De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Energie besparen met spaarlampen en ledlampen

Sinds 1 september 2012 mogen er geen gloeilampen meer op de markt gebracht worden. Winkels mogen hun voorraden nog wel verkopen. Halogeenlampen met een energielabel slechter dan C vallen ook onder het verbod. Gelukkig zijn er veel alternatieven.

Spaarlampen zijn tot 5 keer zuiniger dan gloeilampen. Ze gaan lang mee en zijn meestal nog veel goedkoper dan ledlampen. Lichtkleur en kleurweergave zijn beter dan in het verleden. Nadeel is dat veel modellen langzaam opstarten. Ook zijn ze in aanschaf duurder dan gloeilampen. De extra kosten voor de aanschaf van een spaarlamp kunt u echter al in één jaar terugverdienen. Deze besparing is terug te vinden op de energierekening.

Soorten spaarlampen

Het assortiment aan soorten en maten spaarlampen is de laatste jaren enorm uitgebreid. Denk hierbij aan dimbare spaarlampen, bolletjes, spaarlampen voor in de bouw of spaarlampen voor spots.

Beste keus?

Spaarlampen zijn niet in alle gevallen de juiste keus. Veel in- en uitschakelen heeft een grote invloed op de levensduur van een spaarlamp en verkort de levensduur hiervan aanzienlijk. Een spaarlamp is om deze reden bijvoorbeeld niet geschikt als toiletverlichting. Spaarlampen hebben als nadeel dat ze er even over doen voordat ze op volle lichtsterkte zijn na het inschakelen. De betere spaarlampen geven na een paar seconden al goed licht, maar er zijn ook spaarlampen die zelfs na een halve minuut nog bezig zijn met 'op gang' komen. Erg onhandig op plaatsen waar je snel licht nodig hebt, zoals het toilet of een kelder of gangkast. Veel spaarlampen zijn ook niet zo geschikt als buitenlamp, omdat ze slecht werken bij kou. Neem ook geen spaarlamp als buitenlamp als die traag opstart. Hierdoor kunt u spaarlampen beter niet gebruiken voor in een armatuur met een bewegingssensor.

Lichtopbrengst

Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren, werd de lichthoeveelheid uitgedrukt in watt. Tegenwoordig staat er ook de hoeveelheid 'lumen' op de verpakking. Op een doosje van een spaarlamp staat dan bijvoorbeeld dat hij 470 lumen is en dat dat overeenkomt met een gloeilamp van 40 watt. Een veelgehoorde opmerking is dat het licht van spaarlampen koud, kil en onaangenaam zou zijn. Door de ontwikkeling van de spaarlamp in de afgelopen jaren is dit inmiddels niet meer het geval. Er is inmiddels een keur aan verschillende kleuren verkrijgbaar, met ieder hun kleurtemperatuur.

Vergelijking watt met lumen

Gloeilamp wattage Lichtopbrengst
 15 watt  100 - 150 lm
 25 watt  200 - 300 lm
 40 watt  400 - 500 lm
 60 watt  700 - 850 lm
 75 watt  900 - 1100 lm
100 watt  > 1300 lm

Ledlampen

De beste ledlampen zijn nog zuiniger dan spaarlampen. In tegenstelling tot spaarlampen zijn ze vaak wel dimbaar en geven ze direct vol licht. bovendien zijn ze beter geschikt in een buitenlamp. De prijzen van ledlampen zijn de laatste jaren flink gekelderd. Al zijn ze nog wel wat duurder dan een gloeilamp, die aanschafprijs verdient zich binnen een jaar terug door het lage energiegebruik, zo blijkt uit recente testen van de Consumentenbond.

Geactualiseerd: 09-05-2016

Navigatie