De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Gasprijs in 2022: wat moet ik betalen voor een kuub gas?

De gasprijs was nog nooit zo hoog als afgelopen winter. Dat heeft verschillende oorzaken. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor u als consument? Wat kost een kuub gas? En heeft het zin om over te stappen om zo uw energierekening omlaag te krijgen? De markt stond een beetje stil, maar verschillende energieleveranciers boden weer goede contracten aan. Totdat Rusland Oekraïne binnenviel... Ondanks dat u geen invloed heeft op de gasprijs kunt u toch maandelijks minder betalen aan energie.

Gasprijs in 2022

Hoogte van de gasprijs 

Niet alleen de gasprijs is hoger dan ooit te voren, energie in het algemeen is veel duurder geworden. Dat merken we bijvoorbeeld aan de benzinepomp en sinds afgelopen najaar zien we het ook op onze energierekening. De stijging van deze prijzen, waaronder de gasprijs, heeft verschillende oorzaken. 

De coronacrisis 

De hoogte van de gasprijs en de coronacrisis hebben zeker met elkaar te maken. In de eerste maanden van de crisis lag de economie behoorlijk stil, was er op grote schaal minder vraag naar gas en waren de gasprijzen daardoor historisch laag. Afgelopen zomer trok de economie echter weer aan en herstelde sneller van de coronacrisis dan verwacht. De vraag naar gas en andere vormen van energie groeide enorm. En daarmee steeg ook de gasprijs en andere energieprijzen.  

De vraag naar gas vanuit Azië 

We zien overal ter wereld dat landen hun CO2-doelen willen behalen. Hier in Europa, maar ook in Azië. Dit betekent dat landen zo veel mogelijk af willen van het opwekken van energie met fossiele brandstoffen. De meeste landen hebben echter nog niet genoeg groene alternatieven, zoals zonnepanelen en windmolens, om helemaal zonder bijvoorbeeld kerncentrales of kolencentrales te kunnen. En dat geldt met name voor Azië waar nog veel energie uit kolencentrales komt. Van alle fossiele brandstoffen is gas het minst vervuilend. Veel landen die toch hun CO2-doelen willen halen, maar niet genoeg duurzame energiebronnen hebben, grijpen nu massaal naar gas als alternatief. Hierdoor is de vraag naar gas vanuit bijvoorbeeld Azië de afgelopen tijd explosief gestegen. En deze bijzonder grote vraag drijft de gasprijs op.  

Gasvoorraad van Nederland  

Vorig jaar was de stand van de Nederlandse gasvoorraad historisch laag. En dat zorgde voor paniek. De gaskranen in Groningen waren grotendeels dichtgedraaid en het Russische Gazprom, waarmee Nederland contracten heeft, leverde geen extra gas. Dankzij een milde winter en de aankoop van vloeibaar gas (LNG) uit de Verenigde Staten zijn we de winter relatief goed doorgekomen. Maar omdat LNG duur is en de vraag naar gas groot blijft, is de gasprijs nog steeds torenhoog.  Ook nu het lente is en het stookseizoen voorbij, betekent het nog niet dat we uit de gasproblemen zijn. In april wordt doorgaans begonnen met het vullen van ondergrondse opslagen, zodat die vanaf oktober een deel van het gas kunnen leveren voor het volgende stookseizoen. Maar de voorraden staan er halverwege april nog niet goed bij (ca. 23% gevuld) en het is de vraag of de gasopslagen over een halfjaar wel tot het randje gevuld zullen zijn. "Het zou verstandig zijn als Nederland alsnog een manier vond om de gasopslagen tot het randje te vullen", zegt energie-expert Martien Visser tegen NU.nl. 

Onrust in en rond Rusland 

Nederland koopt zijn gas vooral uit Noorwegen en Rusland. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet ook de gasprijs weer stijgen. Door deze oorlog is de energiemarkt voor consumenten tijdelijk opnieuw bijna geheel opgedroogd. Energieleveranciers zijn zo onzeker over de situatie dat ze liever even helemaal geen nieuwe klanten binnenhalen.

Directeur Ben Woldring van Gaslicht.com legt in februari uit: ‘Wij raden alle consumenten aan om net als eind vorig jaar nu maar even de kat uit de boom te kijken. Begin vorige week zijn er via Gaslicht.com nog een groot aantal jaarcontracten afgesloten en functioneerde de overstapmarkt weer als vanouds. Maar inmiddels, 28 februari, is het aanbod opnieuw verschrompeld tot vooral variabele contracten voor consumenten en slechts één aanbieder voor kleinzakelijke afnemers.' Dat is Nieuwestroom, waar klanten een zeer flexibel tarief krijgen dat op dagbasis meebeweegt met de dagprijs op de Europese gasbeurs.

In april is een nieuwe energieleverancier onder de naam Mega op de Nederlandse markt gekomen met een scherp aanbod voor groene stroom en gas. Via onze vergelijker kunt u zich voor het modelcontract van Mega aanmelden. Daarnaast biedt Budget Energie een contract met een scherpe gasprijs, waarvan de tarieven maandelijks wijzigen.

Gasprijs per m³ 

De prijs van een kuub gas steeg afgelopen najaar ineens tot recordhoogtes. Een kuub gas steeg in oktober tot wel € 1,80. Eind december, begin januari, piekte gas naar de hoogste prijs ooit: ruim € 2,30 per kuub. In februari is de gasprijs iets gedaald en was u bij de goedkoopste energieleveranciers ongeveer € 1,80 per m³ kwijt, nog steeds een verdriedubbeling in vergelijking met vorig jaar. Eind februari bereikte de gasprijs opnieuw een ongehoorde recordhoogte: € 3,15 per kuub!  Half april is de prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs, die maatgevend is voor Europese prijzen, met bijna 15 procent gedaald tot zo'n 90 euro per megawattuur. Daardoor is de Europese gasprijs bijna even hoog als op 23 februari, de dag voor de Russische invasie van Oekraïne. Toch is er nog maar één energieleverancier die 'slechts' € 1,77  vraagt voor een kuub gas, terwijl drie grootste energieleveranciers  meer dan € 2 per kuub vragen. Bij het modelcontract van Essent, de grootste van de drie, kost gas zelfs € 3,09 per m³ (peildatum 22-4-2022).

Hoeveel kuub gas u verbruikt, is afhankelijk van bijvoorbeeld uw gezinsgrootte, type woning en de weersomstandigheden. Voor een gemiddeld huishouden gaan wij uit van 1500 m³ gasverbruik per jaar. 

Bron: Gaslicht.com

Gasprijs: belastingen en heffingen  

Wie op zijn energierekening kijkt, ziet al snel dat de ‘kale’ prijzen voor gas en stroom slechts een klein deel zijn van de rekening. De overige kosten staan los van de energieprijzen of uw verbruik. Zo staan er nog netbeheerderskosten op. Dit zijn de kosten die de netbeheerder bijvoorbeeld maakt voor het in stand houden van uw aansluiting, het transport van gas en elektriciteit en voor het beheer van uw energiemeter. Daarnaast staan er nog belastingen, ook wel overheidsheffingen genoemd, op uw energierekening. Op netbeheerderskosten en vaste kostenposten kunt u helaas niet besparen, maar wel op stroom en gas. Bijvoorbeeld door minder te verbruiken, maar ook door te kiezen voor scherpe tarieven. Door minder te verbruiken bespaart u niet alleen op de stroom- of gasprijs, maar ook op de belasting per kilowattuur of kuub. 

Gasprijs: kiezen voor variabel of vast?  

De prijzen van gas en stroom variëren, het hele jaar door. Energieleveranciers passen hun tarieven meestal aan het begin van het jaar en halverwege het jaar aan. Heeft u een energiecontract met variabele tarieven, dan wijzigen uw tarieven dus mee tijdens uw contractperiode. Dat is niet het geval als u kiest voor een energiecontract met vaste tarieven. Dan liggen de tarieven vast voor de contractduur die u heeft gekozen, meestal één, drie of vijf jaar. Of vaste of variabele energietarieven  het beste bij u passen, hangt af van uw situatie. Betaalt u nu variabele tarieven, dan kan het voordeliger uitpakken om over te stappen op een contract met vaste tarieven. Zo gaat u niet meer betalen als de gasprijs ineens toch stijgt. Heeft u een vast contract afgesloten in de periode dat de energietarieven nog laag waren, dan is het niet aan te raden om dit contract open te breken. 

Altijd op de hoogte blijven?

Laat uw e-mailadres achter, dan zorgen wij ervoor dat u op de hoogte blijft van relevante ontwikkelingen binnen de energiemarkt
Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA

Blijft de gasprijs zo hoog? 

‘We zien dat de gasprijs nu behoorlijk stabiel is’, vertelde Woldring begin dit jaar. Door de oorlog is de situatie op de energiemarkt  sinds 24 februari echter totaal veranderd. De dagprijs op de Europese gasbeurs begon 28 februari op 125 euro per megawattuur gas, om vervolgens te dalen tot iets boven de 100 euro. Nog altijd een derde duurder dan een week eerder. Energiebedrijven adverteren niet meer, maar zijn volgens de wet wel verplicht om altijd een standaard variabel contract aan te bieden. De prijzen voor zulke modelcontracten zijn nu opnieuw extreem hoog. Zo hanteerde Vattenfall  voor het modelcontract een tarief dat ongeveer vier keer zo hoog was als in dezelfde periode vorig jaar.

Het is niet zozeer de hoge gasprijs die aanbieders vooralsnog kopschuw maakt, maar vooral de totale onzekerheid, zegt Ben Woldring. ‘Ze lopen het risico dat ze met consumenten een prijs afspreken terwijl de prijs op de groothandelsmarkt vervolgens weer snel gestegen kan zijn. Dan lijden ze verlies.’ Verwacht wordt dat het aanbod weer zal  toenemen als de hevige schommelingen van de prijzen weer iets zijn verdwenen. Leveranciers zoeken naar oplossingen om snel weer met een aanbod terug te keren.

20 minuten douchen kost ee kuub gas

Ook de stroomprijzen zijn hoog

Het overgrote deel van alle Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract voor stroom en gas. Ook de stroomprijzen zijn sinds de herfst van 2021 door het dak gegaan. Dit komt onder meer omdat het schaarse en dure aardgas als energiebron wordt gebruikt in Nederlandse elektriciteitscentrales. De verwachting is dat de stroomprijzen ook in 2022 hoog blijven.

Overstappen  

Jaarcontracten met vaste tarieven voor gas en stroom worden halverwege april helaas nog niet aangeboden. U kunt op dit moment  wel klant worden bij enkele energieleveranciers. Zij bieden variabele energiecontracten aan, waarbij het tarief  meeschommelt met de prijzen in de markt. Loopt uw contract binnenkort af of is het onlangs afgelopen?  Bij het goedkoopste contract dat u op dit moment kunt afsluiten, is de gasprijs € 1,77 euro per m³. Vergelijk die prijs met het tarief dat u op dit moment betaalt of  aangeboden krijgt, en u kunt zelf goed beoordelen of nu overstappen wel of niet verstandig is. 

Hulp nodig bij het vergelijken van tarieven en het verkrijgen van de beste deal voor u? Voor vragen zijn onze energie-experts dagelijks bereikbaar via 0342 - 411 350. Zij staan klaar voor u op maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 22:00 uur en op zaterdag en zondag van 9:00 tot 17:00 uur. Uiteraard kunt u ook uw vragen mailen naar info@gaslicht.com of appen naar 06 - 444 09 555. 
 


Geactualiseerd: dinsdag 10 mei 2022

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie