De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

VEH: Energielabel moet worden uitgesteld

Leestijd: 3 minuten

Het per 1 januari aanstaande verplichte energielabel voor woningen moet worden uitgesteld. Volgens Vereniging Eigen Huis levert het label op dit moment geen betrouwbaar bewijs van de energieprestatie van een woning.

Daarom raadt de vereniging haar 690.000 leden voorlopig af om een energielabel aan te vragen. Dit schrijft Vereniging Eigen Huis in een brandbrief aan minister Vogelaar. Hoewel het energielabel per 1 januari aanstaande verplicht is, zijn er geen sancties als koper en verkoper het label negeren.

Vereniging Eigen Huis erkent de waarde van een goed energielabel en ondersteunt het streven om woningen energiezuiniger te maken. Een label dat door de overheid aan de burger wordt opgelegd, moet echter aan alle kanten te deugen, zo stelt VEH. De geconstateerde tekortkomingen wegen voor de vereniging zo zwaar, dat zij het label niet kan ondersteunen tot het moment dat de kwaliteit op orde is.

Energielabel deugt nog niet
Vereniging Eigen Huis heeft op drie punten bezwaren tegen de opzet van het energielabel:

Geen eenduidige eisen voor labeladviseurs
Het ontbreekt aan eenduidige opleidingseisen voor labeladviseurs. Een bedrijf dat energielabels verstrekt hoeft slechts één gecertificeerde medewerker te hebben en mag vervolgens een onbeperkt aantal labeladviseurs op pad sturen, zonder dat die daarvoor een examen hebben afgelegd. Een landelijk examen voor gecertificeerde bedrijven en labeladviseurs bestaat zelfs niet. De huiseigenaar heeft onvoldoende zekerheid dat de adviseur die hij inschakelt deskundig is.

Geen goede kwaliteitsborging
De huiseigenaar heeft onvoldoende waarborgen dat de voorgeschreven keuringsmethode vakbekwaam en onafhankelijk wordt gevolgd. Een uniforme kwaliteit van energielabels kan daardoor niet worden gegarandeerd. Daarnaast kunnen fouten in de keuring door de huiseigenaar niet worden ontdekt, omdat hij het opnameformulier niet in handen krijgt. De labeltoekenning blijft daardoor voor consumenten een 'black box'. Verder wordt de kwaliteit van labeladviseurs en gecertificeerde bedrijven alleen incidenteel gecontroleerd. Als na een steekproef blijkt dat verkeerde labels worden afgegeven, is er geen regeling die er voor zorgt dat eerdere klanten alsnog kosteloos een herkeuring kunnen krijgen en een juist label ontvangen.

Geen goede klachtenregeling
Bij onenigheid over de juistheid van een afgegeven energielabel moet de consument gebruik kunnen maken van een deugdelijke en toegankelijke klachtenregeling. In een adequaat klachtenloket is echter niet voorzien en er is geen enkele richtlijn voor een redelijk klachtengeld. Ook de behandelingstermijn van klachten en de gevolgen van een uitspraak zijn niet geregeld. Een vlotte procedure is geboden aangezien de huiseigenaar bezig is met de verkoop van zijn woning. Tenslotte is onduidelijk of en door wie gevolgschade van een verkeerd label wordt vergoed.

Het is volgens Vereniging Eigen Huis onbehoorlijk en onverstandig om nu huiseigenaren te verplichten onder deze omstandigheden het energielabel aan te vragen. "Eerst dienen de tekortkomingen te worden opgelost."

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie