Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Dit doet de overheid nu om de energierekening deels te compenseren

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Astronomisch hoge energieprijzen zijn al maandenlang onderwerp van gesprek. Wat moet er gebeuren: prijsplafond voor Russich gas, belastingverlaging, solidariteitsheffing? Aan voorstellen en plannen ontbreekt het niet. Intussen vragen mensen in ons land zich af wat de overheid nu al doet om de hoge energieprijzen te compenseren. Daar blijkt nog veel onduidelijkheid over te bestaan. Wanneer heb ik recht op belastingteruggave en extra energietoeslag? En hoe krijg ik het geld? Alle maatregelen op een rijtje.

teruggave-energiebelasting-huishoudens-2022.png

Maatregelen voor alle huishoudens: 

1. Lagere energiebelasting op elektriciteit

Het tarief voor energiebelasting is in 2022 € 0,057 (exclusief btw) per kWh lager dan in 2021. Hierdoor betaalt u € 0,0368 (exclusief btw) aan energiebelasting per kWh die u verbruikt. Hoeveel korting u krijgt, hangt dus af van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van u energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘energiebelasting’.

Energiebelasting stroom Tarief in 2021    1 jan t/m 30 juni 2022     1 juli t/m 31 dec 2022
Energiebelasting stroom zonder btw € 0,0942 per kWh  € 0,0368 per kWh    € 0,0368 per kWh
Energiebelasting stroom met btw  € 0,114 per kWh   € 0,0445 per kWh (21%)    € 0,0401 per kWh (9%)


Let op: de belasting op gas wordt juist verhoogd. Daardoor betaalt u € 0,4395 (incl. 21% btw) aan energiebelasting per m³ die u verbruikt. Van 1 juli t/m 31 december bedraagt de btw 9%. Lees meer over energiebelasting 2022

2. Hogere teruggave energiebelasting

De teruggave van de energiebelasting is in 2022 verhoogd van ongeveer € 560 naar € 785. Hierdoor krijgen alle huishoudens dus € 225 (incl. btw) extra korting. Dit is een vaste korting, die niet afhangt van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van uw energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘vermindering energiebelasting’. 

Ook als u zonnepanelen heeft en meer energie opwekt dan u gebruikt, krijgt u deze korting op de energierekening. Of als u weinig elektriciteit gebruikt, maar wel veel gas. Als u een elektriciteitsaansluiting heeft, krijgt u dus € 785 (incl. btw). 

3. Lagere btw op gas, elektriciteit en stadsverwarming

Van 1 juli t/m 31 december 2022 is de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) verlaagd van 21% naar 9%. Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook administratie- en netbeheerkosten.  

Rekenvoorbeeld gemiddeld huishouden

Volgens de overheid verbruikt een huishouden gemiddeld jaarlijks 1170 m³ gas en 2384 kWh elektriciteit. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik krijgt in 2022 rond de € 545 korting op de energierekening. Dit bedrag is als volgt opgebouwd:

  • lagere energiebelasting op elektriciteit (incl. btw): € 170
  • hogere teruggave energiebelasting (incl. btw): € 225 (vast bedrag)
  • lagere btw op de rest van de energierekening: € 150.

Gebruikt u meer of minder energie, dan zal de korting anders uitvallen. Het is afhankelijk van uw stroom en gasverbruik, alleen de teruggave energiebelasting oftewel 'vermindering energiebelasting' is een vastgesteld bedrag.

Extra maatregelen voor huishoudens met laag inkomen:

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen extra steun om de hoge energieprijzen te compenseren:

Energietoeslag van ongeveer € 1300

Mensen die maximaal € 1310,05 (alleenstaande) of € 1871,50 (samenwonend) per maand verdienen, hebben recht op de energietoeslag van ongeveer € 1300

Hulp bij energie besparen

Gemeenten krijgen € 300 miljoen om inwoners in slecht geïsoleerde huizen te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld door:

  • een energiebespaaradvies;
  • vouchers waarmee inwoners energiebesparende producten kunnen kopen;
  • energieboxen uit te delen met tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen.

Op Prinsjesdag zullen we horen welke maatregelen de overheid neemt voor 2023. Naar verluidt zal het kabinet met een uitvoerig pakket aan inkomensondersteuning komen om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Wij houden u op de hoogte!

banner-wvhj-2022.png

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 27 september 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Piet met de hoed ()

@Jan met de pet:

Maar je kan wel proberen van die kale kip soep te trekken...

Geplaatst door: Jan met de pet ()

Ze bekijken het maar. Ik betaal mijn rekeningen niet meer. Retour afzender. Van een kale kip kan je niet plukken.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.