Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energie besparen met een zuinige cv-ketel

Warm en comfortabel wonen en toch energie besparen met uw cv-ketel? En wat doet u als uw cv-ketel stuk gaat: vervangen of niet? Wij geven u tips waarmee u kunt besparen op uw energierekening.

Ga snel naar:

zuinige cv-ketel

Cv-ketel vervangen of niet?

Wat doet u als de cv-ketel stuk gaat? Laat u de kapotte ketel repareren, neemt u een nieuwe hr-ketel op gas, of stapt u over op een warmtepomp? Milieu Centraal geeft onafhankelijk advies voor een slimme keuze.

Kies voor een zuinige hr-ketel

Gaat u voor een nieuwe cv-ketel? En heeft u thuis een cv-ketel die ouder is dan 12 jaar? Dan kan deze zo veel energie verbruiken dat u beter af bent met een nieuwe hoogrendementsketel (hr-ketel). Een hr-ketel is de zuinigste ketel die er is. U kunt ze herkennen aan Energielabel A voor verwarming en warm water of aan het label Gaskeur HR. 

Ook oude hr-ketels verbruiken veel energie. De nieuwste, zuinige hr-ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels. Hierdoor verbruikt u minder energie en zo bespaart u op de energierekening. Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld een paar honderd euro per jaar besparen. Als kopen een te grote uitgave is, kunt u ook zuinige cv-ketels huren.

Combineer uw nieuwe zuinige hr-ketel meteen met een hybride warmtepomp. Daarmee brengt u uw gasverbruik flink omlaag. Vanaf 2026 wordt een hybride warmtepomp waarschijnlijk verplicht. U kunt een flinke subsidie krijgen voor de warmtepomp. In 2022 is er in totaal 290 miljoen euro beschikbaar.  Is uw huis goed geïsoleerd? Dan is een volledig elektrische warmtepomp een goede keuze. Naast een zo laag mogelijk verbruik, loont het altijd om energie te vergelijken

Slimme thermostaat

Denk bij het vervangen van de cv-ketel ook na over uw thermostaat. Een slimme thermostaat met bewegingssensor en temperatuurregeling per kamer helpt u om energiezuinig te verwarmen. 

Combiketel: warm water + verwarming

Heeft u nog 2 aparte apparaten voor warm water en verwarming (bijvoorbeeld een boiler voor warm water en een soloketel voor verwarming)? Overweeg beide toestellen nu in één keer te vervangen door een combiketel. Dat bespaart op uw energierekening en is goedkoper in aanschaf en onderhoud.

Waarom geen elektrische cv-ketel kopen?

Een elektrische cv-ketel als vervanging van uw cv-ketel op gas wordt afgeraden. Zo'n elektrische verwarmingsketel gebruikt veel stroom en is dus niet klimaatvriendelijk. Wilt u elektrisch verwarmen en is uw huis daarvoor geschikt, dan adviseert MilieuCentraal een warmtepomp of ventilatiewarmtepomp.

Let op de warmwaterklasse!

Een combiketel die veel warm water per minuut kan leveren, verbruikt meer gas. Sinds september 2015 staat op het energielabel van de cv-ketel de hoeveelheid warm water aangegeven met de letters S (small), M (medium), L (large) en XL (extra Large). Voor een combiketel begint het met M (medium, te vergelijken met CW 3). Dat staat voor zo’n 10 liter warm water per minuut van 38 graden (de douchetemperatuur). Voor een gewone douche is dit voldoende. De klassen L en XL leveren per minuut meer dan 20 liter van 38 graden. Daarmee kunt u het bad heel snel vullen of tegelijk douchen én in de keuken warm water pakken. Maar dit extra comfort heeft ook een nadeel: u verbruikt meer gas.
Let op: een combiketel klasse L of XL is in aanschaf nauwelijks duurder dan hetzelfde merk en type klasse M, maar de jaarlijkse energiekosten zijn wel hoger. 

cv-ketel-2019.PNG  hybride-warmtepomp.PNG

Stel ketel energiezuinig in

Bespreek met de installateur of monteur hoe u de ketel energiezuinig kunt instellen. Daarmee voorkomt u dat u onnodig veel gas verbruikt. Het gaat om onderstaande instellingen (bron MilieuCentraal):

  • Lagere temperatuur van het cv-water (de aanvoertemperatuur). 80 graden is standaard, maar zeker in een goed geïsoleerd huis met voldoende radiatoren kan 50 tot 60 graden voldoende zijn.
  • Eco-stand voor warm water. In de comfortstand blijft de cv-ketel op temperatuur, waardoor u sneller warm water heeft. De comfortstand wordt door de installateur vaak standaard 'aan' gezet. Het gebruik van de eco-stand spaart zo’n 15 m³ gas per jaar. U moet langer wachten op warm water. Afhankelijk van het type ketel kan het enkele tot 30 seconden extra wachttijd zijn bovenop de leidingwachttijd (de tijd die het kost om het afgekoelde water in de leiding naar de kraan te vervangen door warm water).
  • Zuinige stand van de cv-pomp. Bij moderne ketels wordt de pomp automatisch geregeld. Bespreek of dit ook voor uw nieuwe ketel zo is.
  • Goede verdeling van warmte over de radiatoren (waterzijdig inregelen of cv-tuning). Door een goede verdeling van de warmte over de verschillende radiatoren heeft u meer wooncomfort (alle kamers kunnen warm worden) en kan de hr-ketel zuiniger werken. 

Plaats ketel zo centraal mogelijk

Plaats de combiketel zo dicht mogelijk bij de keuken en de badkamer. Zo kunnen de leidingen kort blijven en gaat er minder warmte verloren. Bovendien hoeft u minder lang op warm douchewater te wachten. De moderne ketels zijn compact en stil en kunnen daardoor eenvoudig ergens centraal geplaatst worden dan de grote ketels van vroeger.

Combineer met zonneboiler of hybride warmtepomp

Is een volledige elektrische warmtepomp nog een brug te ver? U kunt een nieuwe hr-ketel ook combineren met een hybride warmtepomp. Dat is een kleine warmtepomp mét een hr-ketel op gas voor de koudere dagen. Hiermee vervangt u een deel van uw gasverbruik door duurzame energie. Wat bespaart u met een hybride warmtepomp? Milieu Centraal heeft het energieverbruik van een hr-ketel en een ketel + hybride warmtepomp vergeleken. Onderstaande berekening geldt voor een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen en een warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakeltde warmtepomp uit en de cv-ketel aan. 

besparing-hybride-warmtepomp-milieucentraal-okt-2022.PNG

U kunt de cv-ketel ook combineren met een zonneboiler voor het warme water in de badkamer en keuken. Ook op de zonneboiler zit subsidie

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Check eerst of uw huis geschikt is, of geschikt is te maken, voor een volledige elektrische warmtepomp. Belangrijke voorwaarde is een goed geïsoleerd huis.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een hr-ketel en een elektrische warmtepomp. Dit type wordt gezien als één van de opvolgers van de gewone, gasgestookte, hr-ketel. Hiermee vervangt u een deel van uw gasverbruik door duurzame energie. Het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp de woning. Hij gebruikt hiervoor warmte uit de buitenlucht, zelfs als het buiten koud is. Alleen voor warm water uit de kraan en als het heel koud is (bijvoorbeeld als het vriest), springt de cv-ketel bij. Weten of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe de warmtepompcheck van Milieu Centraal.

Een hybride warmtepomp is niet zinvol in een slecht geïsoleerd huis. Denk bijvoorbeeld aan een woning met alleen matige dakisolatie en dubbel glas (geen HR++), maar zonder spouwmuurisolatie en zonder vloerisolatie. In zo’n huis zal de warmtepomp minder vaak de warmte leveren: de cv-ketel op gas is vaak nodig om het huis voldoende warm te krijgen. U kunt het geld voor de hybride warmtepomp dan beter besteden aan het isoleren van uw spouwmuur en de vloer, dat levert u meer voordeel in CO2 en geld op.

Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.