Kwart rekeningen zonnepaneelbezitters deugt niet
door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten
Er zitten nog veel fouten in de jaarafrekening van zonnepaneelbezitters. Dat blijkt uit een steekproef van het Noordhollands Dagblad in samenwerking met Benergy, het bedrijf achter Gaslicht.com. Een kwart van de onderzochte nota's deugde niet.
Het checken van de jaarafrekening van de energieleverancier blijkt altijd verstandig. Dat geldt zeker voor bezitters van zonnepanelen die zelf stroom opwekken. Naar aanleiding van een artikel over 'Stroomnota is hogere wiskunde' in het Noordhollands Dagblad op 6 maart werden 24 energierekeningen van zonnepaneelbezitters toegestuurd en gecontroleerd. Een kwart bevatte fouten. Het dagblad riep de hulp in van Benergy, het bedrijf achter vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl van internetondernemer Ben Woldring. Specialisten van deze vergelijkingssite volgen nauwlettend de ontwikkelingen op het gebied van salderen en terugleveren.
Fouten divers
De fouten in de afrekeningen zijn divers. Het gaat onder meer mis bij zonnepaneelbezitters met een dubbele meter. Bij hen werden verkeerde teruglevertarieven gehanteerd: een overschot aan stroom dat opgewekt was tijdens de piekperiode werd verrekend tegen het daltarief en omgekeerd. Ook blijkt dat sommige leveranciers problemen hebben met gewijzigde voorwaarden voor zonnepaneelbezitters. Ze hanteren op de nota andere regels dan op het moment dat de betreffende consument het energiecontract afsloot. Eén leverancier maakte het helemaal bont door een correctiefactor te hanteren voor stroom, terwijl dit alleen mag voor gas. Die correctie is ingevoerd omdat de calorische waarde (de kwaliteit) van gas schommelt. Dit ‘foutje’ kan ook niet-zonnepaneelbezitters treffen en zorgt voor een flinke financiële strop.
Energiebelasting en opslag duurzame energie
Soms snijden leveranciers zichzelf in de vingers, blijkt uit de controle. Zo kregen enkele zonnepaneelbezitters niet alleen een vergoeding voor het overschot aan energie dat ze hadden opgewekt, maar werd over het positieve saldo ook energiebelasting en opslag duurzame energie uitgekeerd.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (2)
Is het wettelijk toegestaan dat Energie leveranciers opslagkosten aan consumenten in rekening mogen brengen?
Vanuit de overheid is er besloten dat iedereen in Nederland mee moet betalen aan de verduurzaming door middel van het betalen van opslag duurzame energie (ODE). Dit is een post die zowel voor stroom als voor gas in rekening wordt gebracht. De leveranciers zijn wettelijk verplicht deze post aan u door te berekenen.
Ook ik heb weer ondervonden dat na een meter vervanging de terug levering maar deels verwerkt was in de jaarafrekening.
Ik heb een correctie verzoek ingediend en zal niet schromen de leverancier een lage waardering te geven als het niet snel opgelost wordt. Zonnepanelen blijft lastig voor de meeste leveranciers.
Hopelijk wordt het probleem met de afrekening snel opgelost. Mocht u onze hulp kunnen gebruiken dan horen wij dat graag van u!
Laatste nieuws
-
Langzame daling energiebelasting stroom gunstig voor eigenaren zonnepanelen
21 september 2023 De energiebelasting op stroom daalt minder snel dan verwacht. Daardoor blijven salderen en de terugv...
-
Prinsjesdag: energiebelasting stijgt in 2024 met 90 euro
19 september 2023 Prinsjesdag 2023: de energiebelasting stijgt in 2024 met 90 euro, maar het prijsplafond stopt op 31 ...
-
ACM waarschuwt voor dure vaste contracten HEM, OM en Yebbo
7 september 2023 De ACM waarschuwt door dure 1-jarige vaste contracten. Er zijn gelukkig genoeg 1-jarige vaste contra...
-
Prijsplafond stopt, maar daar kunt u wat aan doen
4 september 2023
-
Energierekening valt in 2023 stuk hoger uit, ondanks prijsplafond
31 juli 2023 In 2023 valt de energierekening een stuk hoger uit, ondanks het prijsplafond. U leest hier hoe dat k...