Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Wat is de hoogte van mijn opzegvergoeding?

Bent u nog nooit overgestapt van energieleverancier of veranderd van contract, dan heeft u waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum). U kunt dan overstappen zonder opzegvergoeding. U hoeft zich alleen maar aan te melden bij een andere energieleverancier. Uw nieuwe leverancier regelt de complete overstap en kosteloze opzegging bij uw huidige energieleverancier.

Heeft u een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 5 jaar en zegt u vóór de einddatum op? Dan betaalt u daarvoor een opzegvergoeding. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximale hoogte van de opzegvergoeding vastgesteld. Daar moeten energieleveranciers zich aan houden.

infographic-1.png

U stopt op de datum dat uw energiecontract afloopt

U hoeft dan geen opzegvergoeding te betalen. U moet minimaal 30 dagen voordat het contract afloopt aan uw energieleverancier melden dat u op die datum wilt stoppen. Bij een overstap wordt dit voor u gedaan door uw nieuwe energieleverancier. Om deze reden raden wij dan ook aan om 6 tot 8 weken voor de einddatum van uw contract over te stappen.

U stopt na de einddatum van uw energiecontract

U hoeft dan ook geen opzegvergoeding te betalen. Het contract mag wel stilzwijgend verlengd worden. Maar dat mag alleen als het contract omgezet wordt in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum. En loopt door totdat u het zelf opzegt. Wanneer u overstapt via Gaslicht.com wordt dit automatisch opgezegd door de nieuwe leverancier.

U stopt vóórdat uw energiecontract afloopt

Uw energieleverancier mag u een opzegvergoeding in rekening brengen. Hoeveel dat is, hangt af van het energiecontract dat u heeft en van het moment waarop u stopt. Heeft u een energiecontract voor 1 jaar en zegt u het contract eerder op? Dan kan maximaal 50 euro per product in rekening gebracht worden. Heeft u een energiecontract voor langer dan 1 jaar? Dan kijkt u hoeveel tijd het nog zou duren voordat het contract afloopt als u gewoon was doorgegaan. In bovenstaande tabel ziet u hoeveel u dan maximaal moet betalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze bedragen vastgesteld.

Uw energieleverancier mag u tot 6 weken na de opzegdatum om een opzegvergoeding vragen. Wordt de opzegvergoeding later dan deze 6 weken in rekening gebracht, dan hoeft u deze niet te betalen. Geef dit wel aan het energiebedrijf door. Let op: Het energiebedrijf mag de opzegvergoeding voor gas én voor elektriciteit vragen. Als u met allebei stopt, betaalt u dus maximaal het dubbele bedrag. Daarnaast kan een eventuele welkomstpremie, korting of boetevergoeding worden teruggevorderd of niet worden uitgekeerd.

Moet ik dubbel betalen als ik voortijdig opzeg en overstap?

Nee, toen de energiemarkt geliberaliseerd is in 2004 hebben energieleveranciers de Vereniging Contract Controle Protocol (CCP) opgericht. Dit is gedaan om er voor te zorgen dat het afsluiten van onbedoelde energiecontracten en het plegen van contractbreuk zo veel mogelijk wordt voorkomen. In 2009 zijn de activiteiten overgedragen aan Energie Data Services Nederland (EDSN) en in 2013 is CCP gewijzigd in Contract Einde Register (CER). 

Te vroeg overgenomen door de nieuwe energieleverancier?

Heeft u een overstapdatum afgesproken en neemt uw nieuwe energieleverancier u te vroeg over? Dan mag uw energieleverancier u géén opzegvergoeding in rekening brengen. Uw actiekorting of welkomstpremie mag evenmin komen te vervallen. U kunt uw energieleverancier er op aanspreken en aangeven dat u schade heeft door de eerdere overstapdatum.

Hoe weet ik nou of het verstandig is om tussentijds op te zeggen?

Het heeft alleen zin om tussentijds op te zeggen als het prijsvoordeel bij een overstap groter is dan de opzegvergoeding die u moet betalen aan uw huidige energieleverancier. Ga ook na of u uw eventuele welkomstpremie van uw oude leverancier misloopt bij een voortijdige wisseling. Dit is best lastig uit te rekenen. Mocht u hier hulp bij willen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met ons via 0342-411350. Op werkdagen van 8:30 tot 22:00 en in het weekend van 9:00-17:00 uur. 

Voorbeelden van opzegvergoedingen bij energie

U wilt nu stoppen met uw energiecontract voor gas én voor elektriciteit. Het duurt nog 14 maanden voordat uw contract zou aflopen. Dat is minder dan 1,5 jaar. Uw energiebedrijf mag u nu maximaal 2 keer € 50 vragen. Dus in totaal betaalt u niet meer dan € 100 voor de opzegvergoeding aan uw energiebedrijf. Bij een aanmeldpremie hoger dan € 100 én een (actie)tarief per kWh en m3 lager dan uw huidige is het heel slim om tussentijds op te zeggen!

U wilt stoppen met uw 3-jarig energiecontract. Het duurt nog meer dan 2,5 jaar voordat uw contract zou aflopen. Uw energiebedrijf mag u nu maximaal 2 keer € 125 vragen. Dus in totaal betaalt u niet meer dan € 250 voor de opzegvergoeding aan uw energiebedrijf. Vergelijk uw jaarkosten met de TOP 5 op Gaslicht.com. Is het verschil meer dan € 250 -en die kans is groot!- dan is het heel slim om tussentijds op te zeggen! Na een jaar zult u zich opnieuw moeten oriënteren.

U bent vorig jaar ingegaan op een telefonische aanbieding voor een 3-jarig contract voor gas en stroom, maar u wilt er weer vanaf. Het duurt nog 2 jaar voordat uw contract zou aflopen. Uw energiebedrijf mag u nu maximaal € 150 vragen. Vergelijk uw jaarkosten met de TOP 5 goedkoopste energiepakketten op Gaslicht.com. Is het verschil meer dan € 150 -en die kans is groot!- dan is het heel slim om tussentijds op te zeggen!

Een 3-jarig contract afkopen en overstappen?

Of het slim is uw contract af te kopen, is afhankelijk van een aantal factoren. Welk tarief betaalt u nu, hoe hoog is de opzegvergoeding en weegt dat op tegen de nieuwe aanbieding? Moet u de eventuele cashback (welkomstpremie) terugbetalen als u opzegt?

Tijdig op de hoogte gebracht worden van het aflopen van uw contract?

Maak dan gebruik van de Contractwekker van Gaslicht.com. Deze Contract herinneringservice helpt u gratis met herinneren, overstappen en... kosten besparen!


Direct naar:


Gepubliceerd: vrijdag 10 juni 2016
Geactualiseerd: donderdag 4 februari 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie