De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energiespreekuur: 'Loont overstappen of investeren?'

door Jeanet Woldring 1 reactie

’Loont het voor mij om over te stappen van energieleverancier?’ Die vraag werd meer dan ooit gesteld dinsdag op het energiespreekuur voor Telegraaflezers. Het spreekuur is mede georganiseerd door de Vereniging Eigen Huis (VEH) en Gaslicht.com. Welke vragen werden zoal gesteld?

energiespreekuur-19-2-2019-telegraaf.PNG

Terugverdientijd

Veel vragen gingen over de terugverdientijd van zonnepanelen. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) wil van de salderingsregeling af, omdat die te duur wordt. In 2020 eindigt de huidige regeling. Wat je opwekt en terug levert aan het net kun je tot op dat moment één op één verrekenen met je verbruik. Lezers willen weten of het nog loont om te investeren.

Tjalling Letterie van de VEH legt uit: „De regeling wordt vervangen voor een terugleversubsidie. Maar er is nog niet helder hoe dit eruit komt te zien. Uitgangspunt is dat de gemiddelde terugverdientijd van de investering in zonnepanelen zeven jaar blijft.” Dat betekent dat iemand die uit ideële overwegingen zonnepanelen wil aanschaffen, dat gewoon kan doen, maar dat een consument die zeker wil weten wanneer hij zijn panelen heeft terugverdiend, wellicht wil wachten tot er meer duidelijk is over de nieuwe regeling. De minister wil deze zomer met een uitgewerkt voorstel over de nieuwe terugleversubsidie komen.

Overstappen lonend?

Ook werden er veel jaarafrekeningen opgestuurd met de vraag of het loont over te stappen van energieleverancier. Opvallend veel jaarnota's van mensen met een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Overigens niet zo verwonderlijk, want bijna de helft van de consumenten heeft nog zo'n contract. En laten zij nou het meeste kunnen besparen als ze overstappen. Dat zegt ook de Autoriteit Consument & Markt in de Energiemonitor 2018: "Een consument die bijvoorbeeld in april 2018 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief heeft – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal € 1850 per jaar aan energiekosten (elektriciteit en gas). Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij slechts € 1459 kwijt zijn aan energiekosten. De besparing kan dus oplopen tot € 391."

Investeringen lonend?

Verder viel vooral het aantal oudere lezers op dat in zijn maag zit met het prijskaartje van investeringen in warmtepompen, isolatie, de kosten om een woning van het gas af te krijgen of de aanschaf van zonnepanelen.

Enorm veel vragen

In totaal kreeg De Telegraaf sinds afgelopen zaterdag tussen de 500 en 600 vragen binnen. De meeste zijn erg uitgebreid en complex, en ook op dinsdag, na sluiting van de mailbox om 12:00, kwamen er nog veel vragen binnen. We streven ernaar om iedereen op korte termijn een antwoord te sturen, maar door de vele hoeveelheid vragen die ook dinsdag nog binnenkwamen, kunnen we helaas niet iedereen een persoonlijk antwoord garanderen. De Telegraaf verwijst lezers dan ook graag naar de krant van aanstaande zaterdag, waarin de meest gestelde vragen en antwoorden terugkomen.

Medewerkers van Gaslicht.com doen hun uiterste best alle vragen z.s.m. te beantwoorden.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Konings jd ()

Wat is.op.dit moment.de beste en goedkoopste

Opmerking van de redactie op 05-03-2019
Om u een advies op maat te kunnen geven, hebben wij de volgende gegevens nodig:

- Postcode/huisnummer
- Jaarverbruik stroom en gas
- Huidige energieleverancier
- Einddatum huidig contract

Stuur deze gegevens gerust door naar info@gaslicht.com. Dan maken wij graag kosteloos een advies op maat voor u.

Reageren

Navigatie