Overstappen energiecontract - Wat is het juiste overstapmoment?

Loopt uw energiecontract binnenkort af, dan loont energietarieven vergelijken zeer de moeite. U bespaart het meeste geld door elk jaar gebruik te maken van een overstapkorting via Gaslicht.com. Bij het wisselen van energieleverancier is het wel belangrijk om op het juiste moment over te stappen. Maar wat is het juiste moment?

Nog nooit overgestapt?

Bent u nog nooit naar een andere energieleverancier overgestapt, dan is de kans groot dat u op dit moment een contract voor onbepaalde tijd heeft. U kunt dan op ieder moment overstappen, waarbij uw nieuwe energieleverancier automatisch uw oude contract opzegt en rekening houdt met een opzegtermijn van één maand. Stapt u via Gaslicht.com over, dan regelen de energieleveranciers onderling dat alles soepel verloopt.

Al vaker overgestapt?

De meeste energiecontracten worden afgesloten voor een bepaalde duur, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. We raden u aan om ongeveer 6 weken voor afloop van het contract over te stappen, waarbij de nieuwe leverancier automatisch uw oude contract opzegt. Als u overstapt via Gaslicht.com houdt de nieuwe leverancier rekening met de exacte afloopdatum van uw contract zodat u nooit te vroeg overstapt. Is uw huidige contract reeds verlopen, dan komt u automatisch in een onbepaalde tijd contract en kunt u op ieder moment overstappen. Uw nieuwe leverancier zegt uw oude leverancier op en houdt rekening met een opzegtermijn van 30 dagen.

 Wat gebeurt er als u te vroeg overstapt?

  1. uw huidige energieleverancier kan u een opzegvergoeding in rekening brengen.
  2. u loopt uw eventuele welkomstpremie (bonus, korting) mis.

Overstappen in de zomer of winter?

Uw maandbedrag (ook wel voorschot of termijnbedrag genoemd) is afgestemd op uw energieverbruik in het hele jaar. Daardoor betaalt u het hele jaar door hetzelfde maandbedrag. Doordat u in de zomer veel minder energie verbruikt dan in de koude wintermaanden, betaalt u verhoudingsgewijs te veel in de zomer en in de winter te weinig.

Loopt uw oude contract bijvoorbeeld van oktober t/m september en stapt u over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Stapt u over na de goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat u juist geld terug krijgt van uw oude energieleverancier. Per saldo maakt het echter niets uit. Uiteindelijk betaalt u voor de energie die u verbruikt in een jaar.

Overstapmoment en zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Houd dan ook goed in de gaten op welk moment u overstapt. In de zomermaanden wekt u waarschijnlijk meer energie op dan u verbruikt. Is dit het geval en ligt de startdatum van uw energiecontract vlak voor de zomer? Dan is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen. Dit komt omdat u op dat moment waarschijnlijk meer heeft opgewekt dan verbruikt. Voor de teruggeleverde stroom krijgt u maar een lage vergoeding. Wacht daarom liever met overstappen totdat er maar een heel klein verschil is tussen uw verbruik en opwekking.

Nog beter is het om eerst uw jaarafrekening af te wachten. Van sommige  energieleveranciers ontvangt u voor uw teruggeleverde energie een aparte jaarafrekening. Zij kunnen levering en teruglevering nog niet op één jaarafrekening verwerken. Het is ook belangrijk dat u de jaarafrekening(en) goed controleert. Veel energieleveranciers informeren consumenten met een zonnepaneel namelijk onvoldoende over saldering en teruglevertarieven, zo blijkt uit onderzoek van toezichthouder ACM. Heeft u hulp nodig? Gaslicht.com geeft graag onafhankelijk en persoonlijk advies aan de hand van uw jaarafrekening (+ afrekening opgewekte stroom) als u er zelf niet uitkomt met onze Energievergelijker. In dat geval analyseert de RekeningScan uw jaarafrekening en zoekt het beste energiecontract voor uw situatie. Upload uw jaarafrekening zodat we uw verbruik kunnen meenemen en vergelijken. Het advies ontvangt u binnen twee werkdagen per e-mail.

Gewenste ingangsdatum

Bij o.a. BudgetEnergie, ENGIE en EnergieFlex kunt u op het Gaslicht.com aanmeldingsformulier de gewenste ingangsdatum aangeven. Daardoor heeft u het zélf in de hand om het juiste overstapmoment te kiezen. Let wel goed op de afloopdatum van uw huidige energiecontract!

Zo spoedig mogelijk

Bij Energiedirect, EON, Eneco, Essent, Greenchoice, Nuon, Oxxio en Qurrent kunt u geen specifieke ingangsdatum aangeven. Deze leveranciers houden rekening met de afloopdatum van uw contract zodat u nooit te vroeg overstapt. Tenzij de afloopdatum te ver in de toekomst ligt. In dat geval zegt de nieuwe energieleverancier uw huidige contract op en neemt u direct over. Maar wat is ‘te ver’ in de toekomst? Dat is voor iedere aanbieder verschillend, zie daarvoor onderstaande tabel.

Leverancier Ingangsdatum
zelf kiezen
Afloopdatum na: Leverancier
betaalt
opzegvergoeding
BudgetEnergie V  6 maanden: zegt direct op  
Electrabel V  3 maanden: zegt direct op V*
3 maanden: zegt direct op
  75 dagen: zegt direct op  
  V   6 maanden: zegt direct op
e.on   3 maanden: zegt direct op  
Essent 6 maanden: zegt direct op  
Greenchoice 6 maanden: zegt direct op  
Nuon   3 maanden bij overstap naar vast contract,
6 maanden bij overstap naar variabel contract:
zegt direct op
 
oxxio.gif 3 maanden: zegt direct op
3 maanden: neemt contact op
   6 maanden: neemt contact op

* ENGIE vergoedt een evt. boete alleen bij een overstap naar een 3-jarig regulier contract. 
** Alleen bij 3 jaar INZICHT+ en 3 jaar Zonnestroom zal Huismerk een evt. boete vergoeden tot een maximum van 50 euro per product.

Voorbeeld juiste overstapmoment

U heeft nu een jaarcontract bij ENGIE dat eindigt op 30 juni. U wilt overstappen naar Energiedirect.nl en meldt zich n.a.v. ons herinneringsmailtje aan via het overstapformulier op 10 april. Uw resterende looptijd is langer dan 75 dagen en Energiedirect.nl neemt u dus direct over. Hierdoor bent u ENGIE een overstapvergoeding schuldig, omdat u het contract verbreekt. Daarnaast loopt u kans uw eventuele welkomstpremie van ENGIE te missen. In dit voorbeeld ligt het juiste overstapmoment tussen 16 april en 15 mei.

ContractWekker: gratis herinneringsservice

Herinnerd worden aan de afloopdatum van uw contract, zodat u op het juiste moment overstapt? Vul dan de ContractWekker in!

Lees meer: overstappen op een andere energieleverancier

Geactualiseerd: 09-02-2017