Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wanneer kan ik overstappen van energiecontract? Gebruik onze handige tool

Loopt uw energiecontract binnenkort af, dan loont energietarieven vergelijken zeer de moeite. Bij het wisselen van energieleverancier is het wel belangrijk om op het juiste moment over te stappen. Maar wat is het juiste moment?

Nog nooit overgestapt of een variabel contract?

Bent u nog nooit naar een andere energieleverancier overgestapt, dan is de kans groot dat u op dit moment een contract voor onbepaalde tijd heeft. U kunt dan op ieder moment overstappen, waarbij uw nieuwe energieleverancier automatisch uw oude contract opzegt en rekening houdt met de bedenktermijn van 14 dagen en een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Dit geldt ook als u van uw energieleverancier een 'verplicht' variabel contract heeft gekregen.   

Kan ik al overstappen?

Check het nu en vul de einddatum van uw huidige contract in (dd-mm-jjjj)
Acties gelden soms alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen kunnen we het aanbod op uw situatie aanpassen.
Leverancier
Maximum switchtermijn
(overnametermijn)
365 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
88 dagen maximum switchtermijn
88 dagen maximum switchtermijn
75 dagen maximum switchtermijn
60 dagen maximum switchtermijn
34 dagen maximum switchtermijn

Wat is switchtermijn of overnametermijn?

De switchtermijn of overnametermijn is de periode waarin uw nieuwe energieleverancier wacht met het overzetten naar uw nieuwe energiecontract. Hierdoor kunt u al voordat uw huidige contract eindigt profiteren van eventuele kortingen en acties bij uw nieuwe energieleverancier. Zoals u kunt zien zit er veel verschil in het maximum aantal dagen dat de nieuwe leverancier rekening houdt met het huidige energiecontract. Des te langer de switchtermijn, des te eerder kunt u probleemloos overstappen zonder de gevolgen van een eventuele opzegvergoeding.

Al vaker overgestapt?

In 2022 geeft bijna 9 op de 10 consumenten aan in totaal één keer of vaker te zijn overgestapt. De meeste overstappers kiezen voor een energiecontract voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. We raden u aan om ongeveer 6 tot 8 weken vóór afloop van het contract over te stappen, waarbij de nieuwe leverancier automatisch uw oude contract opzegt. Energieleveranciers mogen de einddatum van uw huidige energiecontract niet meer met elkaar delen. Het is dus belangrijk dat u de exacte einddatum van uw huidige contract bij een overstap opgeeft, zodat u nooit te vroeg overstapt. Aan het eind van een vast contract krijgt u automatisch een contract voor onbepaalde tijd en kunt u op ieder moment overstappen. Uw nieuwe leverancier zegt uw oude leverancier op en houdt rekening met de bedenktermijn van 14 dagen en een maximale opzegtermijn van 30 dagen. 

Energiecontract voortijdig verbreken

U kunt er ook voor kiezen om uw vaste contract voortijdig (te vroeg) te verbreken. Bijvoorbeeld omdat u een betere aanbieding ziet. Houd dan wel rekening met het volgende:

  1. uw huidige energieleverancier brengt u een opzegvergoeding in rekening.
  2. u loopt uw eventuele korting of cashback mis.
  3. uw overstap duurt dan ongeveer 4 weken.

Soms is het betalen van de opzegvergoeding voordeliger dan niet overstappen. Dit is alleen het geval als u lagere tarieven gaat betalen of een hoge korting krijgt aangeboden.

Let op! De opzegvergoeding is sinds 1 juni 2023 gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit. 

Soepel overstappen

Energieleveranciers houden niet langer automatisch rekening met de einddatum van uw contract. Het is daarom belangrijk om de juiste einddatum van uw huidige energiecontract op te geven. Deze datum kunt u eenvoudig invullen op het aanmeldformulier. Het opgeven van een verkeerde einddatum kan er toe leiden dat u een opzegvergoeding aan uw huidige energieleverancier moet betalen en dat u een eventuele korting of cashback misloopt. Hoe ver van te voren kunt u zich 'veilig' aanmelden? De zogeheten switchtermijn (overnametermijn) verschilt per leverancier en varieert van 60 dagen tot 12 maanden. 

Bekijk bovenstaande tabel om te zien hoe ver van tevoren u zich kunt aanmelden voor een veilige en soepele overstap naar uw nieuwe energieleverancier. 

Overstappen in de zomer of winter?

Uw termijnbedrag (ook wel voorschot of maandbedrag genoemd) is afgestemd op uw energieverbruik in het hele jaar. Daardoor betaalt u het hele jaar door hetzelfde termijnbedrag. Doordat u in de zomer veel minder energie verbruikt dan in de koude wintermaanden, betaalt u verhoudingsgewijs te veel in de zomer en te weinig in de winter.

Heeft u in het najaar of het begin van de winter uw jaarafrekening ontvangen en stapt u over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Heeft u voor de zomer uw jaarafrekening ontvangen en stapt u over na de goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat u juist geld terug krijgt van uw oude energieleverancier. Per saldo maakt het echter niets uit. Uiteindelijk betaalt u voor de energie die u verbruikt in een jaar. Stapt u elk jaar aan het einde van uw contract over dan heeft u hier geen last van. 

Overstapmoment en zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Houd dan ook goed in de gaten op welk moment u overstapt. In de zomermaanden wekt u waarschijnlijk meer energie op dan u verbruikt. Is dit het geval en ligt de startdatum van uw energiecontract vlak voor de zomer? Dan is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen. Dit komt omdat u op dat moment waarschijnlijk meer heeft opgewekt dan verbruikt. Voor de teruggeleverde stroom krijgt u maar een lage vergoeding. Wacht daarom liever met overstappen totdat er maar een heel klein verschil is tussen uw verbruik en opwekking.

Zonnepanelen? Jaarafrekening goed controleren!

Het is ook belangrijk dat u de jaarafrekening goed controleert. Veel energieleveranciers informeren consumenten met zonnepanelen namelijk onvoldoende over saldering en teruglevertarieven, zo blijkt uit onderzoek (2015) van toezichthouder ACM. Ook in 2022 hebben consumenten de energierekening niet grondig gecontroleerd. Volgens de Energiemonitor 2022 heeft slechts 36% de jaarnota doorgenomen en gecontroleerd of de bedragen en verbruiken kloppen. Dat is zonde. Heeft u hulp nodig? Gaslicht.com geeft graag onafhankelijk en persoonlijk advies aan de hand van uw jaarafrekening (+ afrekening opgewekte stroom) als u er zelf niet uitkomt met onze Energievergelijker.

In verband met het prijsplafond is het in 2023 nóg belangrijker om uw jaar- of eindafrekening goed te controleren. Salderen in combinatie met het prijsplafond werkt namelijk erg ingewikkeld. Lees meer in onze veelgestelde vragen: Hoe werkt salderen in combinatie met het prijsplafond? 

Geactualiseerd: donderdag 22 juni 2023
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie