Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieleverancier Enstroga valt om

door Arnoud Timmerman 1 reactie Leestijd: 4 minuten

In navolging van Welkom Energie bericht de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat zij de leveringsvergunning van Enstroga intrekt. Vanaf 12 november mag de kleine leverancier geen energie meer leveren. Enstroga wilde energiecontracten met vaste tarieven aanpassen of opzeggen. Dat mag niet. De toezichthouder heeft daarom actie ondernomen tegen Enstroga. De ACM benadrukt dat de nu nog 150 geregistreerde klanten gewoon stroom en gas blijven ontvangen. Zij worden bij verschillende leveranciers ondergebracht, waar ze een nieuw contract krijgen.

Enstroga verzocht klanten zelf over te stappen

Sinds de zomer van 2020 leverde het uit Duitsland afkomstige Enstroga energie in Nederland. De zeer hoge gasprijzen bracht de nieuwkomer dit jaar in de problemen. Enkele weken geleden raakte het bedrijf in opspraak doordat zij per brief aan klanten meedeelde deze naar zogeheten ‘Wintercontracten’ over te zetten, met zeer hoge energietarieven. Klanten die hier geen gehoor aan gaven zagen Enstroga het contract eenzijdig beëindigen. Toen de ACM deze actie verbood ging het bedrijf stilzwijgend door met het opzeggen van klanten. Vervolgens legde de ACM een dwangsom op aan Enstroga, die kon oplopen tot 45.000 euro. Dat bracht de leverancier zodanig in verlegenheid dat zij haar klanten smeekte om zelf over te stappen.

Wat zijn de gevolgen?

Enstroga heeft de ACM laten weten dat zij door de gestegen energieprijzen niet langer in staat is om een betrouwbare energieleverancier te zijn en heeft de ACM verzocht haar leveringsvergunning in te trekken. Dat verzoek is door de ACM gehonoreerd. Slechts 150 klanten staan nu nog geregistreerd. Daarnaast is nog sprake van 300 klanten waarvan Enstroga de levering onlangs heeft stopgezet. Voor deze beide groepen geldt dat zij volgens de zogenoemde ‘restverdeling’ worden verdeeld over alle andere energieleveranciers. Dit gaat naar rato van marktaandeel, wat betekent dat de meeste klanten terecht zullen komen bij Vattenfall, Essent of Eneco. Daarmee is gewaarborgd dat klanten stroom en gas blijven ontvangen.

Klanten kunnen vervolgens zelf bepalen of zij daar klant blijven of willen overstappen naar een andere leverancier. Daarbij geldt een opzegtermijn van 30 dagen. Enstroga heeft toegezegd dat alle klanten op termijn een eindafrekening ontvangen. Nog onduidelijk is of klanten nog geld terugzien wanneer zij dat tegoed hebben; bijvoorbeeld door een te hoog voorschot of door een korting.

Wat doet de ACM?

De ACM geeft aan afspraken te hebben gemaakt met Enstroga en de netbeheerders om er samen voor te zorgen dat de verdeling over leveranciers zo goed mogelijk verloopt. De toezichthouder adviseert: 'Klanten die na 17 november 2021 geen informatie hebben ontvangen van hun nieuwe energieleverancier navraag te doen bij hun lokale netbeheerder (Enexis, Liander, Stedin, Enduris, Coteq, Rendo of Westland Infra).'

Verder zegt de ACM de komende tijd te blijven controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden. Dat betekent dat ze de levering in de winterperiode niet zomaar mogen beëindigen en vaste contracten niet eenzijdig mogen opzeggen. Als blijkt dat ook andere bedrijven de levering stopzetten zal de ACM hier ook tegen optreden. Consumenten met een vast contract die toch nog een brief krijgen van hun energieleverancier waarin hun contract eenzijdig wordt opgezegd, kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer.  Op de website staat een voorbeeldbrief die consumenten kunnen gebruiken als zij het niet eens zijn met het stopzetten of wijzigen van hun energiecontract. Begin oktober gaf de waakhond aan dat het niet kan ingrijpen in de financiën van een bedrijf, maar wel de vergunning intrekken als de leveringszekerheid in het geding is. 

Scherper toezicht?

Net als de Consumentenbond en de Vastelastenbond pleit Gaslicht.com voor strenger toezicht op energiebedrijven.  In de Tweede Kamer heeft Pieter Omtzigt onlangs een motie ingediend waarin hij het kabinet vraagt te onderzoeken of de ACM streng genoeg controleert. In antwoord hierop valt uit de Kamerbrief d.d. 1 november op te maken dat de ACM aan scherper toezicht en scherpere eisen aan energieleveranciers werkt. We zullen nog even moeten wachten op de resultaten. "Naar verwachting zal dit zijn weg vinden in het voorstel voor een nieuwe Energiewet, dat in 2022 naar de Kamer verzonden zal worden."

Zie ook de veelgestelde vragen over Enstroga op ACM ConsuWijzer

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (1)

Geplaatst door: Sylvia Willems - Omroep Gelderland ()

Dag Arnoud,

ook Omroep Gelderland is natuurlijk bezig met het maken van een heleboel verhalen/items rondom de energiecrisis. Nu willen we op korte termijn een tv-nieuwsitem maken met een enkele geluksvogel die wél nog een vast energiecontract heeft, tot bijvoorbeeld zomer 2024!
Daarbij willen we ook graag een toevoeging, voor camera, van jullie kant. Want wat is het advies nu voor mensen? Natuurlijk vooral blijven zitten waar je zit. En is er een advies wat je kan doen, als je nu toch een nieuw contract moet afsluiten? En hoe gek gebeld worden jullie op dit moment, door mensen die advies willen?

Ik hoor graag van je. Groet,
Sylvia Willems
Omroep Gelderland
TEL: 06 - 51 11 49 55
swillems@gld.nl

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.