EU wil de afhankelijkheid van Russisch gas verminderen
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
De Europeanen moeten efficiënter omgaan met energie. Dat vermindert ook de Europese afhankelijkheid van Russisch gas. Bijna een kwart van al het gas dat de EU consumeert komt uit Rusland. Nederlandse huishoudens en bedrijven zijn echter hoofdzakelijk afhankelijk van het Groningse gas.
Tot 2030 moet in de Europese Unie 30 procent op het energieverbruik worden bespaard, stelde de Europese Commissie in Brussel woensdag 23 juli. Dat kan onder meer door beter geïsoleerde gebouwen en energiezuinigere boilers en huishoudelijke apparaten. Het voorstel van de commissie maakt deel uit van een breder pakket energie- en milieumaatregelen. Zo stelde Brussel begin dit jaar al voor de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met 40 procent terug te dringen.
In maart van dit jaar hebben de regeringsleiders van de 28 lidstaten aan de Europese Commissie op de EU-top in Brussel al gevraagd maatregelen voor te bereiden om de energie-afhankelijkheid terug te dringen.
“We zijn nu nog zeer afhankelijk van anderen, dat onderstreept ook de huidige situatie met Rusland en Oekraïne”, zei premier Rutte tegenover persbureau Novum. Hij verwees hiermee naar het grote aandeel Russisch gas dat de EU verbruikt. Bijna een kwart van al het gas dat de EU consumeert komt uit Rusland.
Oud-topman van Gasunie, George Verberg, gaat nog verder. Hij wil dat de EU over een paar maanden tijdelijk geen gas meer koopt van het Russische gasbedrijf Gazprom, als sanctie tegen Rusland. Hij vindt dat president Poetin internationaal tot de orde moet worden geroepen in verband met zijn steun aan de separatisten in Oost-Oekraïne en zijn gebrek aan medewerking bij de afwikkeling van de aanslag op de MH-17.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Vast contract biedt zekerheid bij einde prijsplafond
7 december 2023 Het prijsplafond verdwijnt per 1 januari. De ACM adviseert om een vast contract af te sluiten, als u...
-
Is uw energiecontract winterklaar?
1 december 2023 Is uw energiecontract winterklaar? Het prijsplafond verdwijnt, de netbeheerkosten stijgen en de ener...
-
Gaslicht.com uitgeroepen tot Website van het Jaar 2023!
23 november 2023
-
Wees stijgende prijzen voor, zet nu uw energietarieven vast
14 november 2023 De energieprijzen kunnen elk moment stijgen. Daarnaast stopt het prijsplafond volgend jaar. Sluit da...
-
Betaal niet te veel voor energie
9 november 2023 De winter komt eraan, internationale spanningen kunnen de tarieven opdrijven en het prijsplafond sto...