De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energieprijzen en vaste of variabele energietarieven

Bij een energiecontract kunt u kiezen tussen vaste en variabele energietarieven. Wat is het verschil en wat is de beste keuze? 

Verschil tussen vaste en variabele energietarieven
Energieprijzen en vaste of variabele energietarieven

Bij vaste energietarieven staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van uw contract. Dit geldt alleen voor de kosten die naar uw energieleverancier gaan, dus het leveringstarief voor gas en stroom en het vastrecht, de zogenaamde de vaste leveringskosten.

Bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Het is moeilijk te voorspellen of deze hoger of lager zullen worden. Ga voor uzelf na of u de 'zekerheid van een vaste prijs' wilt. Als de variabele energietarieven dalen, lijkt het gunstig om hiervoor te kiezen. Toch is een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven meestal gunstiger. Energie vergelijken doet u hier.

Welke kosten zijn vast en welke variabel?

Het verschil tussen vast en variabel zit alleen in de leveringskosten van stroom en gas. De andere kosten – zoals overheidsheffingen, Opslag Duurzame Energie en Klimaattransitie(ODE) en netbeheerskosten – zijn hetzelfde voor vaste en variabele prijscontracten. Deze kosten betaalt u weliswaar aan uw leverancier, maar gaan uiteindelijk naar de overheid en uw netbeheerder.

Voor- en nadelen vaste en variabele energietarieven

De voordelen van vaste energietarieven zijn dat u een tijdlang geen omkijken heeft naar uw energiecontract; u weet waar u aan toe bent. U heeft een gegarandeerde energieprijs. De nadelen van vaste energietarieven: geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen. De voordelen van variabele energietarieven zijn dat u profiteert van de geldende energieprijzen. De nadelen zijn dat u slechts een tijdje weet wat u voor de levering betaalt en dat uw tarief elk moment kan veranderen.

Hoe vaak wijzigen variabele leveringstarieven?

In de regel wijzigen leveranciers hun variabele leveringstarieven ieder halfjaar: op 1 januari en 1 juli. Sinds 2014 is er een energieleverancier die kwartaaltarieven hanteert. De andere energiekosten – die naar de overheid en netbeheerder gaan – kunnen per 1 januari worden gewijzigd. Is uw vaste prijscontract afgelopen? Dan verandert uw vaste leveringstarief in een -doorgaans veel hoger- variabel leveringstarief.

Prijswijzigingen houden meestal verband met de veranderingen in de olieprijs. De prijs voor gas is namelijk gekoppeld aan de olieprijs. Dit betekent dat als de olieprijs stijgt, de gasprijs ook stijgt. En elektriciteit wordt vaak gemaakt uit gas. Hierdoor wordt elektriciteit ook duurder als de olie duurder wordt.

Gelden vaste tarieven alleen voor de leveringskosten?

Ja, als u een contract met vaste tarieven afsluit, hebben deze vaste tarieven alleen betrekking op de leveringstarieven. De andere tarieven zoals de netwerkkosten en de belastingen kunt u niet vastzetten.

Wijzigingen variabele leveringstarieven 'tijdig' laten weten

Als u een contract bent aangegaan voor de levering van energie tegen een vaste prijs, dan kan deze prijs in principe tussentijds niet verhoogd worden. Energieleveranciers zijn sinds 1 januari 2015 verplicht om u tijdig, expliciet en persoonlijk te laten weten dat de energietarieven gewijzigd worden. Een verwijzing naar de website is niet langer voldoende. Bovendien moet u in de algemene voorwaarden kunnen terugvinden hoe er wordt omgegaan met prijswijzigingen: er moet vermeld worden dat er prijsverhogingen kunnen plaatsvinden, met welke reden dit gebeurt en welke rechten u heeft als dit gebeurt.

Wat is 'tijdig'?

U moet een redelijke tijd vooraf ingelicht worden over een tariefwijziging en uw opzeggingsrecht. Maar wat is een redelijke tijd? In tegenstelling tot de telecommarkt wordt geen expliciete termijn genoemd. Als een aanbieder van telefonie, internet of televisie de prijzen of de algemene voorwaarden verandert, is hij wettelijk verplicht u daarvan een maand van te voren op de hoogte te stellen. Is de wijziging in uw nadeel? Bijvoorbeeld omdat de prijs omhoog gaat of omdat er televisiezenders verdwijnen? Dan mag u het abonnement zonder verdere kosten opzeggen.

Hoe gaat het in de energiemarkt? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) sluit aan bij de opzegtermijn die een consument heeft. Aangezien de opzegperiode 30 dagen is, houdt de toezichthouder deze termijn ook aan voor het doorgeven van prijswijzigingen van variabele energietarieven. Wilt u het verhoogde tarief niet betalen, dan heeft u genoeg tijd om eventueel over te stappen. Concreet: uiterlijk 1 juni en 1 december moet uw energieleverancier u inlichten over de prijswijzigingen van variabele leveringstarieven per 1 juli en 1 januari.

Wat is voordeliger: vast of variabel?

Over het algemeen is het voordeliger om een vast energiecontract te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten. Daarnaast geeft een vast contract zekerheid, omdat de leveringstarieven gedurende de looptijd van het contract vaststaan.

Sommige aanbieders bieden alleen de zekerheid van een vaste stroomprijs, terwijl de gasprijs variabel is. Aangezien voor de energierekening de gasprijs veel zwaarder meetelt dan de stroomprijs, is het zaak hier goed naar te kijken. Let er dus goed op of het een 'vaste prijs contract' is voor stroom én gas!

U kunt dit in de vergelijking terugvinden onder de kolom 'Tarief'. Door op de kolomnaam te klikken, kunt u de sortering aanpassen, waardoor u in één oogopslag ziet of het een vaste of variabele prijs contract is. U kunt daardoor ook heel gemakkelijk de tarieven van dezelfde contractsoorten met elkaar vergelijken. Dus 'vast met vast' en 'variabel met variabel'! U kunt de resultaten ook vooraf filteren op vast en/of variabel.

Vaste en variabele energietarieven vergelijken

Bij de berekening voor uw jaarverbruik kunt u filteren op tariefsoort. Standaard wordt op energieprijs gesorteerd d.w.z. de goedkoopste energiepakketten komen bovenaan, contracten met vaste en variabele tarieven door elkaar. Bij de berekening voor uw jaarverbruik kunt u filteren op tariefsoort. Door alleen 'vast' aan te vinken, wordt de berekening uitgevoerd op die met vaste prijzen. Door alleen 'variabel' aan te vinken, wordt de berekening uitgevoerd op die met variabele energieprijzen.

Waarom energietarieven blijven vergelijken?

Vaak denken mensen wanneer ze een mooi actiecontract met vaste energietarieven afsluiten, dat ze daarna goed zitten. Dat is waar, maar alleen voor de looptijd van het contract. Als uw energiecontract afloopt – zoals eerder genoemd – gaat uw contract over in een variabel contract en dat wilt u eigenlijk liever niet. Het variabele tarief gaat dus automatisch in als u geen nieuw contract afsluit en doorgaat met energie afnemen bij uw huidige energieleverancier. Daarom is het belangrijk om tijdig weer te kijken naar een nieuw energiecontract. We raden u aan om ongeveer 6 tot 8 weken voor afloop van het contract over te stappen.

Grote prijsverschillen tussen vast en variabel

Als u vindt dat u te veel betaalt dan kunt u overstappen naar een andere energieleverancier. Ook kunt u kiezen voor een vaste prijs wanneer u meer zekerheid wilt over de prijs die u betaalt voor uw energie.
Bijna de helft van de consumenten (45%) heeft in 2020 een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. In 2015 was dat nog 58 procent. Zij zijn daarmee het duurste uit en kunnen gemiddeld bijna 500 euro besparen door via Gaslicht.com over te stappen op een jaarcontract met vaste prijzen (peildatum juni 2020).

Type-energiecontracten1-1-2016.jpg

Bron: Trendrapportage Autoriteit Consument & Markt 2015

looptijd-energiecontracten-2020-energiemonitor.PNG

Bron: Energiemonitor 2020 Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Volgens de ACM kan een consument die van het zogenaamde 'slaperstarief' overstapt naar naar een contract voor 1 jaar tegen een vast tarief zelfs € 660 besparen (2020).

prijsverschillen-energie-energiemonitor-2020.PNG

Op ieder moment overstappen van energieleverancier

Elke overeenkomst voor de levering van elektriciteit of gas kan met inachtneming van een termijn van dertig dagen worden opgezegd. Heeft u een energiecontract afgesloten voor bepaalde duur (bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 5 jaar) en wilt u tussentijds overstappen, dan bent u mogelijk een opzegvergoeding verschuldigd aan uw leverancier. Dit moet dan wel zijn opgenomen in de overeenkomst of de algemene voorwaarden. De maximale hoogte van deze opzegvergoeding is door de ACM vastgesteld. 

Hulp nodig bij overstappen? Bel 0342-411350

Geactualiseerd: 29-12-2020


Gepubliceerd: vrijdag 3 september 2010
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie