieleverancier.
 • Weet u uw jaarverbruik niet? Kies dan het gemiddelde energieverbruik.
 • Vink aan indien u een slimme meter heeft en vink aan indien u zelf stroom opwekt.
 • Klik op 'Bekijk alle energieprijzen'.
stap-2.png

 • De Energievergelijker berekent voor u de goedkoopste energieleverancier.
 • De aanbieder met de goedkoopste energietarieven staat bovenaan.
 • Met de filters kunt u specifieke voorkeuren aangeven zoals vaste tarieven, duurzaamheid en looptijd. 
 • Bij elk contract vindt u de prijsdetails, pakketvoorwaarden, leverancierswaardering en klantervaringen. 
stap-3.png

 • Klik op 'Aanmelden' als u een weloverwogen keuze gemaakt heeft.
 • Vul het formulier in, dan wordt uw energie overstap vlekkeloos geregeld.
 • U ontvangt direct een e-mailbevestiging van Gaslicht.com. 
 • U heeft 14 kalenderdagen bedenktijd na ontvangst contract leverancier. 
 • Afhankelijk van uw huidige contract is de overstap binnen 6 weken gerealiseerd.

Waar moet u rekening mee houden als u gaat overstappen?

Uw energiecontract

Wilt u overstappen van energie? Uw nieuwe leverancier regelt dat uw huidige energiecontract wordt opgezegd en het nieuwe contract wordt afgesloten. En dat zonder een moment zonder energie te zitten.  

Opzegvergoeding

Als u het contract bij uw huidige leverancier opzegt vóórdat het contract is afgelopen, moet u mogelijk een opzegvergoeding betalen. Bij een contract voor bepaalde tijd kunt u zonder opzegvergoeding overstappen als uw huidige contract afloopt binnen 14 dagen. Dat geldt voor een vast contract dat voor 1 juni 2023 is afgesloten. Let op: vanaf 1 juni 2023 zijn de regels over de opzegvergoeding veranderd. De vergoeding is gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit. Als u uiterlijk 31 mei bent overstapt naar een nieuw contract gelden de oude regels nog, ook als het contract pas na 1 juni ingaat. Bij een variabel contract kunt u zonder opzegvergoeding overstappen wanneer u wilt. U heeft wel een opzegtermijn van 30 dagen.  

Juiste overstapmoment

Let er bij het overstappen op dat u de juiste einddatum van uw huidige contract doorgeeft aan uw nieuwe leverancier. Door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen energieleveranciers uw gegevens niet meer uitwisselen en zult u dus zelf de juiste datum moeten doorgeven. De nieuwe energieleverancier zegt uw huidige contract op bij de oude leverancier, op de door u aangegeven datum. Als u een verkeerde datum doorgeeft, riskeert u een opzegvergoeding te moeten betalen als u op deze datum uw contract nog niet op kon zeggen. Controleer het juiste overstapmoment in onze tool

Wettelijke bedenktijd

U heeft 14 kalenderdagen bedenktijd voor het afsluiten van een energiecontract. Tijdens deze 14 dagen is het mogelijk zonder opgaaf van reden van het nieuwe contract af te komen. Uw bedenktijd eindigt op de 14e dag, ’s avonds om 12 uur. Valt de 14e dag in het weekend of op een feestdag? Dan eindigt uw bedenktijd op de eerstvolgende werkdag om 12 uur ‘s avonds.

Zeker weten of u probleemloos kunt overstappen op energie van een andere energieleverancier? Bel 0342-411350 voor gratis advies. Wij kijken graag voor u naar uw huidige contract, nemen het aanbod van verschillende energieleveranciers met u door en helpen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Of ga eerst zelf uw energiecontract vergelijken.

Profiteer van de beste deal

Op Gaslicht.com vindt u de goedkoopste energiecontracten van Nederland. Naast de exclusieve kortingen op uw totale jaarkosten, wordt er bijvoobeeld een eenmalige korting uitgekeerd die kan oplopen tot enkele honderden euro's. Nog een reden voor energievergelijken en overstappen!

Altijd 14 dagen bedenktijd!

U heeft gekozen voor een nieuw energiecontract, maar twijfelt toch nog of dit de beste keuze is geweest? U heeft 14 kalenderdagen bedenktijd om het energiecontract kosteloos te annuleren. Dit is de wettelijke bedenktijd.

Onafhankelijk vergelijken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt strenger toezicht op energieleveranciers om consumenten te beschermen. Op Gaslicht.com hebben wij deze informatie zo inzichtelijk mogelijk gemaakt: energieprijzen vergelijken is daardoor een fluitje van een cent!