Genomineerd voor 2022!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
 • Playstation 5 Disk Edition (t.w.v. 500 euro)
 • Een bioscoopabonnement voor een jaar (t.w.v. 200 euro) voor Vue of Pathé
 • Smartwatch (Apple SE, Samsung Galaxy Watch5 of vergelijkbaar t.w.v. 300 euro)
 • Tweehonderd euro shoptegoed
 • 2x Instax Mini met fotopapier
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
 • Zekerheid door 40 jaar garantie
 • Historisch snelle terugverdientijd
 • Wij helpen u met de 21% btw-teruggave

Wat is een thuisbatterij voor zonnepanelen? Wat zijn de opties?

Een thuisbatterij is een accu waarin u de teveel opgewekte energie van uw zonnepanelen op kunt slaan en op een ander tijdstip kunt gebruiken. Een thuisbatterij bevestigt u aan de muur of op een andere vaste plek in uw woning. Een thuisbatterij is vaak modulair, dit betekent dat u de batterij met modules uit kunt breiden, zodat u meer energie op kunt slaan.

thuisbatterij: batterij voor zonnepanelen

Omvormers geleiden stroom naar de thuisbatterij wanneer er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt wordt. Wordt er op een gegeven moment meer energie verbruikt dan opgewekt, dan wordt er door de omvormer energie uit de batterij gehaald.
Een omvormer zet ook de opgewekte energie (gelijkstroom) om in bruikbare energie (wisselstroom). Sommige thuisbatterijen hebben een geïntegreerde omvormer. Een thuisbatterij met geïntegreerde omvormer kunt u het beste meteen aanschaffen als u van plan bent om zonnepanelen en een thuisbatterij aan te schaffen. Heeft u al zonnepanelen en dus een omvormer? Dan zijn er ook thuisbatterijen beschikbaar die u kunt aansluiten op de al aanwezige omvormer. Als u een thuisbatterij bezit, wordt pas als de thuisbatterij vol is, stroom aan het elektriciteitsnet teruggeleverd.

Is het slim om een thuisbatterij aan te schaffen?

Op dit moment zijn er verschillende redenen waarom een thuisbatterij nog niet aantrekkelijk is:

Salderingsregeling: Op dit moment is de salderingsregeling nog van kracht. Dit betekent dat u de energie die u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier en de energie die u teruglevert aan het net, tegen elkaar weg mag strepen. Terugleveren en gebruik maken van de salderingsregeling is op dit moment de meest voordelige manier om iets te doen met uw teveel opgewekte zonne-energie. Echter wordt deze regeling in de toekomst afgeschaft, hierover vertellen we u verder in dit artikel meer. 

Lange terugverdientijd: Een thuisbatterij heeft een lange terugverdientijd, omdat het duur is in de aanschaf en de levensverwachting van een thuisbatterij naar verwachting minder lang is dan zonnepanelen. U zult dus na een aantal jaren een nieuwe batterij moeten aanschaffen. De prijzen voor een thuisbatterij beginnen bij een paar duizend euro en kunnen oplopen tot 7000 euro. 

Beperkte opslagcapaciteit: Met één module van een thuisbatterij kunt u ongeveer 1,2 - 5 kWh zonne-energie opslaan, dit is ongeveer genoeg om uw woning één dag te voorzien van stroom (voor een gemiddeld huishouden). De meeste thuisbatterijen zijn wel modulair uitbreidbaar, zodat u meer energie op kunt slaan. Maar, met een thuisbatterij kunt u dus niet zoveel energie van uw netgekoppelde zonnepanelen opslaan dat u de energie die u in de zomer teveel opwekt, in de winter kunt gebruiken.

Afschaling salderingsregeling

Op dit moment lijkt het dus niet gunstig om een thuisbatterij aan te schaffen, omdat de salderingsregeling voordeliger is en de thuisbatterij nog erg duur is. Echter wordt in de toekomst de salderingsregeling geleidelijk afgeschaald. Hierdoor kunt u steeds minder teruggeleverde energie wegstrepen tegen de energie die u gebruikt van het reguliere elektriciteitsnet, tot het helemaal wordt afgeschaft. Eerder stond het begin van de afschaling gepland voor 2023, maar uit de laatste berichten wordt duidelijk dat netbeheerders, energieleveranciers en toezichthouder Agentschap Telecom meer tijd nodig hebben. Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten wil in het eerste helft van het kalenderjaar 2022 gaan praten over de afschaling van de salderingsregeling. De minister wil kijken wat een reële terugverdientijd van eigen opwek met zonnepanelen is en of een vorm van opslag - dus een thuisbatterij - hier een rol in kan spelen. Daarnaast wil de minister wil kijken of het verstandig is om een subsidie toe te kennen aan thuisbatterijen, om het goedkoper te maken voor consumenten en de markt te stimuleren.

Wanneer de salderingsregeling helemaal wordt afgeschaft, krijgt u dus niets meer voor uw teveel opgewekte stroom. Wanneer dit het geval is, is het wél gunstig om een thuisbatterij aan te schaffen, zodat u uw teveel opgewekte energie op kunt slaan en op een later moment kunt gebruiken. Het is dus met het huidige toekomstperspectief wél slim om een thuisbatterij aan te schaffen. 

Netbeheerder pleit voor subsidie op thuisbatterijen

Netbeheerder Liander, die actief is in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland, pleit voor een subsidie voor thuisbatterijen voor zonnepaneeleigenaren. Netbeheerders kampen met het probleem dat op zonnige dagen het elektriciteitsnet de grote hoeveelheden zonnestroom niet kan verwerken. Door de grote hoeveelheden opgewekte zonnestroom loopt de spanning in de elektriciteitskabels op sommige plaatsen zo hoog op dat zonnepanelen afschakelen. Dit wordt gedaan omdat huishoudelijke apparaten kapot kunnen gaan door de hoge spanning en kabels kunnen doorbranden.

Volgens Liander is een subsidie voor de aanschaf van thuisbatterijen een oplossing voor dit probleem, zodat de huishoudens het eigen energieoverschot kunnen opslaan en dit later gebruiken.

Echter wordt dit ook bekritiseerd door anderen. De opslag van een thuisbatterij is zo beperkt, dat huishoudens met een aantal zonnepanelen de batterij op een zonnige dag zo snel hebben volgeladen, er alsnog veel wordt teruggeleverd aan het net. 

Is volledige onafhankelijkheid van het energienet mogelijk met een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een goede stap in de richting om onafhankelijk van het energienet te worden. In de lente- en zomermaanden zou u met een thuisbatterij onafhankelijk kunnen zijn van het energienet. In deze maanden schijnt de zon overdag genoeg uren en zullen uw zonnepanelen voldoende energie opwekken om u direct te voorzien van stroom én de thuisbatterij vol te laden. Deze opgeslagen energie kan in de avond/nacht en op bewolkte dagen gebruikt worden. Maar als u een extreem zonnige zomerdag vergelijkt met de donkere herfst- en wintermaanden, zult u begrijpen dat het in Nederland in deze maanden niet mogelijk is om onafhankelijk te zijn van het energienet. De zon schijnt in deze maanden onvoldoende om u direct van genoeg stroom te voorzien én de thuisbatterij vol te laden. Zo blijft aansluiting op het elektriciteitsnet noodzakelijk.

Is een thuisbatterij verplicht i.c.m. zonnepanelen?

Nee, het is niet verplicht om een thuisbatterij aan te schaffen in combinatie met zonnepanelen. Het aanschaffen van een thuisbatterij is geheel vrijwillig.

Welke thuisbatterijen biedt Gaslicht.com ‘Zonnepanelen Zonder Gedoe’ aan?

Bij ‘Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe’ heeft u de keuze tussen de Enphase AC thuisbatterij en de Huawei Smart String ESS thuisbatterij.

Enphase AC

De Enphase AC is een hoogwaardige, betaalbare batterij-oplossing. De Enphase AC is een van de goedkopere thuisbatterijen, maar het heeft ook een beperkte capaciteit. De Enphase AC thuisbatterij kan gemakkelijk gekoppeld worden aan de Enphase-micro-omvormers. Het Enphase-micro-omvormer systeem is een systeem waarbij alle zonnepanelen individueel over een omvormer beschikken. Je kunt de Enphase AC ook aansluiten op andere omvormers, als je gebruik maakt van een Envoy. Een Envoy systeem ontvangt data van de zonnepanelen en stuurt deze naar de Enphase Enlighten software (app of website). Deze software zet de informatie die ontvangen is van de Envoy om in gemakkelijk af te lezen data. Hiermee ziet u in een oogopslag de status van uw zonnepanelen en thuisbatterij(en).

Enphase AC

Het batterijsysteem is eenvoudig uit te breiden met meerdere modules wanneer uw behoeften veranderen: wanneer u bijvoorbeeld een elektrische auto aanschaft of uw huishouden groeit. Met een modulaire batterij heeft u precies de opslag die u nodig heeft.

De Enphase AC thuisbatterij staat voor:

 • Eenvoudige installatie 
 • Compacte, modulaire batterij. Eenvoudig uitbreidbaar
 • Levensverwachting van minstens 10 jaar
 • Capaciteit van 1,2 kWh
 • Retourefficiëntie van 96%

Aanvullende productinformatie (van 1 module):

Formaat

390 x 325 x 220 mm
Gewicht 25 kg
Installatie Muurbevestiging
Communicatie Power Line Communication (PLC), TCP/IP door Envoy-S
Garantie >80% capaciteit tot 10 jaar of 7300 cycli
Cel veiligheid certificaten TÜV Rheinland, UL
Capaciteit (per batterij) 1.2 kWh
Koeling Natuurlijke convectie - geen ventilatoren
Celtechnologie Lithium-ijzerfosfaat
Retourefficiëntie

96%

Huawei Smart String ESS

De Huawei Smart String Energy Storage System (ESS) bestaat uit een power module en een batterij module. De power module bevat geïntegreerde power optimizers, om het laden/ontladen per module onafhankelijk te beheren waardoor nieuwe en oude batterij modules kunnen worden gemengd in één systeem zonder capaciteitsverlies. De batterij modules zijn modulair uitbreidbaar. Bij de Huawei Smart String ESS kunt u letterlijk energie stapelen, iedere module kan 5 kWh aan energie opslaan.

Huawei Smart String ESS staat voor:

 • Modulair uitbreidbaar (elke module kan 5 kWh aan energie opslaan)
 • Veilig en betrouwbaar door LFP-cel
 • Gemakkelijke installatie
 • 100% ontlaadvermogen
 • Geschikt voor zowel één- als driefasige omvormers
 • Defect in batterijmodule wordt automatisch geïsoleerd om systeem te laten werken

Aanvullende productinformatie:

Formaat

670 x 150 x 600 mm

Gewicht power module 12 kg
Gewicht batterij module 50 kg
Nominale batterijcapaciteit 5 kWh
Nominaal voltage 450 V
Werkend voltage bereik 350 - 560 V
Installatie Vloerstandaard (standaard), muurbevestiging (optioneel)
Geschikt voor buiteninstallatie Ja
Celtechnologie

Lithium-ijzerfosfaat

Omgevingstemperatuur -10 - 55 °C
Spanning 350 - 560 V
Spanningstype DC
Uitvoering Lithium
Omvormer Eén- en driefasig

Waarom zonnepanelen kopen via Gaslicht.com?

Met Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe regelen we de aanschaf van a tot z en zorgen ervoor dat de panelen worden geplaatst.

De volgende stappen worden voor u geregeld:

 1. Legplan: allereerst wordt u van een gratis legplan voorzien.
 2. Offerte: op basis van het legplan ontvangt u een offerte. In de offerte is alles inbegrepen, van de panelen en omvormers tot aan de installatie door een professionele installateur.
 3. Installatie: wij werken samen met de beste beoordeelde installateurs in de regio.
 4. Btw teruggave: als de panelen eenmaal zijn geplaatst, regelen wij zelfs de btw teruggave voor u.
Geactualiseerd: maandag 18 juli 2022

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Navigatie