Terugleververgoeding vergelijken in 2024
Heeft u zonnepanelen en levert u meer zonne-energie terug aan het net dan u verbruikt? Dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Hoe hoog deze vergoeding is en welke verschillen er zijn tussen energieleveranciers leest u in dit artikel.
Ga snel naar:
- Salderen en de terugleververgoeding
- Wat is mijn terugleververgoeding?
- Mag mijn leverancier de terugleververgoeding verlagen?
- Wat zijn terugleverkosten?
- Wie heeft de hoogste terugleververgoeding in 2024?
- Wat houdt een negatieve terugleververgoeding in?
- Overzicht terugleververgoedingen
Salderen en de terugleververgoeding
Als u zonnepanelen heeft, wekt u zelf duurzame energie op. Een deel van deze stroom verbruikt u zelf, de rest levert u terug aan het openbare net. Op uw jaarafrekening wordt de teruggeleverde stroom tegen de afgenomen stroom weggestreept. Dat heet salderen. U leest hier meer over de salderingsregeling. Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan krijgt u een terugleververgoeding.
Wat is mijn terugleververgoeding?
Levert u meer stroom terug dan u verbruikt? Dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding, die is standaard lager dan de reguliere stroomprijs. Uw leverancier bepaalt zelf de hoogte van deze vergoeding. Hij moet u hierover informeren en u kunt leveranciers hierop ook vergelijken. Deze vergoeding is mooi meegenomen, maar het is vanuit financieel oogpunt niet aan te raden om meer zonnepanelen te installeren dan u nodig heeft om uw eigen jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken. In de vergelijker vindt u de terugleververgoeding per leverancier bij ‘Prijsdetails’.
Voorbeeld
Uw energieleverancier levert u 500 kWh. Uw zonnepanelen leveren 2200 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1200 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van de energieleverancier. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door u teruggeleverde energie van 1200 kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700 kWh die overblijft ontvangt u een terugleververgoeding.
Mag mijn leverancier de terugleververgoeding verlagen?
Heeft u vaste leveringstarieven afgesproken, dan heeft u ook een vaste terugleververgoeding. Deze mag uw leverancier alleen veranderen als het in de algemene voorwaarden staat. Heeft u een contract met een variabel tarief, dan kan ook uw terugleververgoeding veranderen. Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. Het mag ook op een ander moment, of vaker dan 2 keer per jaar. Maar alleen als het in de voorwaarden staat. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van uw contract. Uw leverancier moet u minimaal 30 dagen van tevoren informeren over de nieuwe tarieven (bron: ConsuWijzer.nl). Vindt u de terugleververgoeding te laag, dan loont het vaak om over te stappen.
Wat zijn terugleverkosten?
Bijna alle leveranciers hanteren terugleverkosten. Zij brengen bij klanten met zonnepanelen die stroom terugleveren zogeheten terugleverkosten in rekening. Vandebron was de eerste en noemt het 'vaste terugleveringskosten'. Klanten die stroom terugleveren, betalen een vast bedrag per dag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de leverancier en de hoeveelheid stroom die zonnepaneelbezitters op jaarbasis terugleveren. Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om de salderingsregeling per 1 januari 2027 in een keer af te schaffen. De ACM heeft opgemerkt dat uit dit wetsvoorstel niet valt op te maken wat er met de terugleverkosten gaat gebeuren als de salderingsregeling daadwerkelijk afgeschaft wordt. De toezichthouder heeft het kabinet opgeroepen het wetsvoorstel onder andere op dat punt te verduidelijken.
Wie heeft de hoogste terugleververgoeding in 2024?
Als u op jaarbasis meer stroom opwekt dan u verbruikt, loont het om kritisch naar de terugleververgoeding te kijken. Er bestaan nog steeds grote verschillen in terugleververgoedingen. De hoogte van de vaste vergoeding is afhankelijk van het soort contract, de looptijd en het instapmoment. Maar staar u niet alleen blind op de hoogte van terugleververgoedingen. Als u hoge terugleverkosten moet betalen, kan het best zo zijn dat de terugleververgoeding per kWh lager is dan de terugleverkosten per kWh.
Wat houdt een negatieve terugleververgoeding in?
Er is sprake van een netto negatieve terugleververgoeding als na salderen de vergoeding per kWh lager is dan de terugleverkosten per kWh. Dat is op dit moment bij verschillende leveranciers het geval, constateert de Autoriteit Cunsument & Markt. De toezichthouder gaat daarom nader onderzoek doen naar terugleverkosten en teruglevergoedingen. Wij houden u hier op de hoogte.
Overzicht terugleververgoedingen
In onderstaande lijst ziet u de actuele terugleververgoedingen voor consumenten die nu instappen. Ook ziet u welke energieleveranciers terugleverkosten rekenen. Sommige leveranciers maken bij de terugleververgoeding onderscheid in het type energiecontract. Zo kan de terugleververgoeding bij een vast contract anders zijn dan bij een variabel contract. Bij de prijsdetails in onze vergelijker ziet u exact wat de actuele terugleververgoeding is. Tegelijkertijd met de invoering van terugleverkosten zien we bij een aantal leveranciers in 2024 een forse verhoging van de terugleververgoeding. Voorbeelden zijn Engie, Greenchoice en Vattenfall.
Peildatum 26-08-2024
* De energiebelasting van het totale verbruik wordt gesaldeerd met de energiebelasting van de totaal opgewekte energie. Voor een eventueel restant verbruik wordt nog energiebelasting in rekening gebracht. Opgewekte energie in de normaaluren wordt gesaldeerd tegen het verbruik in de normaaluren, hetzelfde geldt voor de opgewekte energie in de daluren. Voor het eventuele restant opgewekte energie per telwerk wordt een terugleververgoeding ontvangen.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.