Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ACM: tarieven energieleveranciers dalen maar verschillen flink. Overstappen loont.

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 3 minuten

Het loont weer om de tarieven van verschillende energieleveranciers te vergelijken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert flinke verschillen, die op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden kunnen oplopen tot honderden euro's. Dat blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie. De toezichthouder komt nu maandelijks met een energiemonitor om mensen een beter inzicht te geven in het aanbod en de gevolgen van het prijsplafond.

Grote verschillen, lastig vergelijken

acm-energiemonitor-1-2-2023.PNGConsumenten die op zoek zijn naar een goedkoper contract kunnen dit meestal niet goed vinden. De ACM vindt dat leveranciers transparanter moeten zijn over de tarieven die ze bij nieuwe klanten in rekening brengen. Bijvoorbeeld door alle tarieven op hun website te publiceren en bijvoorbeeld het meest aantrekkelijke tarief een prominente plaats te geven.

Om huishoudens een beter inzicht te geven in het aanbod en de gevolgen van het prijsplafond komt de ACM met een maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie. Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Uit onze monitor blijkt dat er grote verschillen zijn en dat er weer iets te kiezen is voor consumenten. Niet alle leveranciers doen moeite om klanten te werven en het aanbod is lastig met elkaar te vergelijken. Leveranciers moeten transparant zijn over hun tarieven en zorgen dat hun aanbod goed te vinden is.”  

Monitor Consumentenmarkt Energie

In de Monitor Consumentenmarkt Energie kun je voor verschillende gebruiksprofielen (op basis van woningtype en aantal bewoners) nagaan wat de tariefverschillen tussen leveranciers voor nieuwe klanten waren op 1 februari. Hierbij kun je kiezen om wel of geen rekening te houden met het prijsplafond. De energiemonitor geeft inzicht in de verschillen tussen tarieven en laat zien welke leverancier op 1 februari voor een bepaald verbruiksprofiel het laagste tarief had. De tarieven in de monitor worden 1x per maand aangepast.

Wil je de actuele energietarieven vergelijken dan ben je dus aangewezen op een prijsvergelijkingssite als Gaslicht.com. Hier kun je je exacte verbruik en postcode invullen zodat je een advies op maat krijgt waar ook rekening wordt gehouden met de exacte netbeheerkosten. In de energiemonitor worden gemiddelde netbeheerkosten getoond. Ook houdt de ACM geen rekening met zonnepanelen en de salderingsregeling, wat onze vergelijker wel doet.

Tarieventoezicht

Om na de invoering van het prijsplafond te kunnen beoordelen of de tarieven van energieleveranciers niet onredelijk zijn, is de ACM onderzoek gestart bij Eneco, Essent en Vattenfall. De ACM bekijkt hoe de tarieven van deze leveranciers worden vastgesteld en hoe de bedrijven de kosten die zij maken toerekenen aan hun verschillende tarieven. De ACM kiest er voor deze 3 leveranciers onder de loep te nemen omdat meer dan de helft van alle huishoudens een energiecontract bij een van deze bedrijven heeft.  Op 1 maart volgt meer informatie over dit onderzoek. Als zou blijken dat bepaalde tarieven onredelijk zijn, neemt de toezichthouder maatregelen.

Monitor groothandelsprijzen en leveringszekerheid gas

Ook publiceert de ACM vanaf 1 februari  een wekelijkse monitor groothandelsprijzen en leveringszekerheid gas. Deze monitor bevat informatie over de vulling van de gasopslagen, de levering van vloeibaar gas (LNG) en prijsontwikkelingen op de groothandelsmarkt. Naar eigen zeggen geeft deze meer informatie dan de publicatie Updates zekerheid gaslevering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en is daarom vooral voor professionals interessant.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 1 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: Wivine Vervaeke ()

Beste Yvonne,

Ik heb een vast contract , nog voor 1 jaar.
Klopt het dat volgens art.:19.3 de energieleverancier de tarieven en dus maandelijkse tarief mag verhogen?

Opmerking van de redactie op 07-03-2023
Beste Wivine,

Van een energiecontract met vaste tarieven mag uw energieleverancier de tarieven niet zomaar verhogen.

In de Algemene Voorwaarden art 19.3 staat dat leveranciers leveringstarieven mogen veranderen tijdens de overeenkomst. Dan moeten ze u dat tijdig melden. Ook moeten ze u informeren dat u de overeenkomst mag beeindigen (art 19.4).

Zie ook https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/mijn-energieleverancier-wil-tarieven-verhogen-of-levering-stoppen-mag-dat#tarieven-verhogen
Met vriendelijke groet,
team Gaslicht.com
Geplaatst door: Yvonne Haringa ()

Het is toch zo dat elke leverancier het prijsplafond hanteert en daar ook niet onder gaat zitten? Als je binnen de 1200 kuub en kWh blijft, maakt het dan toch niet uit welke leverancier je hebt?

Opmerking van de redactie op 02-02-2023
Beste Yvonne,

Het klopt dat elke leverancier het prijsplafond hanteert. Maar sinds 18 januari biedt Budget Energie als eerste al lagere tarieven dan het prijsplafond. Daarmee maakt het dus wel uit welke leverancier je hebt. Niet alleen voor consumenten, ook voor de overheid zijn lagere tarieven gunstiger. Want die betaalt het verschil tussen de vraagprijs van de energieleveranciers en het prijsplafondtarief. En hoe kleiner dat verschil, hoe minder de overheid hoeft te betalen.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.