Energievergelijkingssites onder de loep
Leestijd: 2 minutenConsumenten maken nog weinig gebruik van energievergelijkingssites, aldus het Amsterdamse marktonderzoeksbureau Millward Brown/Centrum. Dit bureau heeft een telefonisch onderzoek onder 500 huishoudens gehouden.
Een korte samenvatting van de resutaten:
De bezoekersaantallen onder "groene" en "grijze" afnemers verschillen niet veel. Misschien zijn deze bezoekers rechtstreeks naar de site van de betreffende leverancier gegaan. Slechts 8% van de bezoekers, die al groene stroom afnamen, is geswitched. De reden kan zijn, dat deze bezoekers rechtstreeks naar de website van de betreffende leverancier gingen of ze zaten al vast aan een ander groene-stroomcontract. Voor grijze stroomgebruikers geldt dit niet.
Van alle Nederlanders heeft 10% onlangs een energievergelijkingssite bezocht. Onder de regelmatige internetgebruikers is dit 14%. Met name jongeren en hoger opgeleiden bezoeken vaker dit soort vergelijkingssites.
De bekende vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl hebben onder alle Nederlanders een bekendheid van nog geen 1%. De eigen websites van energieleveranciers trekken meer bezoekers om prijzen op te vragen (4% van de Nederlanders).
Welke personen switchen naar een andere leverancier?
29% van de bezoekers van een vergelijkingswebsite.
40% van de bezoekers, die bovendien kozen voor een nieuwe energieaanbieder (zoals bijvoorbeeld Energiebedrijf.com, Echte-Energie, Shell, Evolta of Durion).
Bij de nieuwe aanbieders, die vaak op prijs concurreren, speelt internet een belangrijke rol. De invloed van de vergelijkingssites op de energiebranche zal toenemen als de sites bekender worden. Een lange aanloopperiode voor nieuwe websites is heel gebruikelijk en het gebruik van de vergelijkingssites zal dan ook toenemen, verwachten de onderzoekers.
De algemene conclusies luiden derhalve:
Energiebedrijven moeten er voor zorgen om in de vergelijkingssites meegenomen te worden. Vergelijking moet behalve op prijs ook op andere zaken vergeleken worden, zoals de wijze waarop de energie wordt opgewerkt.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...