Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gasprijs vandaag: wat moet ik betalen per m3 gas?

Wat kost een kuub gas en wat doet het weer met de gasprijs? De gasprijs zakte verder in februari, maar steeg weer in maart en april. De gasmarkt blijft grillig. In dit artikel houden wij u wekelijks op de hoogte van de gasprijs en de gebeurtenissen die deze beïnvloeden.

gasprijs

Gasprijs per m³: wat kost een kuub gas?

Het tarief van een kuub gas varieerde in 2023 tussen de € 0,85 en € 4, afhankelijk van uw contract. Dit is de marktprijs of het variabel leveringstarief. Begin 2024 varieert de gasprijs van € 1,14 tot € 1,33 per kuub. Daarvan is 71 cent per m³ gas voor energiebelasting (incl. btw). Dat betekent dat het aandeel belastingen groter is dan het leveringstarief zelf, het zogeheten kale leveringstarief. De ODE is in 2023 onderdeel van de energiebelasting geworden.

Gasprijs per m³ in 2024                                                                                                                                                                                                    jan  febr  mrt  april mei

Laagste variabele gasprijs

€ 1,06 € 1,06 € 1,08 € 1,08 € 1,10
Hoogste variabele gasprijs € 1,50 € 1,50 € 1,50 € 1,51 € 1,51
Laagste vaste gasprijs 1 jaar € 1,14 € 1,14 € 1,14 € 1,17 € 1,17
Hoogste vaste gasprijs 1 jaar € 1,30


In februari zien we prijzen van € 1,06 tot € 1,51 per kuub. Vergeleken met een jaar geleden een halvering van de energieprijzen. In de laatste week van februari zien we weer een stijging van 9% om in maart weer te dalen. De laagste gasprijs voor een jaarcontract zien we op 18 maart bij Powerpeers: € 1,14 per kuub. Een paar dagen later loopt die prijs alweer op naar € 1,18. Kortom, de gasmarkt blijft grillig. Eind maart varieert de gasprijs van € 1,05 tot € 1,51. De laagste prijs voor een jaarcontract zien we op 29 maart bij Greenchoice: € 1,12 per kuub. Ook in de eerste week van april blijft Greenchoice koploper met die prijs. Het duurst is nog steeds DELTA met € 1,51 per kuub. Half april is Frank Energie het goedkoopst met variabel: € 1,08 per kuub. Het goedkoopste aanbod voor een vast tarief heeft Oxxio: € 1,18 per kuub. Het duurst voor variabel zijn Greenchoice en Delta: € 1,35 en € 1,36 per m³.  Eind april is Frank Energie nog steeds het voordeligst voor variabel met € 1,08 en biedt United Consumers het laagste tarief voor een vast contract: € 1,17 per kuub. Delta is met € 1,51 het duurst met variabel. In de eerste 2 weken van mei is Frank Energie nog steeds het voordeligst, nu met € 1,10 per kuub. Eneco duikt daar nog een cent onder met € 1,09 voor het Modelcontract. Dat is bijzonder, want normaalgesproken hebben modelcontracten de hoogste tarieven. Op 17 mei zien we het laagste gastarief voor een jaarcontract bij Greenchoice: € 1,16 per kuub. De hoogste vaste gasprijs voert Vrijopnaam: €1,30. Voor een gemiddeld verbruik van 1500 m³ maar liesft een verschil van € 210 op jaarbasis!

Op uw jaarafrekening in 2024 zult u mogelijk ook nog de gasprijs van uw contract in 2023 zien, toen het prijsplafond van kracht was. 

Energieprijzen schieten omhoog en omlaag

Door de plotselinge winterkou schoot de gasprijs eind eerste week januari omhoog. De vraagprijs bij de grootste energieleveranciers lag op 8 januari al ruim 10 procent hoger dan een paar dagen daarvoor. Voor een variabel contract  moeten consumenten rond de € 1,50 per kuub gas betalen. Wie zijn gasprijs voor een jaar vastzette, betaalde bij de goedkoopste leverancier € 1,26 per kuub. Voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 1500 m³ scheelt dat honderden euro's!

Net als op het weer is er geen peil te trekken op de gasprijs, want halverwege januari zien we de groothandelsprijs onder de 30 euro per MWh zakken. De goedkoopste leverancier vraagt dan € 1,20 per kuub voor een 1-jarig energieontract. In de vierde week van januari wordt de gasprijs al tegen een prijs van 26,60 €/MWh verhandeld. De goedkoopste leverancier vraagt € 1,18 per kuub voor een 1-jarig energieontract. Bij de duurste betaalt u € 1,51 per kuub. Voor een gemiddeld huishouden (1500 m3) een verschil van maar liefst € 645 op jaarbasis! 

Zal de daling van de gasprijs doorzetten? Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) laat op 26 januari weten dat het Europese gasverbruik dit jaar voor het eerst weer stijgt na twee jaar van daling. Dat betekent dat de zorgen over blijvend hoge prijzen voor gas voorlopig aanhouden. De productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) valt namelijk tegen, waardoor er minder aanbod is om aan de groeiende vraag te voldoen. Volgens een Amerikaanse topeconoom blijven de gasprijzen waarschijnlijk nog jaren relatief hoog als gevolg van de energiecrisis.

Begin februari waarschuwt Essent dat er de komende 10 jaar grote verschillen tussen energierekeningen zullen zijn. Vooral voor huishoudens met een cv-ketel worden de energiekosten hoger. De energieleverancier roept de regering daarom op om de gasbelasting te verlagen.

Half februari zijn de prijzen op de energiemarkt weer verder gedaald. Dit is onder andere het gevolg van het zachte weer voor de tijd van het jaar en het ruime aanbod van gas. Op 23 februari daalde de gasprijs tot onder de 23 euro per megawattuur op de Amsterdamse gasbeurs. Dat werd voor het laatst aangetikt begin mei 2021, lang voor de Russische invasie in Oekraïne. Analisten vragen zich af of we de bodem hebben bereikt. Die vraag komt steeds terug bij het verder zakken van de TTF-prijs. De laatste week van februari steeg de gasprijs echter weer fors (+9%). In maart zien we de gasprijs op de beurs opnieuw stijgen en dalen. Aangezien het stookseizoen ten einde loopt, verwachten analisten geen torenhoge prijzen meer op korte termijn. Toch stegen de Europese gasprijzen in de tweede week van april. De belangrijkste reden was de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten. Op de gasbeurs in Amsterdam steeg de prijs op 16 april met bijna 3 procent tot 32 euro per megawattuur. Dat was het hoogste niveau sinds januari.  Begin mei zien we nog steeds prijzen boven de 30 euro op de groothandelsbeurs. Dat komt door een beperkt aanbod en relatief hoge vraag, in combinatie met gestegen prijzen voor CO2-emissierechten.

Hoe verliepen de gasprijzen in 2023?

Januari: op 18 januari zakte Budget Energie als eerste met het gastarief onder het prijsplafond: € 1,39 per kuub.
 
Februari: op 10 februari zagen we Mega als eerste leverancier met een vast jaarcontract en een korting terugkomen. Voor gas betaalt u een jaar lang € 1,82 per kuub. Bleef u in 2023 onder het verbruiksplafond, dan betaalt u niet meer dan € 1,45 per kuub. Is een vast energiecontract slim of juist niet? Lees wat Ben Woldring en andere experts daarover zeggen.

Maart-april-mei: we zagen gestaag meer leveranciers met lagere vaste tarieven terugkomen. Voorbeelden zijn OxxioPure EnergieUnited Consumers, Coolblue, Greenchoice en Eneco. Consumenten die een nieuw vast jaarcontract afsloten betalen tussen de € 1,28 en € 1,48  voor een kuub gas (peildatum 26-5-'23).

Juni: er kwamen weer meer vaste contracten terug. Dat kwam doordat de nieuwe regels voor het opzeggen van vaste contracten voor levering van gas en/of stroom  op 1 juni 2023 zijn ingegaan. Er waren ook weer meer leveranciers die vaste contracten met een langere looptijd aanboden. Consumenten die een nieuw vast jaarcontract afsloten via Gaslicht.com betalen tussen de € 1,21 (Mega) en € 1,39 (Innova) voor een kuub gas. Saillant detail: Eneco vroeg € 1,23 voor een vast jaarcontract, terwijl variabel € 1,83 kostte. Greenchoice bood een 2-jarig energiecontract met een gasprijs van € 1,31 per kuub. Eneco bood ook een 3-jarig contract met een zeer scherpe prijs, evenals Oxxio en Engie.

Juli: er was al keuze uit 30 (!) energiecontracten met zowel variabele als vaste tarieven. Op eentje na allemaal onder het prijsplafond, waarbij sommige leveranciers ook nog eens hoge kortingen gaven bij aanmelding via Gaslicht.com. 

Augustus: begin deze maand stonden er 33 vaste en variabele energiecontracten in onze vergelijker. Ze boden allemaal tarieven onder het prijsplafond. Mega was met € 1,04 per kuub het goedkoopst voor variabel. Greenchoice bood het goedkoopste vaste contract van een jaar voor gas: € 1,24 per kuub. Innova had het goedkoopste 3-jarige vaste contract: € 1,29 per kuub (peildatum 11-08-'23). Halverwege augustus schoten de prijzen alweer omhoog en zat Engie als eerste leverancier boven het prijsplafond. 

September: er waren op Gaslicht.com maar liefst 26 vaste contracten met prijzen onder het prijsplafond beschikbaar. Vattenfall bood met € 1,21 de laagste prijs voor een kuub gas. Op 6 oktober vroeg Vattenfall € 1,19 voor een kuub gas en was daarmee het voordeligst voor 1 jaar vast. Dat betekende dat variabele contracten niet langer goedkoper waren dan vaste contracten.

Oktober: vanaf begin van de maand was een 1-jarig vast contract weer het goedkoopste energiecontract op Gaslicht.com.

November: we zagen gastarieven variëren van € 1,26 tot alweer € 1,41 per kuub. Wie zijn energieprijs begin oktober voor een jaar heeft vastgezet, is spekkoper! 

December: ondanks de lagere temperaturen daalde de gasprijs. De prijzen op de gasmarkt lagen onder het niveau van voor de oorlog tussen Israël en Hamas. De termijnprijzen van gas voor levering in 2024 waren lager dan 40 €/MWh. Het is voor het eerst sinds september 2021 dat dit het geval was. Volgens energie-experts werd de daling van de prijzen met name veroorzaakt door een blijvend goed aanbod en een beperkte vraag.

Rijksoverheid: Stand van zaken gasmarkt

Vanaf juli 2022 tot eind 2023 maakte het kabinet de situatie op de gasmarkt wekelijks bekend. Hieronder een update gasleveringszekerheid van 29 december 2023. Meer gegevens over de leveringszekerheid gas zijn te vinden op de site van Gasunie Transport Services.

vulling-gasopslagen-rijksoverheid-29-12-2023.png
 

Gasprijs
variabel contract
1 febr '23 1 april 1 mei 1 juni 1 juli 1 aug 1 sept 1 okt 1 nov 1 dec 1 jan '24  1 febr  1 mrt 1 april 1 mei
vattenfall-compact.svg € 3,22 € 1,83 € 1,33 € 1,33 € 1,33 € 1,33 € 1,33 € 1,30 € 1,30 € 1,30 € 1,41 € 1,50 € 1,50 € 1,50 € 1,50
essent.svg € 2,93 € 1,82 € 1,82 € 1,82 € 1,42 € 1,42 € 1,42 € 1,33 € 1,33 € 1,33 € 1,33 € 1,45 € 1,45 € 1,32 € 1,33
eneco.svg € 3,06 € 1,83 € 1,83* € 1,83* € 1,50* €  1,50* € 1,50* € 1,50* € 1,50* € 1,50* € 1,50* € 1,51* € 1,51* € 1,09* € 1,09*

* modelcontract

Waardoor werd de gasprijs hoog? 

Niet alleen de gasprijs is  hoog, energie in het algemeen is veel duurder geworden. We merken het bijvoorbeeld aan de benzinepomp en zien het ook op onze energierekening. De stijging van deze prijzen, waaronder de gasprijs, heeft verschillende oorzaken: 

  • De vraag naar gas vanuit Azië 

We zien overal ter wereld dat landen hun CO2-doelen willen behalen. Hier in Europa, maar ook in Azië. Dit betekent dat landen zo veel mogelijk af willen van het opwekken van energie met fossiele brandstoffen. De meeste landen hebben echter nog niet genoeg groene alternatieven, zoals zonnepanelen, windmolens en kerncentrales om helemaal zonder bijvoorbeeld kolencentrales te kunnen. En dat geldt met name voor Azië waar nog veel energie uit kolencentrales komt. Van alle fossiele brandstoffen is gas het minst vervuilend. Veel landen die toch hun CO2-doelen willen halen, maar niet genoeg duurzame energiebronnen hebben, grijpen massaal naar gas als alternatief. Hierdoor is de vraag naar gas vanuit bijvoorbeeld Azië de afgelopen tijd explosief gestegen. En deze bijzonder grote vraag drijft de gasprijs op.  

  • Gasvoorraad van Nederland

In 2021 was de stand van de Nederlandse gasvoorraad historisch laag. En dat zorgde voor paniek. De gaskranen in Groningen waren grotendeels dichtgedraaid en het Russische Gazprom, waarmee Nederland contracten heeft, leverde geen extra gas. Dankzij een milde winter en de aankoop van vloeibaar gas (LNG) uit de Verenigde Staten zijn we de winter relatief goed doorgekomen. 

In onderstaande barometer ziet u wat de actuele (%) gasvoorraad is in Nederland. In januari 2024 is een flinke hap uit onze gasopslagen genomen. Maar met 68% vulgraad zitten we er nog warmpjes bij in vergelijking met het niveau in 2022. Onze beloning is een veel lagere gasprijs, die was op 26 januari 2022 bijna 4x zo hoog als nu, aldus energie expert Martien Visser.

Martien Visser op X: "Gelukkig dalen de gasprijzen. Bent u daardoor, net als voor de oorlog, lekker in slaap gesust?" Hij verwijst naar de recente vermaning van Gasunie Transport Services aan de overheid. Daaruit blijkt dat er de komende twee gasjaren nog een tekort aan capaciteit kan ontstaan. Voor 2024 gaat GTS uit van een tekort van ongeveer 10 GW, tijdens periodes met een grote (piek)vraag. Daarnaast wordt gewaarschuwd dat het de komende jaren – na koude winters – moeilijk zal zijn om de gasvoorraden in de bergingen gedurende de zomer weer voldoende op peil te krijgen. Nederland voldoet niet aan de EU leveringszekerheidsnorm, terwijl ons land veel afhankelijker is van aardgas (ca. 40% marktaandeel) dan de rest van Europa (ca. 20%).
In de 2e week van mei werd 280 miljoen m³aardgas geïnjecteerd in de NL gasopslagen. Volgens Martien Visser lopen we bijna 1 miljard m³ achter op vorig jaar qua vulgraad; en ook de rest van de EU. Hij roept op er een tandje bij te doen! 'Goed gevulde opslagen maken onze energievoorziening minder kwetsbaar en hebben een dempend effect op gas- en stroomprijzen. Prima dus dat het nieuwe kabinet veel aandacht geeft aan energiezekerheid' is zijn reactie op X op 17 mei.

vulgraadgasopslagen9-5-24.png

'Blijvend schommelende gasprijzen'

 Waakzaamheid blijft geboden, zo stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Sinds de energiecrisis is de situatie op de gasmarkt nog steeds gespannen en reageert de markt sterk op mondiale ontwikkelingen die raken aan het evenwicht op de gasmarkt. 'De verbeterde vooruitzichten op de gasmarkt zijn een positieve indicatie, maar geven geen garantie tegen toekomstige prijsschommelingen'. Dit jaar stijgt het Europese gasverbruik voor het eerst weer na twee jaar van daling. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) betekent dat dat de zorgen over blijvend hoge prijzen voor gas voorlopig aanhouden.

De EU gaat na het aflopen van de huidige contracten stoppen met gasinvoer via pijpleidingen. Eind dit jaar loopt het contract af. Volgens energieanalist Jilles van den Beukel zorgt voor een opwaartse druk op de prijs. "De gaslevering in 2025 zal daarom zo'n 20 procent duurder zijn dan gaslevering nu."

  • Waar wordt ons gas opgeslagen?

Ons land heeft drie grote ondergrondse gasopslagen: bij Norg in Drenthe, Grijpskerk in Groningen en Bergermeer in Noord-Holland. Gasopslag Bergermeer bij Alkmaar is de grootste vrij toegankelijke gasopslag van West-Europa. Het vullen hiervan is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op komende winter.

Het aanvullen van de gasvoorraden in Grijpskerk en Norg heeft de overheid zelf in de hand, bij Bergermeer moeten commerciële partijen dat doen. De gasprijs was  echter zo hoog, dat het voor bedrijven te riskant was om veel gas in te slaan. Daarom kwam het kabinet met een subsidieregeling. Ruim een kwart van de gasopslag Bergermeer werd gevuld door bedrijven die daarvoor subsidie ontvingen.                                                                                                                                                                                                    

 

  • Onrust in en rond Rusland  

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne deed ook de gasprijs stijgen. Energieleveranciers werden zo onzeker over de situatie dat ze liever even helemaal geen nieuwe klanten binnenhaalden.

Hoeveel kuub gas u verbruikt, is afhankelijk van bijvoorbeeld uw gezinsgrootte, type woning en de weersomstandigheden. In onderstaande grafiek is te zien dat vaste tarieven vanaf januari tot  juni 2022 weer gunstiger waren dan variabele tarieven (in het tweede halfjaar van 2022 werden er geen vaste contracten meer aangeboden). We kijken daarbij naar het gemiddelde van de grote 3: Essent, Vattenfall en Eneco. Voor een gemiddeld huishouden gaan wij uit van 1500 m³ gasverbruik per jaar. 

Hoe is de gasprijs opgebouwd?

De gasprijs bestaat uit verschillende onderdelen:
1. De gasprijs per m³
U betaalt per kubieke meter, ook wel kuub of m³ genoemd. Dat zijn uw variabele leveringskosten. Verbruikt u meer, dan moet u ook meer betalen.
2. Vaste leveringskosten
Verder betaalt u vaste leveringskosten, ongeacht hoeveel gas u gebruikt. Dit zijn een soort administratiekosten, vroeger vastrecht genoemd. Die kosten verschillen per leverancier.
3. Overheidsheffingen en btw
De overheid bepaalt de overheidsheffingen en btw. Ook deze kosten staan op uw energierekening:
- Energiebelasting, dat is een belastingmaatregel die stimuleert om zuiniger en efficiënter met energie te zijn. U betaalt energiebelasting voor elke kubieke meter (m³) gas.
- Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). Dat is een bijdrage per kuub gas die wordt geïnvesteerd in duurzame energie. De ODE is in 2023 onderdeel van de energiebelasting geworden.
- Btw. U betaalt btw op de energiebelasting én ook voor het gas zelf. De btw voor energieproducten is 21%, maar is van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 verlaagd naar 9%. In 2023 gaat de btw weer naar 21%.
4. Netbeheerkosten
De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen naar uw meterkast. Ook de huur van uw meter zit in die prijs. De regioafhankelijke netbeheerkosten worden jaarlijks door de netbeheerder in de betreffende regio bepaald en blijven ongewijzigd bij de overstap naar een andere leverancier. Op de netbeheerkosten kan niet bespaard worden, maar wel op stroom en gas. Bijvoorbeeld door minder te verbruiken, maar ook door te kiezen voor scherpe tarieven. Door minder te verbruiken bespaart u niet alleen op de stroom- of gasprijs, maar ook op de belasting per kilowattuur of kuub. 

Gasprijs: kiezen voor variabel of vast?  

De prijzen van gas en stroom variëren, het hele jaar door. Energieleveranciers passen hun tarieven meestal aan het begin van het jaar en halverwege het jaar aan. Heeft u een energiecontract met variabele tarieven, dan wijzigen uw tarieven dus mee tijdens uw contractperiode. De laatste tijd zien we dat veel energieleveranciers hun tarieven niet alleen aanpassen op 1 januari en 1 juli, maar steeds vaker tussentijds. Dat is niet het geval als u kiest voor een energiecontract met vaste tarieven. Dan liggen de tarieven vast voor de contractduur die u heeft gekozen, meestal één, twee, drie of vijf jaar. Of vaste of variabele energietarieven  het beste bij u passen, hangt af van uw situatie. Betaalt u nu variabele tarieven, dan kan het voordeliger uitpakken om over te stappen op een contract met vaste tarieven. Zo gaat u niet meer betalen als de gasprijs ineens toch stijgt. 

Altijd op de hoogte blijven?

Laat uw e-mailadres achter, dan zorgen wij ervoor dat u op de hoogte blijft van relevante ontwikkelingen binnen de energiemarkt
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

20-minuten-douchen-1-kuub-gas.png

Overstappen  

Loopt uw contract binnenkort af of is het onlangs afgelopen? Kijk in uw contract welke prijs u per kubieke meter gas betaalt. Vergelijk die prijs met het tarief dat u op dit moment betaalt of  aangeboden krijgt, en u kunt zelf goed beoordelen of overstappen wel of niet verstandig is. 

Hulp nodig bij het vergelijken van tarieven en het verkrijgen van de beste deal voor u? Voor vragen zijn onze energie-experts dagelijks bereikbaar via 0342 - 411 350. Zij staan klaar voor u op maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 20:00 uur en op zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur. Uiteraard kunt u ook uw vragen mailen naar info@gaslicht.com of appen naar 06 - 444 09 555. 

Geactualiseerd: vrijdag 17 mei 2024

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.