Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 40 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd

Wat is een thuisbatterij of accu voor zonnepanelen? Wat zijn de opties?

Wie zonnepanelen heeft, kan er een thuisbatterij aan koppelen. Dat is een grote batterij, een accu voor zonnepanelen, waarin u de te veel opgewekte energie van uw panelen opslaat en op een ander tijdstip kunt gebruiken. Hoe werkt het precies en is een thuisbatterij rendabel?

Interesse in een thuisbatterij?

Laat uw e-mailadres achter en blijf op de hoogte van de beschikbaarheid en mogelijkheden van thuisbatterijen
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Ga snel naar:

Een thuisbatterij of accu voor zonnepanelen kopen

Wat is een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij of thuisaccu kunt u te veel opgewekte stroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Een thuisbatterij bevestigt u aan de muur of op een andere vaste plek in uw woning. Bijvoorbeeld een kelder, carport of schuur. Een thuisbatterij is vaak modulair, dit betekent dat u de batterij met modules uit kunt breiden, zodat u meer energie op kunt slaan.

Omvormers geleiden stroom naar de thuisbatterij wanneer er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt wordt. Wordt er op een gegeven moment meer energie verbruikt dan opgewekt, dan wordt er door de omvormer energie uit de batterij gehaald. Een omvormer zet ook de opgewekte energie (gelijkstroom) om in bruikbare energie (wisselstroom). Sommige thuisbatterijen hebben een geïntegreerde omvormer. Een thuisbatterij met geïntegreerde omvormer kunt u het beste meteen aanschaffen als u van plan bent om zonnepanelen én een thuisbatterij aan te schaffen. Heeft u al zonnepanelen en dus een omvormer? Dan zijn er ook thuisbatterijen beschikbaar die u kunt aansluiten op de al aanwezige omvormer. Als u een thuisbatterij bezit, wordt pas stroom aan het elektriciteitsnet teruggeleverd als de thuisbatterij vol is.

Is een accu voor zonnepanelen rendabel?

Op dit moment zijn er verschillende redenen waarom een thuisbatterij nog niet aantrekkelijk is:

Salderingsregeling: tot 2025 is de salderingsregeling nog van kracht. Dit betekent dat u de energie die u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier en de energie die u teruglevert aan het net, tegen elkaar weg mag strepen. Terugleveren en gebruikmaken van de salderingsregeling is op dit moment de meest voordelige manier om iets te doen met uw teveel opgewekte zonne-energie. 

Lange terugverdientijd: de aanschafkosten van de thuisbatterij zijn nog zo hoog, dat u ze op dit moment niet terugverdient met die besparing op uw stroomrekening. Ook is de levensduur van een thuisbatterij naar verwachting minder lang dan van zonnepanelen. U zult dus na een aantal jaren een nieuwe batterij moeten aanschaffen. De prijzen voor een thuisbatterij beginnen bij 4000 euro en kunnen oplopen tot 10.000 euro. 

Beperkte opslagcapaciteit: met één module van een thuisbatterij kunt u tussen de 3 en 10 kWh zonne-energie opslaan. Dit is ongeveer genoeg om uw woning één dag te voorzien van stroom (voor een gemiddeld huishouden). De meeste thuisbatterijen zijn wel modulair uitbreidbaar, zodat u meer energie op kunt slaan. U kunt bijvoorbeeld meerdere thuisbatterijen van 5 kWh combineren, zodat u tot wel 40 kWh stroom kunt opslaan. Maar met een thuisbatterij kunt u niet zo veel energie van uw netgekoppelde zonnepanelen opslaan, dat u de energie die u in de zomer te veel opwekt, in de winter kunt gebruiken.

Afbouw salderingsregeling

Op dit moment lijkt het dus niet gunstig om een thuisbatterij aan te schaffen, omdat de salderingsregeling voordeliger is en de thuisbatterij nog erg duur is. Echter wordt de salderingsregeling vanaf 2025 mogelijk geleidelijk afgebouwd. Hierdoor kunt u steeds minder teruggeleverde energie wegstrepen tegen de energie die u gebruikt van het reguliere elektriciteitsnet, tot het helemaal wordt afgeschaft. Minister Rob Jetten wil kijken wat een reële terugverdientijd van eigen opwek met zonnepanelen is en of een vorm van opslag - dus een thuisbatterij - hier een rol in kan spelen. Daarnaast gaat de minister onderzoeken of het verstandig is om een subsidie toe te kennen aan thuisbatterijen.

Wanneer de salderingsregeling helemaal wordt afgeschaft, krijgt u dus niets meer voor uw teveel opgewekte stroom. Zodra dit het geval is, is het wél gunstig om een thuisbatterij aan te schaffen, zodat u uw teveel opgewekte energie op kunt slaan en op een later moment kunt gebruiken. 

Netbeheerder pleit voor subsidie op thuisbatterijen

Netbeheerder Liander, die actief is in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland, pleit voor een subsidie voor thuisbatterijen voor zonnepaneeleigenaren. Netbeheerders kampen met het probleem dat op zonnige dagen het elektriciteitsnet de grote hoeveelheden zonnestroom niet kan verwerken. Door de grote hoeveelheden opgewekte zonnestroom loopt de spanning in de elektriciteitskabels op sommige plaatsen zo hoog op dat zonnepanelen afschakelen. Dit wordt gedaan omdat huishoudelijke apparaten kapot kunnen gaan door de hoge spanning en kabels kunnen doorbranden. Volgens Liander is een subsidie voor de aanschaf van thuisbatterijen een oplossing voor dit probleem, zodat de huishoudens het eigen energieoverschot kunnen opslaan en dit later gebruiken. Echter wordt dit ook bekritiseerd door anderen. De opslag van een thuisbatterij is nog te beperkt. 

Is volledige onafhankelijkheid van het stroomnet mogelijk met een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een goede stap in de richting om onafhankelijk van het stroomnet te worden. In de lente- en zomermaanden zou u met een thuisbatterij onafhankelijk kunnen zijn van het energienet. In deze maanden schijnt de zon overdag genoeg uren en zullen uw zonnepanelen voldoende energie opwekken om u direct te voorzien van stroom én de thuisbatterij vol te laden. Deze opgeslagen energie kan in de avond/nacht en op bewolkte dagen gebruikt worden. Maar als u een extreem zonnige zomerdag vergelijkt met de donkere herfst- en wintermaanden, zult u begrijpen dat het in Nederland in deze maanden niet mogelijk is om onafhankelijk te zijn van het stroomnet. De zon schijnt in deze maanden onvoldoende om u direct van genoeg stroom te voorzien én de thuisbatterij vol te laden. Zo blijft aansluiting op het elektriciteitsnet noodzakelijk. De capaciteit van de huidige thuisaccu's volstaat hooguit voor één of enkele dagen stroomverbruik van een huishouden.

Thuisbatterij als veiligheidsmaatregel bij netuitval

Een thuisbatterij is een goede optie bij netuitval. Sommige apparaten mogen absoluut niet uitvallen. Denk aan medische apparatuur. In zulke gevallen is een thuisbatterij van cruciaal belang, omdat deze problemen voorkomt bij netuitval of als zonnepanelen uitgeschakeld worden. Met een thuisbatterij bent u beter op onzekerheid voorbereid. Er zijn wel aanpassingen in de meterkast nodig.

Thuisbatterij bij dynamische tarieven

Als u geen zonnepanelen heeft of als het niet zonnig is, kunt u uw thuisbatterij het beste opladen als de stroom goedkoop is, bijvoorbeeld bij een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract is de stroomprijs gekoppeld aan de inkoopprijs. U laadt de batterij op als de stroom goedkoop is en gebruikt de thuisbatterij bij een hoog uurtarief. 

Zorgt een thuisbatterij voor minder overbelasting van het stroomnet?

Als u zonnestroom opslaat, zet u minder op het net. Daarom helpen thuisbatterijen overbelasting en stroomfiles voorkomen. Maar volgens MilieuCentraal is het effect beperkt. Dat komt omdat huishoudens via hun zonnepanelen en stroomverbruik geen grote bijdrage leveren aan de overbelasting. En omdat een thuisbatterij klein is. Op zomerse zonnige dagen produceren zonnepanelen meestal meer dan een thuisbatterij kan opslaan. De rest gaat alsnog richting het net.

Is een thuisbatterij verplicht i.c.m. zonnepanelen?

Nee, het is niet verplicht om een thuisbatterij aan te schaffen in combinatie met zonnepanelen. Het aanschaffen van een accu voor zonnepanelen is geheel vrijwillig.

Welke thuisbatterijen biedt Gaslicht.com aan?

Bij ‘Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe’ bieden wij de Enphase IQ Battery 10T thuisbatterij aan. Heeft u interesse? Vraag onze specialisten voor de mogelijkheden.

Enphase IQ Battery 10T

batterij-enphase-1-0.pngDe Enphase IQ Battery 10T is een hoogwaardige batterij-oplossing. Dit is een betrouwbaar, eenvoudig opslagsysteem met 12 geïntegreerde IQ8X-BAT-Microinverters. Het batterijsysteem is makkelijk uit te breiden met meerdere modules wanneer uw behoeften veranderen: wanneer u bijvoorbeeld een elektrische auto aanschaft of uw huishouden groeit. Met een modulaire batterij heeft u precies de opslag die u nodig heeft.

De Enphase IQ Battery 10T staat voor:

  • Eenvoudige installatie
  • 3 IQ Battery 3T opslageenheden
  • Levensverwachting van minstens 15 jaar
  • Capaciteit van 10,5 kWh
  • Retourefficiëntie van 96%

Aanvullende productinformatie:

Formaat

188 x 1283 x 775 mm
Gewicht 143,6 kg
Installatie Wandmontage
Communicatie Draadloos 2,4 GHz
Garantie > 60% capaciteit, tot 15 jaar of 6000 cycli
Capaciteit (per batterij) 10,5 kWh (3 IQ Battery 3T opslageenheden van 3,5 kWh)
Koeling Passieve koeling (geen bewegende eenheden / ventilators)
Celtechnologie Lithium-ijzerfosfaat
Retourefficiëntie

96%

Waarom zonnepanelen kopen via Gaslicht.com?

Met Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe regelen we de aanschaf van a tot z en zorgen ervoor dat de panelen worden geplaatst.

De volgende stappen worden voor u geregeld:

  1. Legplan: allereerst wordt u van een gratis legplan voorzien.
  2. Offerte: op basis van het legplan ontvangt u een offerte. In de offerte is alles inbegrepen, van de panelen en omvormers tot aan de installatie door een professionele installateur.
  3. Installatie: wij werken samen met de beste beoordeelde installateurs in de regio.

Interesse in een thuisbatterij?

Laat uw e-mailadres achter en blijf op de hoogte van de beschikbaarheid en mogelijkheden van thuisbatterijen
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Geactualiseerd: maandag 26 juni 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com, eerst in Voorthuizen, nu vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Navigatie