Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Hoe kan ik gas besparen? 18 handige tips

door Ӕde de Jong Leestijd: 5 minuten

De winter staat weer bijna voor de deur. Ben je van plan om gas te besparen? Je kunt op verschillende manieren gas besparen. De ene manier is drastischer dan de andere. Sommige maatregelen zijn goedkoop en voor andere moet je investeren. Maar alle beetjes helpen! Wij hebben de 18 belangrijkste tips voor je op een rij gezet.

18 tips om te besparen op gas

Er zijn verschillende manieren om te besparen op gasverbruik. Sommige maatregelen kosten maar een paar seconden en zijn gratis. Om andere besparingstips uit te voeren moet je even naar de bouwmarkt. 

1. Zet de thermostaat op 19 graden 

Zet de verwarming een graad lager dan je gewend bent. Dit kan al een aanzienlijke besparing opleveren. Elke graad lager scheelt 8% in het gasverbruik. Als je de thermostaat op 19 graden zet, bespaar je jaarlijks zo’n € 150 gas per jaar (gasprijs € 1,20 per kuub). 

2. Zet de thermostaat ‘s nachts laag 

Je kunt een uur voordat je gaat slapen de thermostaat vast op 15 graden zetten. Het huis blijft nog wel een uur warm. Daarmee bespaar je jaarlijks gemiddeld € 45 (gasprijs € 1,20). Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat 's nachts dan op 17 graden, anders duurt het 's ochtends lang voordat het warm is.

3. Zet de thermostaat laag als je niet thuis bent

Als je de hele dag niet thuis bent, kun je de thermostaat het beste op 15 zetten. De thermostaat hoeft ‘s ochtends voor je weggaat niet aan. 

4. Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt 

Sluit de deuren van ruimtes die je niet gebruikt en verwarm alleen de ruimtes waar je je bevindt. 

5. Doe de gordijnen dicht 

Zo voorkom je dat er door de ramen veel warmte verloren gaat. 

6. Isoleer je huis zelf

Ga aan de slag met radiatorfolie, schroef een brievenbusborstel op de deur om de tocht buiten te houden en plak tochtstrips. Zo voorkom je dat er koude lucht naar binnen stroomt en zorg je ervoor dat de warmte binnen blijft. Het kan ook de moeite waard zijn om de cv-leidingen te isoleren op de plekken die je niet verwarmt. 

7. Laat je huis isoleren 

Isoleer het dak, de muren en neem hr-glas als je nu dubbel glas of enkel glas hebt. Dit voorkomt warmteverlies en zorgt ervoor dat je minder gas hoeft te gebruiken voor verwarming. Ook de vloer isoleren kan helpen om gas te besparen. Kijk ook of je in aanmerking komt voor subsidie. 

8. Ventileer regelmatig

Droge lucht is veel makkelijker om te verwarmen.

9. Maak gebruik van bijverwarming 

Denk aan een radiatorventilator (die de warmte sneller verspreidt) of een infraroodpaneel. 

10. Neem een slimme thermostaat 

Met slimme thermostaten kun je de temperatuur in huis efficiënt regelen. Je kunt bijvoorbeeld de verwarming automatisch lager zetten als je niet thuis bent. Zo stook je nooit onnodig.

11. Kies voor energiezuinige apparaten 

Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten, zoals een cv-ketel (hr-ketel), op het energielabel. Kies voor energiezuinige apparaten die minder gas verbruiken. 

12. Zet de cv-ketel op eco-stand als het kan 

De ketel werkt daardoor zuiniger. Dit bespaart ongeveer 15 m³ gas. Bij een prijs van 1,20 per kuub gas is dat ongeveer € 18 per jaar. De temperatuur is meestal ingesteld op 90 graden, maar 60 graden is meer dan genoeg. Wil je dit uitproberen, doe dan deze winter mee aan de Verwarmingstest van MilieuCentraal. Hiermee ga je ervaren hoe energiezuinig jouw huis nu al is, en krijg je advies op maat voor vervolgstappen. Bijvoorbeeld of je woning al helemaal klaar is voor een volledige of hybride warmtepomp.

verwarmingstest-milieucentraal.PNG

13. Onderhoud de cv-ketel 

Regelmatig onderhoud aan je cv-ketel zorgt ervoor dat deze efficiënt blijft werken. Een goed onderhouden cv-ketel heeft een lager gasverbruik.

14. Douche korter

Of minder vaak. Een korte douche bespaart niet alleen water, maar ook gas. Water verwarmen is ongeveer een vijfde van je gasverbruik. Wie korter doucht en meteen een waterbesparende douchekop plaatst, bespaart veel. Met 20 minuten douchen verbruik je ongeveer 1 kuub gas. Tien minuten douchen kost dus ongeveer 60 cent (bij 1,20 per kuub gas).

Hoe kan ik gas besparen? 17 tips

15. Kook efficiënter

Gebruik een passende (iets te grote) pan voor elke kookplaat en plaats een deksel op de pan. Dit vermindert het gasverbruik aanzienlijk, want bij een te kleine pan gaat veel warmte verloren.

16. Neem zonnepanelen

Gas besparen met zonnepanelen klinkt misschien vreemd, maar met zonne-energie kun je elektrische boilers of warmtepompen van stroom voorzien. Het gasverbruik gaat hiermee naar beneden.

17. Investeer in duurzame alternatieven 

Denk aan een warmtepomp of zonneboiler. Deze kunnen het gasverbruik van je CV-ketel verminderen of zelfs vervangen.

18. Monitor je gasverbruik met een energieverbruiksmanager

Als je gas wilt besparen, moet je weten hoeveel je verbruikt. Dit is het makkelijkst met een energieverbruiksmanager, zoals Bencompare. In de Bencompare app kun je gratis je slimme meter koppelen en krijg je grip op je energieverbruik. Je ziet per uur, week, maand en jaar wat je verbruikt aan elektriciteit en gas. Daarnaast behoud je het inzicht hierin wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier.

Meer tips nodig om energie te besparen? Kijk ook of je stroom kunt besparen!

Hoe kan ik gas besparen? 18 tips om gas te besparen
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 23 oktober 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.