Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Energie besparen met een zuinige cv-ketel

Cv-ketels verschillen in rendement. Hoe hoger het rendement, des te minder gas er nodig is om het huis te warm te houden. Een 'gewone' cv-ketel heeft een rendement van 70 tot 80 procent. Een vr-ketel (verbeterd rendement) met Gaskeur-basislabel heeft een rendement van 75 tot 85 procent. Nog efficiënter zijn hr-ketels (hoog rendement). Deze hebben volgens Europese richtlijnen een rendement van minimaal 100 procent.

Veruit de meeste cv-ketels die tegenwoordig worden verkocht, zijn van het HR-type: Hoog Rendement. Dat hoge rendement wordt bereikt door het vocht uit de verbrandingsgassen te condenseren en de warmte die daaruit vrijkomt voor de verwarming te gebruiken. Bij dit proces is ook een afvoer nodig voor het condenswater.

Micro-WarmteKrachtKoppeling of HRe-ketel

Micro warmtekrachtkoppelingEen Micro Warmtekrachtcentrale, ook wel Micro WarmteKrachtKoppeling (WKK) en HRe-ketel genoemd, is de volgende stap om huishoudens nog energiezuiniger te maken. De 'e' in HRe staat voor elektriciteit. Het principe van deze installaties is dat je met de warmte die wordt geproduceerd voor de cv eerst elektriciteit opwekt, en de afvalwarmte gebruikt voor de verwarming. In theorie kan op die manier 17% extra rendement (energiebesparing) worden gehaald.

De ontwikkeling van de HRe-ketels is al jaren aan de gang, maar er is nog steeds geen HRe-cv-ketel op de markt. Een aantal fabrikanten zoals Remeha en Vaillant heeft proefprojecten lopen (bron: Consumentenbond, peildatum 30-11- 2011). 

Een micro-warmtekrachtkoppeling wekt warmte en elektriciteit op, voor gebruik in huis. Er zijn verschillende typen. Het meest geschikt voor huishoudens is de HRe-combiketel op aardgas voor verwarming en warm water. Het toestel bestaat uit een hoogrendementsketel en een kleine heteluchtmotor. Deze motor maakt gebruik van temperatuurverschillen en wekt elektriciteit op zodra de ketel brandt voor verwarming of warm water. Dit kost wat extra aardgas, maar bespaart op de elektriciteitsrekening. Als er meer elektriciteit nodig is dan de aardgasmotor kan leveren, dan wordt stroom gebruikt van het elektriciteitsnet.

Deze installaties zijn het meest rendabel voor grotere woningen, met een gasverbruik boven 1600 m3 per jaar. HRe ketels van verschillende fabrikanten zijn vanaf 2010 leverbaar. AgentschapNL heeft berekend dat een huishouden met micro-warmtekrachtkoppeling, afhankelijk van het type woning, op jaarbasis € 220 kan besparen aan energiekosten.

Geactualiseerd: 09-05-2016

Navigatie