Genomineerd voor 2022!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 Disk Edition (t.w.v. 500 euro)
  • Een bioscoopabonnement voor een jaar (t.w.v. 200 euro) voor Vue of Pathé
  • Smartwatch (Apple SE, Samsung Galaxy Watch5 of vergelijkbaar t.w.v. 300 euro)
  • Tweehonderd euro shoptegoed
  • 2x Instax Mini met fotopapier
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Energie besparen met een zuinige cv-ketel

Warm en comfortabel wonen en toch energie besparen met uw cv-ketel? En wat doet u als uw cv-ketel stuk gaat: vervangen of niet? Wij geven u tips waarmee u kunt besparen op uw energierekening.

Cv-ketel vervangen of niet?

Wat doet u als de cv-ketel stuk gaat? Laat u de kapotte ketel repareren, neemt u een nieuwe hr-ketel op gas, of stapt u over op een warmtepomp? Milieu Centraal geeft onafhankelijk advies voor een slimme keuze.

Kies voor een hr-ketel

Gaat u voor een nieuwe cv-ketel? En heeft u thuis een cv-ketel die ouder is dan 12 jaar? Dan kan deze zoveel energie verbruiken dat u beter af bent met een nieuwe hoogrendementsketel. Een hr-ketel is de zuinigste ketel die er is (hr staat voor hoog rendement). U kunt ze herkennen aan Energielabel A voor verwarming en warm water of aan het label Gaskeur HR. 

Ook oude hr-ketels verbruiken veel energie. De nieuwste, zuinige hr-ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels. Hierdoor verbruikt u minder energie en zo bespaart u op de energierekening. Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld een paar honderd euro per jaar besparen. Als kopen een te grote uitgave is, kunt u ook een cv-ketel huren.

Slimme thermostaat

Denk bij het vervangen van de cv-ketel ook na over uw thermostaat. Een slimme thermostaat met bewegingssensor en temperatuurregeling per kamer helpt u om energiezuinig te verwarmen. 

Combiketel: warm water + verwarming

Heeft u nog 2 aparte apparaten voor warm water en verwarming (bijvoorbeeld een boiler voor warm water en een soloketel voor verwarming)? Overweeg beide toestellen nu in één keer te vervangen door een combiketel. Dat bespaart op uw energierekening en is goedkoper in aanschaf en onderhoud.

Combiketel met warmwaterklasse M, L of XL

Een combiketel die veel warm water per minuut kan leveren, verbruikt meer gas. Sinds september 2015 staat op het energielabel van de cv-ketel de hoeveelheid warm water aangegeven met de letters S (small), M (medium), L (large) en XL (extra Large). Voor een combiketel begint het met M (medium, te vergelijken met CW 3). Dat staat voor zo’n 10 liter warm water per minuut van 38 graden (de douchetemperatuur). Voor een gewone douche is dit voldoende. De klassen L en XL leveren per minuut meer dan 20 liter van 38 graden. Daarmee kunt u het bad heel snel vullen of tegelijk douchen én in de keuken warm water pakken. Maar dit extra comfort heeft ook een nadeel: u verbruikt meer gas.
Let op: een combiketel klasse L of XL is in aanschaf nauwelijks duurder dan hetzelfde merk en type klasse M, maar de jaarlijkse energiekosten zijn wel hoger. 

cv-ketel-2019.PNG  hybride-warmtepomp.PNG

Stel ketel energiezuinig in

Bespreek met de installateur hoe u de ketel energiezuinig kunt instellen. Daarmee voorkomt u dat u onnodig veel gas verbruikt. Een paar mogelijkheden: een lagere watertemperatuur voor de verwarming, een zuinige instelling voor de pomp, de ecostand voor warm water en een goede verdeling van warmte over de radiatoren. 

Plaats ketel zo centraal mogelijk

Plaats de combiketel zo dicht mogelijk bij de keuken en de badkamer. Zo kunnen de leidingen kort blijven en gaat er minder warmte verloren. Bovendien hoeft u minder lang op warm douchewater te wachten. De moderne ketels zijn compact en stil en kunnen daardoor eenvoudig ergens centraal geplaatst worden dan de grote ketels van vroeger.

Combineren met zonneboiler of warmtepomp

Is een volledige elektrische warmtepomp nog een brug te ver? U kunt een nieuwe hr-ketel ook combineren met een zonneboiler of een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp mét een hr-ketel op gas voor de koudere dagen. Hiermee vervangt u een deel van uw gasverbruik door duurzame energie. Milieu Centraal heeft de kosten en het energieverbruik in kaart gebracht in onderstaand overzicht. U kunt subsidie krijgen als u een zonneboiler of warmtepomp koopt. 

Toestel Aanschafprijs
(gemiddeld)**
Jaarkosten
verwarming, warm water en onderhoud***
Energieverbruik
(gas+stroom)*
CO2-uitstoot
per jaar
 hr-ketel  € 2100  € 1470  1800 m³ + 80 kWh  3400 kilo
 hr-ketel met zonneboiler
 (4 personen)
 € 5400  € 1320  1600 m³ + 120 kWh  3000 kilo
 hr-ketel met hybride warmtepomp
 5 kW
 € 6700  € 1190  900 m³ + 2100 kWh  2700 kilo

*Voor gemiddelde eengezinswoning met 4 personen. De warmtepomp verwarmt het huis als het buiten 4 graden of warmer is. Beneden de 4 graden gaat de cv-ketel aan.
**Prijs exclusief subsidie (€ 1100 voor een zonneboiler voor 4 personen, € 1500 tot 1800 voor een warmtepomp van 5 kW).
***Gasprijs 81,4 cent per m3, stroomprijs 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020)

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Check eerst of uw huis geschikt is, of geschikt is te maken, voor een volledige elektrische warmtepomp. Belangrijke voorwaarde is een goed geïsoleerd huis.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een hr-ketel en een elektrische warmtepomp. Dit type wordt gezien als één van de opvolgers van de gewone, gasgestookte, hr-ketel. Hiermee vervangt u een deel van uw gasverbruik door duurzame energie. Het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp de woning. Hij gebruikt hiervoor warmte uit de buitenlucht, zelfs als het buiten koud is. Alleen voor warm water uit de kraan en als het heel koud is (bijvoorbeeld als het vriest), springt de cv-ketel bij. Weten of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe de warmtepompcheck van Milieu Centraal.

Een hybride warmtepomp is niet zinvol in een slecht geïsoleerd huis. Denk bijvoorbeeld aan een woning met alleen matige dakisolatie en dubbel glas (geen HR++), maar zonder spouwmuurisolatie en zonder vloerisolatie. In zo’n huis zal de warmtepomp minder vaak de warmte leveren: de cv-ketel op gas is vaak nodig om het huis voldoende warm te krijgen. U kunt het geld voor de hybride warmtepomp dan beter besteden aan het isoleren van uw spouwmuur en de vloer, dat levert u meer voordeel in CO2 en geld op.

Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie