Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Omvormer zonnepanelen: waarop letten?

Als u zonnepanelen koopt, heeft u ook omvormers nodig. De omvormer zorgt ervoor dat u de stroom die u opwekt met de zonnepanelen ook daadwerkelijk kunt gebruiken. Welke omvormer past bij uw zonnepanelen en situatie? En waarop moet u letten bij de aankoop? 

Ga snel naar:

Omvormer zonnepanelen

Wat is een omvormer?

Een omvormer zorgt ervoor dat de stroom die zonnepanelen opwekken wordt omgezet in bruikbare stroom die u in huis kunt gebruiken. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, maar in huis gebruiken we wisselstroom. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom en zorgt ervoor dat een teveel aan opgewekte stroom op het elektriciteitsnet terechtkomt. Bij nieuwere merken omvormers is het bovendien mogelijk om via een app te zien wat uw zonnepanelen (individueel) opbrengen.  

Verschillende soorten omvormers

Omdat geen enkel dak hetzelfde is en zonnepanelen op elk dak weer aan andere situaties worden blootgesteld, zijn er verschillende omvormers voor zonnepanelen. Het is belangrijk om de juiste omvormer voor uw situatie te kiezen. Grofweg zijn er vier verschillende typen omvormers voor zonnepanelen op de markt.

  • String omvormer
    Ook wel centrale omvormer genoemd. Deze omvormer koppelt verschillende zonnepanelen als een soort ketting aan elkaar, serie-geschakeld heet dit ook wel. Hoeveel ‘kettingen’ (of strings) er zijn, hangt af van het aantal zonnepanelen op uw dak. Koopt u twaalf zonnepanelen, dan kan het bijvoorbeeld gaan om twee strings van zes zonnepanelen. De stringomvormer is de bekendste omvormer en is een aanrader voor een dak met geen of weinig schaduwval. Micro-omvormer
  • Micro-omvormers
    zetten de gelijkstroom van het paneel waaraan ze bevestigd zijn meteen om in wisselstroom en sturen die meteen door naar de meterkast. U heeft dan geen centrale omvormer meer nodig, maar een omvormer per zonnepaneel.
  • Omvormer met (power) optimizer
    Een (power) optimizer is een klein apparaatje dat achter elk paneel wordt geplaatst om de opbrengst van het paneel te optimaliseren. In tegenstelling tot micro-omvormers heeft u bij het gebruik van optimizers altijd nog een centrale omvormer nodig om de opgewekte stroom om te zetten naar wisselstroom.
  • Hybride omvormer
    Een hybride omvormer wordt ook wel een ‘slimme omvormer’ genoemd. Deze omvormers kunnen opgewekte stroom opslaan in een accu of batterij. Daarmee kunt u energie die u overdag opwekt bijvoorbeeld ook ’s avonds of ’s nachts gebruiken. Op deze manier haalt u dus nóg meer uit uw zonnepanelen. Hybride omvormers worden ook wel thuisbatterijen genoemd. 

1-fase omvormers en 3-fase omvormers

Gaat u zonnepanelen kopen, dan kijkt een installateur altijd naar een aantal zaken, waaronder de capaciteit van uw meterkast. Een woning met een 3-faseaansluiting is meestal geschikt voor het aansluiten van zonnepanelen. Bij een 1-faseaansluiting moet er soms nog één en ander worden aangepast in de meterkast, want overbelasting van de groepen moet worden voorkomen. Een omvormer heeft namelijk zijn eigen groep nodig. Een installatie tot ongeveer 5 kW vermogen kan nog op een 1-faseaansluiting met een 1-fase omvormer, maar kiest u voor een hoger vermogen dan is zowel een 3-faseaansluiting als een 3-faseomvormer nodig. 

Omvormer zonnepanelen kopen: waarop letten?

Welke omvormer zonnepanelen u moet kopen, hangt helemaal af van uw situatie. Zonnepanelen installeren is immers maatwerk. Welke omvormer u nodig heeft, hangt in eerste instantie af van het totale vermogen van uw zonnepanelen. Als de omvormer hierop afgestemd is, zorgt dit namelijk voor het beste rendement. Afhankelijk van uw dak wordt over het algemeen gekozen voor een omvormer die past bij het totaal aantal Wattpiek van de zonnepanelen, maximaal 10% kleiner of groter. 

Daarnaast bepaalt eventuele schaduwval op het dak de keuze voor een omvormer. Als één of meerdere zonnepanelen helemaal of gedeeltelijk in de schaduw liggen, kan dit effect hebben op het totale rendement van de installatie. Micro-omvormers zorgen er in dat geval voor dat de opbrengst van elk paneel individueel wordt geoptimaliseerd. Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een omvormer is de hoofdaansluiting in de meterkast. Heeft u een 1-faseaansluiting, dan kunt u kiezen voor een installatie en omvormer die hierbij past. Wilt u meer zonnepanelen, en dus een hogere opbrengst, dan moet de meterkast misschien worden aangepast naar een 3-faseaansluiting.

De prijzen van omvormers

Wat een omvormer kost, hangt af van de capaciteit en het type omvormer dat u nodig heeft. Bij een ‘gewone’ string omvormer voor een dak zonder schaduwval met twaalf zonnepanelen liggen de prijzen voor omvormers tussen de € 700 en € 1200 (peildatum: 28-08-2023). Omvormers die een hogere opbrengst aan moeten kunnen, zijn meestal duurder. Ook als u power optimizers nodig heeft, valt de prijs meestal hoger uit. Daarnaast heeft het merk omvormer invloed op de prijs. Er zijn een heleboel merken in omloop, maar de goede en betrouwbare merken zijn vaak net wat duurder.

Levensduur omvormers 

Zonnepanelen gaan 25 tot soms wel 40 jaar mee. Dat is fijn, want zo heeft u jarenlang plezier van de door uzelf opgewekte energie. Een omvormer voor zonnepanelen heeft helaas niet zo’n lange levensduur en gaat over het algemeen zo’n 10 tot 12 jaar mee. Micro-omvormers gaan weer een stuk langer mee dan stringomvormers. Houd er dus rekening mee dat u uw omvormer tussentijds een keer moet vervangen. Let bij het kopen van zonnepanelen en de omvormer in ieder geval op de garantie, dan weet u zeker dat u niet tegen extra kosten aanloopt als de omvormer onverhoopt eerder gebreken vertoont. De meeste fabrikanten en installateurs geven standaard vijf jaar garantie op omvormers, maar tien jaar komt ook voor. 

Welke omvormer heeft u nodig?

Omdat het juiste type omvormer voor elke situatie anders kan zijn, is het aan te raden u altijd te laten voorlichten door een erkend vakman. Bij het kopen van nieuwe zonnepanelen kijkt de installateur naar de gewenste opbrengst, het aantal panelen, de ligging van uw dak en de situatie in de meterkast om te bepalen welke omvormer en eventuele power optimizers nodig zijn. Voor goed en gedegen advies op maat bij het kopen van nieuwe zonnepanelen kiest u voor Zonnepanelen Zonder Gedoe van Gaslicht.com. Zo wordt alles van A tot Z voor u geregeld, van aanschaf tot installatie inclusief omvormers.

Geactualiseerd: maandag 28 augustus 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.