Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stroomprijzen van ons land in TOP 5

De stroomprijzen in Nederland en België zitten in de top vijf van hoogste in de wereld. In Italië is stroom het duurst, gevolgd door Duitsland. Op de derde plaats  staan de Belgische prijzen gevolgd op nummer vier door Denemarken. Nederland staat op de vijfde plaats.

Dit zijn de uitkomsten van een internationaal onderzoek naar de elektriciteitsprijzen door de NUS Consulting Groep. De basis voor het onderzoek zijn de actuele stroomprijzen die de klanten van deze adviesgroep hun klanten in rekening brengen.

De belangrijkste factoren blijven de prijsstijging van brandstoffen voor centrales en de duidelijk gestegen prijzen op de groothandelsmarkt. De verwachting is dat de prijsstijging  nog zal doorzetten. De ‘forward prijzen’ op de groothandelsmarkt wijzen erop dat we een verdere prijsstijging op de leveringsmarkt kunnen verwachten, zegt algemeen manager mr. Allyn Rieke van NUS Benelux in Brussel.

De toegenomen concurrentie en de recente prijsdalingen voor transport, met name in België, zullen de tendens wat vertragen, maar zullen niet in staat zijn om hem te stoppen. Hogere consumentprijzen zullen het gevolg zijn.” In vergelijking tot Italië, hebben de klanten in de Benelux het nog redelijk goed, vindt Rieke. De gemiddelde prijs in Italië bedroeg 13,55 eurocent per kWh, tegen 10,77 cent in België en 10,11 cent in Nederland. Daarentegen zijn de prijzen in Italië het afgelopen jaar gedaald.

De prijzen in Nederland en België zijn in de laatste 12 maanden harder gestegen dan de inflatie. De industriële klanten in Nederland zagen prijsstijgingen van 10% of meer tegemoet, ondanks relatief sterke concurrentie tussen leveranciers. In België ligt de prijs op de groothandelsmarkt met 22% omhoog ten opzichte van een jaar eerder. Rieke: “de aanpassingen in transportprijzen heeft een positief effect op industriële afnemers maar dat kan niet voorkomen dat de daadwerkelijke stroomprijs stijgt en blijft stijgen. Dit heeft ook zijn effect op lopende contracten en de prijzen voor consumenten.”

Het onderzoek van NUS heeft betrekking op prijzen die zakelijke klanten betalen tot 1 april jongstleden. De onderzochte tarieven zijn inclusief kosten voor transport en distributie maar zonder BTW.

bron: energiemanagement.net

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie