Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Hogere kosten voor gas en stroom

Leestijd: 3 minuten

De energienota zal dit jaar zo'n 10% hoger uitvallen. Dit blijkt uit het jaarlijks rapport* met cijfers over energieproductie, transport en verbruik in Nederland van branchevereniging EnergieNed.  

In 2002 betaalde een huishouden met gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik €1300.  Dit jaar zal de nota  ongeveer €1426 bedragen. De grootste kostenposten zijn voor de verwarming van het huis  en warm water. Daaraan is een huishouden dit jaar bijna 900 euro kwijt.

Enkele andere gegevens uit het rapport:

De gehele huishoudelijke markt is goed voor ruim een vijfde deel van  zowel het elektriciteitsverbruik als van het gasverbruik. Het overgrote deel wordt dus opgeslokt door de industrie en midden- en kleinbedrijven. Van het elektriciteitsverbruik is 33% voor rekening van de industrie en 45% voor de zakelijke markt. Bij gas wordt 17% voor elektriciteitsproductie gebruikt en komt 61% voor rekening van de zakelijke markt.

Het gemiddelde huishoudelijke gasverbruik voor het verwarmen van ruimtes - met buitensluiting van temperatuursinvloeden -  is de afgelopen tien jaar terug gelopen. Dat komt volgens EnergieNed door de opkomst van de hoogrendements cv-ketel (HR-ketel) en de betere isolatie van woningen. Inmiddels heeft 36% van de huishoudens een HR-ketel.

Het gasverbruik van een huishouden is sterk afhankelijk van de buitentemperaturen. In een strenge winter verstookt een huishouden honderden kubieke meters meer dan in een zachte winter. Het gemiddeld huishoudelijk gasverbruik is de afgelopen tien jaar gedaald van 2.135 m3 tot 1.815 m3. Het lagere gasverbruik van huishoudens  vorig jaar is  vooral  toe te schrijven aan hogere buitentemperaturen in 2002 gedurende de wintermaanden in vergelijking met 2001. Zowel 2001 als 2002 waren overigens minder koud dan gemiddeld.

Er wordt echter wel meer gas gebruikt voor de verwarming van warm water. Sinds 1988 neemt het gemiddeld elektriciteitsverbruik toe, dit is vooral toe te schrijven aan de opmars van diverse grote huishoudelijke apparaten. Vooral de vaatwasser heeft een grote opmars gemaakt. Nu heeft bijna de helft van de huishoudens een vaatwasser, tien jaar geleden was dat 15%. In dezelfde periode nam het huishoudelijk bezit van de wasdroger toe van 42% naar 60%. In 2002 bedroeg het gemiddeld huishoudelijk elektriciteitsverbruik 3.375 kWh per huishouden, tien jaar geleden was dat nog 3.135 kWh. 

Aangezien de energienota dit jaar dus fors hoger wordt, is het zeker een goede zaak om de stroomprijzen goed te vergelijken en te switchen van aanbieder. Een gemiddeld huishouden kan nog steeds ruim € 70 besparen op de stroomnota! Gaslicht.com heeft het overstappen heel gemakkelijk gemaakt voor consumenten. U hoeft slechts enkele gegevens in te vullen op het online aanmeldformulier en de overstap wordt voor u geregeld.

* de volledige uitgave Energie in Nederland kan worden besteld via energiened.nl.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie