De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Energie besparen met een zuinige cv-ketel

Warm en comfortabel wonen en toch energie besparen met uw cv-ketel? Wij geven u tips waarmee u kunt besparen op uw energierekening.

combiketel-intergas.PNGKies voor een hoogrendements-ketel
Slimme thermostaat
Combiketel: warm water + verwarming
Combiketel met warmwaterklasse CW 3 of 4
Stel ketel energiezuinig in
Plaats ketel zo centraal mogelijk
Verwarmen zónder aardgas
Volledig elektrische warmtepomp
Hybride warmtepomp

Kies voor een hoogrendements-ketel

Heeft u thuis een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar? Dan kan deze zoveel energie verbruiken dat u beter af bent met een nieuwe hoogrendementsketel. Een hr-ketel is de zuinigste ketel die er is (hr staat voor hoog rendement). Dat hoge rendement wordt bereikt door het vocht uit de verbrandingsgassen te condenseren en de warmte die daaruit vrijkomt voor de verwarming te gebruiken. Bij dit proces is ook een afvoer nodig voor het condenswater.

Ook oude hr-ketels verbruiken veel energie. De nieuwste, zuinige hr-ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels. Hierdoor verbruikt u minder energie en zo bespaart u op de energierekening. Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld een paar honderd euro per jaar besparen. Als kopen een te grote uitgave is, kunt u ook een cv-ketel huren.cv-ketel-2019.PNG

Slimme thermostaat

Denk bij het vervangen van de cv-ketel ook na over uw thermostaat. Een slimme thermostaat met bewegingssensor en temperatuurregeling per kamer helpt u om energiezuinig te verwarmen. 

Combiketel: warm water + verwarming

Heeft u nog 2 aparte toestellen voor warm water en verwarming? Vervang deze liever door een combiketel. Dat is voordeliger in aanschaf én energiezuiniger dan 2 losse toestellen. 

Combiketel met warmwaterklasse CW 3 of 4

Een combiketel die veel warm water per minuut kan leveren, verbruikt meer gas. Kies als het kan voor een ketel met warmwaterklasse CW 3 of 4, die zijn zuiniger. Op het nieuwe energielabel staat klasse M.hybride-warmtepomp.PNG 

Stel ketel energiezuinig in

Bespreek met de installateur hoe u de ketel energiezuinig kunt instellen. Een paar mogelijkheden: een lagere watertemperatuur voor de verwarming, een zuinige instelling voor de pomp en de ecostand voor warm water. 

Sommige cv-ketels hebben een comfort-stand voor warm kraanwater. Er wordt dan dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden, zodat u niet lang op warm water uit de kraan hoeft te wachten. Dit warm houden kost echter zo’n € 50 per jaar. Met de ecostand wordt het water pas verwarmd wanneer u de kraan opendraait. Dit kost iets meer water en u moet een paar seconden langer wachten, maar desondanks bespaart u hiermee nog steeds.

Plaats ketel zo centraal mogelijk

Plaats de combiketel zo dicht mogelijk bij de keuken en de badkamer. Zo kunnen de leidingen kort blijven en gaat er minder warmte verloren. Bovendien hoeft u minder lang op warm douchewater te wachten. De moderne ketels zijn compact en stil en kunnen daardoor eenvoudig ergens centraal geplaatst worden dan de grote ketels van vroeger.

Milieu Centraal heeft de kosten en het energieverbruik in kaart gebracht in onderstaand overzicht. U kunt subsidie krijgen als u een zonneboiler of warmtepomp koopt. 

Toestel Aanschafprijs
(gemiddeld)**
Jaarkosten
verwarming, warm water en onderhoud***
Energieverbruik
(gas+stroom)*
CO2-uitstoot
per jaar
 hr-ketel  € 2100  € 1390  1800 m³ + 89 kWh  3400 kilo
 hr-ketel met zonneboiler
 (4 personen)
 € 5400  € 1250  1600 m³ + 120 kWh  3000 kilo
 hr-ketel met hybride warmtepomp
 5 kW
 € 6700  € 1140  900 m³ + 2100 kWh  2500 kilo

*Voor gemiddelde eengezinswoning met 4 personen. De warmtepomp verwarmt het huis als het buiten 4 graden of warmer is. Beneden de 4 graden gaat de cv-ketel aan.
**Prijs exclusief subsidie (€ 1100 voor een zonneboiler voor 4 personen, € 1500 tot 1800 voor een warmtepomp van 5 kW).
***Gasprijs 77 cent per m3, stroomprijs 22 cent per kWh (prijspeil 2019)

Verwarmen zónder aardgas

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Check eerst of uw huis geschikt is, of geschikt is te maken, voor een volledige elektrische warmtepomp. Belangrijke voorwaarde is een goed of zeer goed geïsoleerd huis.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een hr-ketel en een elektrische warmtepomp. Dit type wordt gezien als één van de opvolgers van de gewone, gasgestookte, hr-ketel. Hiermee vervangt u een deel van uw gasverbruik door duurzame energie. Het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp de woning. Hij gebruikt hiervoor warmte uit de buitenlucht, zelfs als het buiten koud is. Alleen voor warm water uit de kraan en als het heel koud is (bijvoorbeeld als het vriest), springt de cv-ketel bij. 

Een hybride verwarmingssysteem (ketel plus warmtepomp) kost tussen de € 4000 en € 7000, inclusief installatiekosten en subsidie. U kunt daarmee tot 75% besparen op uw gasverbruik, maar daar staat wel een toename van het stroomverbruik tegenover.  Belangrijke voorwaarde is ook hier een goed of zeer goed geïsoleerd huis.

Begin 2018 laat de Consumentenbond 10 warmtepompsystemen testen in Groningen, samen met Cogas, Enpuls, GasTerra, Gasunie, N-tra en Vereniging Eigen Huis. De test moet de prestaties van hybride warmtepompen inzichtelijk maken voor consumenten die willen overstappen op deze nieuwe vorm van verwarmen. Het onderzoek heeft echter vertraging opgelopen. Daardoor zijn de resultaten niet eerder dan eind 2019, mogelijk zelfs pas begin 2020, te verwachten. 

Geactualiseerd: 09-10-2019

Navigatie