De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Consumentenbond kritisch over fusie Nuon en Essent

De voorgenomen fusie van Nuon en Essent heeft mogelijk negatieve gevolgen voor concurrentie op de energiemarkt. Dat bericht de Consumentenbond aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Naast kritische kanttekeningen heeft de bond de Minister van Economische zaken en de vaste kamercommissie voor Economische zaken om bijzondere aandacht gevraagd, omdat deze fusie gevolgen kan hebben voor de regulering van de energienetwerken.

Nuon en Essent zijn naast energieleveranciers ook netbeheerders en dat laatste kan bij een fusie vervelende gevolgen voor consumenten hebben, zo meent de bond. Nederland hanteert op dit moment een systeem voor het inzichtelijk maken van de kosten voor beheer en transport* van het elektriciteits- en gasnetwerk dat gebaseerd is op onderling vergelijken van de verschillende netbeheerders. Op deze manier wordt er inzicht verkregen in de prestaties van de diverse netbeheerders. Door de fusie blijft er echter onvoldoende vergelijkingsmateriaal over, wat tot gevolg kan hebben dat er een heel nieuw systeem ontwikkeld moet worden.

Overigens beconcurreren Nuon en Essent elkaar wel als energieleverancier. Wie de TOP 5 goedkoopste energiepakketten bekijkt, ziet Nuon VastePrijsEnergie voor de leveringsprijs voor een gemiddeld huishouden van € 1020 per jaar op de 6e plaats staan, terwijl het goedkoopste combinatiepakket van Essent met € 1140 tientallen plekken verderop in de ranglijst staat. 

De Consumentenbond heeft de minister gevraagd te garanderen dat de voorgenomen fusie het onafhankelijk netbeheer niet in gevaar brengt. Ook wil de bond dat de minister de consequenties van de fusie voor dit systeem van netwerkbeheer laat onderzoeken. Daarnaast heeft de bond de minister gevraagd of er alternatieven zijn voor de regulering van netwerken en of dat extra kosten met zich mee brengt voor consumenten.

De bond benadrukt dat de voorgenomen fusie een nieuwe impuls geeft aan de noodzakelijkheid van de Splitsingswet, waarbij de productie en verkoop van energie en gas afgesplitst wordt van het beheer van de energienetten. Hierdoor kan er een eerlijkere concurrentie ontstaan tussen leveranciers van elektriciteit en gas.

*transport van stroom/gas

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 2 april 2007
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie