Consumentenbond kritisch over fusie Nuon en Essent
Leestijd: 2 minutenDe voorgenomen fusie van Nuon en Essent heeft mogelijk negatieve gevolgen voor concurrentie op de energiemarkt. Dat bericht de Consumentenbond aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Naast kritische kanttekeningen heeft de bond de Minister van Economische zaken en de vaste kamercommissie voor Economische zaken om bijzondere aandacht gevraagd, omdat deze fusie gevolgen kan hebben voor de regulering van de energienetwerken.
Nuon en Essent zijn naast energieleveranciers ook netbeheerders en dat laatste kan bij een fusie vervelende gevolgen voor consumenten hebben, zo meent de bond. Nederland hanteert op dit moment een systeem voor het inzichtelijk maken van de kosten voor beheer en transport* van het elektriciteits- en gasnetwerk dat gebaseerd is op onderling vergelijken van de verschillende netbeheerders. Op deze manier wordt er inzicht verkregen in de prestaties van de diverse netbeheerders. Door de fusie blijft er echter onvoldoende vergelijkingsmateriaal over, wat tot gevolg kan hebben dat er een heel nieuw systeem ontwikkeld moet worden.
Overigens beconcurreren Nuon en Essent elkaar wel als energieleverancier. Wie de TOP 5 goedkoopste energiepakketten bekijkt, ziet Nuon VastePrijsEnergie voor de leveringsprijs voor een gemiddeld huishouden van € 1020 per jaar op de 6e plaats staan, terwijl het goedkoopste combinatiepakket van Essent met € 1140 tientallen plekken verderop in de ranglijst staat.
De Consumentenbond heeft de minister gevraagd te garanderen dat de voorgenomen fusie het onafhankelijk netbeheer niet in gevaar brengt. Ook wil de bond dat de minister de consequenties van de fusie voor dit systeem van netwerkbeheer laat onderzoeken. Daarnaast heeft de bond de minister gevraagd of er alternatieven zijn voor de regulering van netwerken en of dat extra kosten met zich mee brengt voor consumenten.
De bond benadrukt dat de voorgenomen fusie een nieuwe impuls geeft aan de noodzakelijkheid van de Splitsingswet, waarbij de productie en verkoop van energie en gas afgesplitst wordt van het beheer van de energienetten. Hierdoor kan er een eerlijkere concurrentie ontstaan tussen leveranciers van elektriciteit en gas.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...