De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Overstappen energiecontract - Wat is het juiste overstapmoment?

Loopt uw energiecontract binnenkort af, dan loont energietarieven vergelijken zeer de moeite. U bespaart het meeste geld door elk jaar gebruik te maken van een overstapkorting via Gaslicht.com. Bij het wisselen van energieleverancier is het wel belangrijk om op het juiste moment over te stappen. Maar wat is het juiste moment?

Nog nooit overgestapt?

Bent u nog nooit naar een andere energieleverancier overgestapt, dan is de kans groot dat u op dit moment een contract voor onbepaalde tijd heeft. U kunt dan op ieder moment overstappen, waarbij uw nieuwe energieleverancier automatisch uw oude contract opzegt en rekening houdt met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Stapt u over via Gaslicht.com, dan regelen de energieleveranciers onderling dat alles soepel verloopt.

Kunt u al overstappen?

Check het nu en vul de einddatum van uw huidige contract in (dd-mm-jjjj)
Acties gelden soms alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen kunnen we het aanbod op uw situatie aanpassen.
Leverancier
Maximum switchtermijn
(overnametermijn)
365 dagen maximum switchtermijn
240 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
120 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
88 dagen maximum switchtermijn
88 dagen maximum switchtermijn
75 dagen maximum switchtermijn
75 dagen maximum switchtermijn
60 dagen maximum switchtermijn

Al vaker overgestapt?

De meeste energiecontracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. We raden u aan om ongeveer 6 tot 8 weken voor afloop van het contract over te stappen, waarbij de nieuwe leverancier automatisch uw oude contract opzegt. Als u vervolgens overstapt via Gaslicht.com houdt de nieuwe leverancier rekening met de exacte einddatum van uw contract zodat u nooit te vroeg overstapt. Is uw huidige contract reeds verlopen, dan krijgt u automatisch een onbepaalde tijd contract en kunt u op ieder moment overstappen. Uw nieuwe leverancier zegt uw oude leverancier op en houdt rekening met een opzegtermijn van 30 dagen.

Energiecontract voortijdig verbreken

U kunt er ook voor kiezen om uw vaste contract voortijdig te verbreken. Bijvoorbeeld omdat u een betere aanbieding ziet. Houd dan wel rekening met het volgende:

  1. uw huidige energieleverancier kan u een opzegvergoeding in rekening brengen.
  2. u loopt uw eventuele welkomstpremie (bonus, korting) mis.

Zo spoedig mogelijk overstappen

Energieleveranciers houden dus rekening met de einddatum van uw contract zodat u nooit te vroeg overstapt. Tenzij de einddatum te ver in de toekomst ligt. In dat geval zegt de nieuwe energieleverancier uw huidige contract op en neemt u direct over. Maar wat is ‘te ver’ in de toekomst? De zogeheten switchtermijn (overnametermijn) is heel verschillend en varieert van 60 dagen tot 8 maanden. In onderstaande tabel staat precies hoe lang de nieuwe leverancier wil wachten met het starten van uw nieuwe contract.

Ingangsdatum zo spoedig mogelijk
ingangsdatum-energiecontract.PNG

Op het aanmeldformulier staat bij levering: Ingangsdatum is zo spoedig mogelijk. Bij het i-tje wordt uitgelegd hoe lang de nieuwe leverancier wil wachten met het starten van het nieuwe contract. Klik op het voorbeeld voor een vergroting. 

ingangsdatum-zsm.jpg    

Gewenste ingangsdatum

Bij o.a. BudgetEnergie en ENGIE kunt u op het Gaslicht.com aanmeldingsformulier de gewenste ingangsdatum aangeven. Daardoor heeft u het zélf in de hand om het juiste overstapmoment te kiezen. Let wel goed op de einddatum van uw huidige energiecontract! Anders moet u een opzegvergoeding betalen aan uw huidige energieleverancier en loopt u een eventuele welkomstpremie (korting, cashback) mis.

Voorbeeld juiste overstapmoment

U heeft nu een jaarcontract bij ENGIE dat eindigt op 30 juni. U wilt overstappen naar Energiedirect.nl en meldt zich n.a.v. ons herinneringsmailtje aan via het overstapformulier op 10 april. Uw resterende looptijd is langer dan 75 dagen en Energiedirect.nl neemt u dus direct over. Hierdoor bent u ENGIE een overstapvergoeding schuldig, omdat u het contract voortijdig verbreekt. Daarnaast loopt u kans uw eventuele welkomstpremie van ENGIE te missen. In dit voorbeeld ligt het juiste overstapmoment tussen 16 april en 15 mei.

Overstappen in de zomer of winter?

Uw maandbedrag (ook wel voorschot of termijnbedrag genoemd) is afgestemd op uw energieverbruik in het hele jaar. Daardoor betaalt u het hele jaar door hetzelfde maandbedrag. Doordat u in de zomer veel minder energie verbruikt dan in de koude wintermaanden, betaalt u verhoudingsgewijs te veel in de zomer en te weinig in de winter.

Heeft u in het najaar of het begin van de winter uw jaarafrekening ontvangen en stapt u over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Heeft u voor de zomer uw jaarafrekening ontvangen en stapt u over na de goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat u juist geld terug krijgt van uw oude energieleverancier. Per saldo maakt het echter niets uit. Uiteindelijk betaalt u voor de energie die u verbruikt in een jaar. Stapt u elk jaar aan het einde van uw contract over dan heeft u hier geen last van. 

Overstapmoment en zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Houd dan ook goed in de gaten op welk moment u overstapt. In de zomermaanden wekt u waarschijnlijk meer energie op dan u verbruikt. Is dit het geval en ligt de startdatum van uw energiecontract vlak voor de zomer? Dan is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen. Dit komt omdat u op dat moment waarschijnlijk meer heeft opgewekt dan verbruikt. Voor de teruggeleverde stroom krijgt u maar een lage vergoeding. Wacht daarom liever met overstappen totdat er maar een heel klein verschil is tussen uw verbruik en opwekking.

Het is ook belangrijk dat u de jaarafrekening goed controleert. Veel energieleveranciers informeren consumenten met zonnepanelen namelijk onvoldoende over saldering en teruglevertarieven, zo blijkt uit onderzoek van toezichthouder ACM. Heeft u hulp nodig? Gaslicht.com geeft graag onafhankelijk en persoonlijk advies aan de hand van uw jaarafrekening (+ afrekening opgewekte stroom) als u er zelf niet uitkomt met onze Energievergelijker. In dat geval analyseert de RekeningScan uw jaarafrekening en zoekt het beste energiecontract voor uw situatie. Upload uw jaarafrekening zodat we uw verbruik kunnen meenemen en vergelijken. Het advies ontvangt u binnen twee werkdagen per e-mail.

ContractWekker: gratis herinneringsservice

Herinnerd worden aan de afloopdatum van uw contract, zodat u op het juiste moment overstapt? Vul dan de ContractWekker in!

Lees meer: overstappen naar een andere energieleverancier

Gepubliceerd: 16-04-2013
Geactualiseerd: 27-01-2020

Navigatie